17 Şubat 2021 Çarşamba

Ankara diken üstünde: İktidarın HDP’yi kapatma planı ve sonrası

Ankara’da Gara şehitleri gerekçe gösterilerek HDP’nin kapatılacağı konuşuluyor. İlk olarak HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılacak ardından Siyasi Partiler Yasası değiştirilerek HDP’nin kapatılması kolaylaştırılacak. Hedefte bazı CHP’liler de var.

BOLD – Cumhuriyet gazetesi, Gara şehitlerinin gerekçe gösterilerek HDP’nin kapatılma sürecinin hızlandırılacağı ileri sürdü. Gazete ayrıca HDP’nin ardından CHP’yi de sıkıntılı günlerin beklediğini vurguladı.

BAHÇELİ: İNCELDİĞİ YERDEN KOPSUN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başarısız Gara operasyonunun ardından yaptığı grup toplantısında “İp inceldiği yerden kopsun. Gara’dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözleriyle HDP’yi hedef aldı. Bahçeli’nin bu sözlerinin perde arkasında, iktidarın “HDP’yi kapatmaya yönelik hamlesi” bulunuyor. Bahçeli daha önce de defalarca HDP’nin kapatılması gerektiğini söylemişti.

‘TERÖRLE İLTİSAKLI PARTİLER’ DÜZENLEMESİ GELİYOR

İddiaya göre kapatma hamlesinin ilk ayağı olarak Karma Komisyonda HDP’li milletvekillerinin fezlekeleri öne alınacak. Dokunulmazlıkların düşürülmesinin ardından teröre destek gerekçesiyle yargılama başlatılacak. İkinci adım olarak bu süreçte Siyasi Partiler Yasası (SPY) değişikliği hızlandırılacak. Yasaya ‘terörle iltisaklı partiler’ ibaresinin konulması planlanıyor.

CHP’Lİ VEKİLLER DE HEDEFTE

Sonra CHP’li vekillerin fezlekeleri gündeme getirilecek. Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılması talebi ile bin 300 fezleke bulunuyor. HDP’li vekillerin ardından en çok fezleke CHP’li vekiller hakkında. Daha önce “terörist cenazelerine katıldıkları” iddiasıyla iktidarın hedef aldığı CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve Gamze Akkuş İlgezdi gibi isimler hakkında da yeni fezlekelerin düzenlenebileceği ve komisyona havale edilebileceği ileri sürülüyor.

PARTİ KAPATMA DÜZENLEMESİ HIZLANDIRILACAK

Siyasi Partiler Yasasında değişiklik daha önce de gündeme gelmiş tarih olarak 2022 ön plana çıkmıştı. Ancak Gara şehitleri sonrası düzenlemenin öne çekilip bir an önce Meclis’e sunulacağına dikkat çekiliyor. Düzenlemede “siyasi partiler ile ilgili” yeni yaptırımların da bulunacağına işaret ediliyor. “Bir siyasi partinin terör örgütüyle doğrudan veya dolaylı bir şekilde iltisaklı olması halinde, o siyasi partinin hazine yardımının kesilmesi” ile ilgili hükmün de yasaya ekleneceği” belirtilirken, “Hazine yardımından mahrum kalan partiler hakkında kapatma davası açılabilmesine yönelik adım atılabileceği” belirtiliyor.

BAŞSAVCILIĞIN OPERASYONU ÖRNEK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gara’daki 13 şehidin ardından sosyal medya hesabından “provokatif paylaşımları” nedeniyle HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Hüda Kaya hakkında soruşturma başlatmıştı. HDP’nin kapatılması ile ilgili açılması öngörülen kapatma davasında da başsavcılığın başlattığı operasyonun “örnek teşkil edeceği” ifade ediliyor. Ayrıca HDP Diyarbakır il binasında “çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ailelerin ifadelerinin de yer alabileceği” de belirtiliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder