19 Şubat 2021 Cuma

Sürekli uzatılan ‘kısa çalışma ödeneği’ alarm veriyor

Pandemi sonrası çıkarılan ve sürekli uzatılan kısa çalışma ödeneğinden ilk 5 ayda 3 milyon 575 bin çalışan faydalandı. Son 5 ayda ise faydalananların sayısı 225 bine geriledi. Kriterlere uygun işyeri ve işçi sayısı azaldığı için sayının giderek düşmesi bekleniyor.

BOLD – Koronavirüs ile mücadele kapsamında geçen yıl mart ayında çıkarılan kısa çalışma ödeneğinin süresi, Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanması ile 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Kriterleri taşıyan firma ve çalışan sayısının azalması nedeniyle ödenekten faydalanan sayısı giderek azalıyor.

MART SONUNA KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, yeni tip koronavirüs kaynaklı dışsal etkiler gerekçesiyle 31 Ocak 2021 tarihine kadar kısa çalışma başvurusu yapan işyerleri için kısa çalışma ödeneği süresinin 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi. Bu uzatmayla birlikte kısasa çalışma ödeneği uygulaması bir yılını doldurmuş olacak.

ÖDENEK BAŞVURULARI SÜREKLİ UZATILIYOR

Üç aylık geçici bir program olarak başlayan kısa çalışma ödeneği, sürekli uzatılarak devam ettirildi. Geçen yıl koronavirüs vakasının görülmesinin sonrasında 25 Mart’ta hayata geçen kısa çalışma uygulaması, 29 Haziran’da Ağustos 2020’ye kadar, 30 Temmuz’da Eylül 2020’ye kadar, 30 Ağustos’ta Kasım 2020’ye, Aralık ayı başından Şubat sonuna kadar uzatıldı. Yeni kararla birlikte 31 Mart’a kadar uzatılan kısa çalışma ödeneğinin Haziran ayı sonuna kadar uzatılması bekleniyor.

ÖDENEKTEN FAYDALANAN SAYISI GİDEREK AZALIYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıkladığı verilere göre 25 Mart’ta hayata geçen kısa çalışma uygulaması kapsamında 31 Ağustos 2020 tarihine kadar geçen beş aylık sürede 3 milyon 575 bin çalışana toplam 16 milyar 578 milyon 955 bin 700 lira ödeme yapıldı. Eylül ayından şubata kadar ise kısa çalışma ödeneğinden faydalanan kişi sayısı 225 bin artarak 3.8 milyon kişiye ulaştı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında, pandeminin başından bu yana 3,8 milyon kişiye toplam 27,6 milyar TL ödeme yapıldı.

AYLIK 1420 TL ÖDENİYOR

Kısa çalışma ödeneği, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için veriliyor. Asgari ücretle çalışanlar geçen yıl kısa çalışma ödeneği olarak aylık 1168 lira alırken, bu yıl ödenek miktarı yapılan zamla 1420 TL’ye yükseldi.

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de lobi şirketi tuttu

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder