18 Şubat 2021 Perşembe

Gara operasyonunda 10 hayati hata

Gara operasyonunu değerlendiren uzmanlar ortada net bir başarısızlık olduğunu vurguluyor. Operasyon kararının siyaseten alındığının altını çizen uzmanlar, Tayyip Erdoğan’ın günler öncesinden yaptığı ‘müjde’ çıkışıyla başarısızlıkta büyük bir adım attığını belirtiyor.

BOLD – Uzmanlara göre 13 rehinenin kurtarılması amacıyla yapılan Gara operasyonunda çok sayıda hata yapıldı. Askeri bir operasyonda siyasi kararlar alınması ve zincirleme yapılan hatalar başarısızlığı ve çok sayıda şehidi beraberinde getirdi.

“BAŞARI OLASILIĞI DÜŞÜK BİR OPERASYONA GİRİŞİLDİ”

Cumhuriyet gazetesi, emekli Tümgeneraller Ahmet Yavuz ve Nejat Eslen’le operasyondaki başarısızlığı masaya yatırdı. Ahmet Yavuz operasyon için “Belli ki bu bir rehine kurtarma operasyonuydu. Rehinelerin bulunduğu yerin istihbari olarak belirlendiği anlaşılıyor. İyi bir maksatla yola çıkılmış ancak başarı olasılığı düşük bir operasyona girişilmiş” dedi.

BAŞARISIZ OPERASYONDA ‘SİYASET’ İMSAZI

Operasyon kararını siyasi iradenin verdiğini ve askerin karara itiraz edemediğini belirten Yavuz, “Ancak acaba askerin ‘hayır olmaz’ diyebileceği bir ortam mevcut mudur? Olduğunu sanmıyorum. Böyle önemli bir ders çıkarmalıyız. Yani her şey özgürce karşılıklı olarak konuşulmalıdır. Böylece hesapsız risk almanın önüne geçilmiş olur” ifadelerini kullandı.

“AŞIRI ÖZGÜVEN VE KISA VADELİ BAŞARI ARAYIŞININ SONUCU”

Yavuz’un altını çizdiği bir başka nokta ise acelecilikti. Operasyonun “açık bir başarısızlık örneği” olduğunu belirten Yavuz, “Bu operasyonun geri planında aşırı yükselen özgüven ve kısa vadeli başarı elde etme arayışı yatmaktadır” diye konuştu.

GİZLİLİK İHLAL EDİLDİ

Operasyonun başarısında ‘gizliliğin esas olduğunu’ vurgulayan Yavuz ayrıca “Her operasyon başarılı olmaz. Buraya kadar hiçbir itirazımız olamaz. Ama sonuçta başarısız olunmuştur. Gizliliğin muhafazası esastır. Yapılan yanlış ise sonuçların kamuoyuna takdim ediliş biçimindedir. Gara operasyonunu çok başarılı takdim etmek suretiyle rehine kurtarma operasyonunun olumsuz sonuçları örtülmeye çalışılmıştır. Operasyona nasıl karar verildiğini bilmediğimiz için yüksek riskli bir operasyonun karar sorumluluğunun kime ait olduğunu bilmiyorum. Belli ki operasyona olur verme kararı yanlıştı. Sonuçtan bunu anlıyorum” diye konuştu.

“BAŞARILI OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ise hava harekâtıyla birlikte rehin kurtarma operasyonunun büyük riskler içerdiğine dikkat çekti. “Rehin kurtarma operasyonu, en zor harekât şeklidir. Çünkü çok sağlam istihbarat, bu istihbarat üzerinde iyi planlama gerektirir. Arazi ve hava şartları da çok zor. Rehin kurtarma operasyonunun başarılı olup olmadığının kriteri şudur; amaçlanan hedefe ulaşıldı mı? Burada başarı kriteri Gara’daki rehinelerin canlı olarak kurtarılması, harekâtı yapan askerlerin güvenli bir şekilde harekâtı yapmasıdır. Sonuca baktığımızda bunun başarılı bir operasyon olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.

“MAĞARANIN KENDİSİ HAKKINDA İSTİHBARAT YAPILMAMIŞ”

Akar’ın açıklamalarından, rehinelerin tutulduğu mağaranın planının, harekât bittikten sonra elde edildiğinin anlaşıldığına dikkat çeken Eslen, şöyle konuştu: “TSK, mağaranın yeri hakkında doğru bir istihbarat yapmış, ancak mağaranın kendisi hakkında bir istihbarat yapmamış. Mağaranın istihbaratı elinizde olsa bile çok riskli. Burada yetkili olsaydım bu harekât planı önüme geldiğinde harekatı başlatmazdım. TSK bu harekâttan ders çıkarmalıdır.”

“ASKERİ YÖNTEMİ KULLANMAK HATAYDI”

Mevcut bilgilerle askeri operasyonla rehine kurtarmanın imkânsız olduğunu söyleyen Eslen, “Fakat bu, siyasetin göreviydi, askerin görevi değil. Burada mevcut şartlarla askeri yöntemin kullanılmasının hata olduğunu gördük” dedi. Eslen, Akar’ın askeri operasyonları sevk ve idare etmesini de eleştirerek “Milli Savunma Bakanı eski bir askerdir ancak şu anda siyasetçidir. Milli Savunma Bakanı’nın her askeri harekâtta boy gösterdiğini görüyoruz, bu TSK emir-komuta sistemi açısından yararlı değildir. Milli savunma bakanları askeri birlikleri dolaşır, bu normaldir, ancak harekâtları sevk ve idare etmezler. Harekâtın sevk ve idaresini oradaki komutan yapmalıdır, askeri harekâtın sevk ve idare sisteminin esası budur” diye konuştu.

ÖNEŞ’TEN BAŞARISIZLIK VURGUSU

Operasyona bir eleştiri de eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’ten geldi. Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuşan Öneş, operasyonun sonuçları itibariyle başarısız olduğunu vurguladı. Operasyona dair şeffaf bir süreç işletilmediğinin altını çizen Öneş “Şeffaf olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Olay kurtarma operasyonu mudur yoksa PKK tehdidinin hissedildiği bölgelere yönelik genel bir operasyon mudur? Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalarda 13 kişinin PKK’nın elinde olduğu, Gara bölgesinde bulundukları ifade edilmiştir ve bir kurtarma operasyonu olduğu açık bir şekilde açıklanmıştır. Bir kurtarma operasyonu ise çok hassas bir operasyondur. Hiçbir şekilde PKK’nın, yani tehdit olan örgütün hissedemeyeceği tarzda özel çalışmalarla, bu konuda yetiştirilmiş timlerin harekatı ile başarılacak bir olaydır. Ve insan kurtarma meselesinde kurtarılacak kişilerin sağlığı en önde gelen bir konudur” dedi.

“ERDOĞAN’IN “MÜJDE”Sİ PKK’YA HAZIRLIK İMKANI VERDİ”

Erdoğan’ın operasyon öncesi yaptığı “müjde” çıkışını eleştiren Öneş, ‘Operasyon yapılacağı ima edilerek, PKK’nin yeni tedbirler alabileceği bir gündemin oluşturulduğunu’ kaydetti ve “Ayın 10’unda yapılan operasyonun başlayacağı önceden ima edilmiş ve bizzat cumhurbaşkanı tarafından bir müjde verileceği konusu gündeme getirilmiş. Ve hava harekatı ile desteklenen bir kara harekatı başlatılmıştır. Yani PKK’nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur” yorumunu yaptı.

Öneş ayrıca, “O zaman bir kurtarma harekatının böylesine özensizlikle yapılması doğru değildir, düşünülemez. Olayda şeffaf bilgilere sahip olmadığımız için konunun hassasiyeti içerisinde yorum yapmakta zorlanıyor tüm uzmanlar” ifadelerini kullandı.

Üç uzmanın açıklamalarında ortaya çıkan kritik hatalar ise şunlardı:

İŞTE GARA’DAKİ 10 HAYATİ HATA
  1. İstihbarat eksikleri vardı.
  2. Karar siyasiler tarafından alındı.
  3. Siyasetin yüksek özgüveni ve kısa vadede başarı arzusu hata yaptırdı.
  4. Askerlerin fikirleri tartışılmadı.
  5. Erdoğan’ın “Müjde” çıkışı ile gizlilik ihlal edildi.
  6. PKK’nin hazırlık yapmasına imkan sağlandı.
  7. Hava ve arazi şartları çok ağırdı.
  8. Bu şartlar altında başarı ihtimali düşüktü ve operasyona olur verme kararı yanlıştı.
  9. Milli Savunma Bakanının operasyonu yönetmesi yanlıştı.
  10. Asker değil siyaset devrede olmalıydı.
medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder