17 Şubat 2021 Çarşamba

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne göre Gara’nın sorumlusu Erdoğan!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gara’da 13 devlet görevlisinin infaz edilmesinde sorumluluğu reddetti. Ancak AKP’nin hazırladığı Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi kitapçığına göre tek yetkili olan Erdoğan’dan sadece icraatları dolayısıyla değil, eylemsizliği nedeniyle de hesap soruluyor. 

BOLD – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “13 şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” sözü AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı. Kaçırılan askerleri 5-6 yıldır yakından takip ettiğini öne süren Erdoğan, “Bizlere nasıl ‘bunların sorumlusu Cumhurbaşkanıdır’ diyorsun? Terbiyesiz herif” diye tepki gösterdi. AKP’ye göre de bu olayın sorumlusu Cumhurbaşkanı…

“PARLAMENTER SİSTEMDE CUMHURBAŞKANI SORUMSUZ”

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi halk oylaması öncesi hazırladığı kitapçıkta parlamenter sistemde cumhurbaşkanlığının, ülkenin ve milletin bütünlüğünü temsil eden sembolik ve temsili yetkilerin dışında bir yetkiye sahip olmayan sorumsuz bir makam olduğuna dikkat çekildi.

YETKİ CUMHURBAŞKANINDA OLACAK

Anayasa değişikliğinin en önemli özelliğinin yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkarması olduğu belirtilen kitapçıkta, “Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icrai yetkileri nedeniyle gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan başbakan ve Bakanlar Kurulu ile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir. Anayasa değişikliğine göre yürütme yetkisi halkoyu ile seçilen cumhurbaşkanına ait olacaktır” denildi.

CUMHURBAŞKANI EYLEMSİZLİĞİ NEDENİYLE DE SORUMLU OLACAK

Demokrasinin özünün hesap verebilir ve hesap sorulabilirliği esas alması olduğu vurgulanan kitapçıkta, “Mevcut Anayasaya göre cumhurbaşkanı, pek çok görev ve yetkilere sahip olmasına rağmen sorumluluğu yoktur. Gerçekten Anayasanın 105. madde başlığı ‘sorumluluğu ve sorumsuzluğu hali’ şeklindedir ve ‘vatana ihanet’ dışında sorumluluğu olmadığının altı çizilir. Değişiklik kanunuyla bu madde başlığıyla birlikte değiştirilmiştir. 105. maddenin başlığı artık ‘Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu’ şeklindedir. Anayasa değişikliği millet tarafından onaylanırsa, cumhurbaşkanı, sadece icraatları, eylem ve istemleri dolayısıyla değil, eylemsizliği dolayısıyla da hesap sorulabilir konumda olacaktır” denildi.

Erdoğan, Saray sofrasına oturmayan sanatçılara acımadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder