17 Şubat 2021 Çarşamba

ABD’de Halkbank davasında Temyiz Mahkemesinden ilginç karar

ABD’de Halkbank’ın davadan düşürülmesi talebini daha önce reddeden New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, bankanın yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul ederek değerlendireceğini açıkladı.

BOLD – ABD’de New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank’ın yaptığı başvuru sonrası yeni bir karar verdi. Daha önce Halkbank’ın davadan düşürülmesi talebini reddeden üst mahkeme, bankanın yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul ederek değerlendireceğini açıkladı.

İstinaf Mahkemesi, Halkbank’ın başvurusunu hızla değerlendireceğini belirterek, davanın görüldüğü federal mahkemeden kendi kararını verinceye kadar davayla ilgili yaptığı tüm işlemleri askıya almasını istedi.

İstinaf Mahkemesi ayrıca Halkbank ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’ndan, 17 Mart tarihine kadar davayla ilgili dilekçelerini sunmalarını istedi.

HALKBANK’IN AYNI İDDİAYLA BAŞVURUSUNU ALT MAHKEME REDDETMİŞTİ

Halkbank, daha önce yabancı bir kuruluş olduğu gerekçesiyle ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla yargılamanın yapılacak New York Federal Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Hakim Richard Berman, Halkbank’ın yabancı bir kuruluş olduğu iddiasını reddetmiş, bu kurumun Amerikan finans ve bankacılık kuruluşlarını kullanarak, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle federal mahkemede yargılanabileceğine hükmetmişti. Halkbank, bir üst mahkemeye başvurup kararın temyizini istemişti.

3 MAYIS’TA BAŞLAMASI BEKLENEN DURUŞMALAR ERTELENEBİLİR

Hakim Richard Berman, 2 Temmuz 2020 tarihinde aldığı kararla Halkbank davası jüri seçiminin 23 Şubat 2021 tarihinde yapılmasına, jürili seri duruşmaların da 1 Mart 2021 tarihinde başlamasına hükmetmişti. Hakim Berman, seri duruşmaların başlangıç tarihin daha sonra 3 Mayıs’a ertelediğini açıklamıştı.

Hakim Berman, Halkbank’ın jürili seri duruşmaların salgın nedeniyle 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmemişti.

Bir üst mahkemenin aldığı kararla birlikte federal mahkemenin daha önce, duruşma takvimiyle ilgili aldığı kararın hükmünün kalmadığı ve duruşmaların ertelenebileceği belirtiliyor.

HALKBANK DAVASINDA 40 GİZLİ DOSYA

Bu arada New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Halkbank ve Rıza Sarraf davasındaki gizli dosya sayısının 40’a yükseldiği ortaya çıkmıştı.

Halkbank aleyhine 15 Ekim 2019 tarihinde, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından açılan dava daha sonra 17 Aralık 2015 tarihinde açılan Rıza Sarraf davasıyla birleştirilmişti.

Eski Halkbank Genel Müdürü Hakan Atilla’nın, 2018 yılında yapılan seri duruşmalarının ardından dava dosyasına 26 ayrı gizlilik kararı olan dosya girdi. 15 Ekim 2019 tarihinde, Halkbank aleyhine açılan davanın ardından ise en sonuncusu21 Ocak olmak üzere 14 yeni gizli dosya daha girdi.

İçerikleri bilinmeyen gizli dosyalar ancak mahkeme hakiminin, dosyadaki gizlilik kararını kaldırmasıyla birlikte kamuya açıklanabilir.

Gizli dosyalar arasında, mahkemeye sunulan bazı başvurular, ek iddianameler, ifadeler, ek deliller, savcılık ve Halkbank’ın avukatları arasındaki bazı yazışmaların da olabileceği, davanın seyrini bu gizlilik kararı olan dosyaların belirleyeceği ifade ediliyor.

HALKBANK’A YÖNELİK SUÇLAMALAR

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açılan davada şu suçlamalar yer alıyor:

ABD‘yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı’ İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da ifade ediliyor.

İddianamede, Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğalgaz satışından elde ettiği gelirin ülkeye girmesinde yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Halkbank’ın, İran’ın petrol ve doğalgaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir mekanizmanın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu ileri sürülüyor. Tüm bu suçlamaların, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlali olduğu, Halkbank’ın yaptığı transferlerin tutarının yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülüyor.

Gara üzerinden ABD’ye verilen tepkinin arka planında ne var?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder