Naif İşçi, 24 yıl hapis verilerek cezaevine atıldığında sadece 14 yaşındaydı. Nüfusa büyük yazdırılmıştı ama kemik yaşı belirlenemediği gerekçesiyle çocuk cezaevi yerine yetişkin cezaevine konuldu. Bacağından 6 ay sonra çıkarılması gereken platin ise 11 yıldır çıkarılmadı.
BOLD – İnsan Hakları Derneğinin (İHD) verilerine göre cezaevlerinde 590’ı ağır olmak üzere toplam bin 564 hasta tutuklu bulunuyor. MA’dan Zeynep Durgut’un haberine göre hasta tutuklu Naif İşçi’nin hikayesi, devletin hem Kürt çocuklarına hem de hasta tutuklulara yaklaşımını gözler önüne seriyor.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2010 yılının Eylül ayında evine yapılan baskınla gözaltına alınan İşçi, çıkarıldığı mahkemece “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Kanununa Muhalefet” ve “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve taşınması” iddiasıyla 24 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı.
8. SINIFA GİDİYORDU
İşçi, henüz 14 yaşında ve 8’inci sınıf öğrencisi olmasına rağmen nüfus cüzdanına 4 yaş büyük yazdırılması nedeniyle çocuk cezaevi yerine yetişkinlerin tutulduğu Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. İşçi’nin kemik yaşının belirlenmesi için ailesinin tüm çabaları da sonuçsuz kaldı. Tutuklanmadan kısa bir süre önce trafik kazası geçiren İşçi’nin, sol bacağına platin yerleştirildi. 6 ay sonra çıkartılması gereken platin, İşçi’nin tedavisinin engellenmesi nedeniyle 11 yıldır çıkarılmadı. Sol bacağı kısalan İşçi, 11 yıl boyunca tedavi edilmemesi nedeniyle yürümekte zorlanıyor.
İLK FOTOĞRAFINI CEZAEVİNDE ÇEKTİRDİ
Tutuklanmadan önce fotoğraf çektirme fırsatı bulamayan İşçi’nin, ilk fotoğrafı ise cezaevi fotoğrafı oldu. İşçi’nin çocukluk fotoğrafları yerine, sıvası dökülmüş cezaevi duvarının dibinde, kendinden yaşça büyük tutuklularla çektiği birçok cezaevi fotoğrafı var.
6 yıl boyunca Siirt E Tipi Cezaevinde tutulan İşçi, daha sonra Balıkesir Bandırma T Tipi 1 No’lu Kapalı Cezaevine sevk edildi. 7 yıldır oğlunun görüşüne gidemeyen annesi Nebahat İşçi, yaşadıklarını anlattı. Anne İşçi, maddi imkansızlıklar nedeniyle oğlunun görüşüne gidemediğini, en son 7 yıl önce Siirt Cezaevindeyken kapalı görüş gerçekleştirdiğini belirtti. “Oğlum benim için hazırlanmış ve tıraş olmuştu. Sadece kapalı görüş oldu. Siyah bir camın ardından görebildim yüzünü. Oğluma sarılamadım, öpemedim… Büyümüş mü, boy atmış mı? Oğlum alındığında 14 yaşındaydı, şimdi ise 25 yaşında ve nasıl olduğunu bilmiyorum. Bu mu adalet?” diye sordu.
TEMEL İNSAN HAKKI İHLALİ VAR
Avukatı bile olmadan oğlunun kemik yaşının belirlenmesi için verdiği mücadelenin sonuçsuz kaldığını belirten anne İşçi, sağlık hakkının temel insan hakkı olduğunu, oğlunun artık yürümekte zorlandığını ve platinin bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.
Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken anne, “Oğlumun bulunduğu koğuşta 16 kişi var. Şu anda sadece benim oğlum değil, yüzlerce hasta tutuklu var” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder