19 Şubat 2021 Cuma

Saray’ın müteahhitlerine yeni kıyak

Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın kira ödemelerini Kovid-19 salgınını mücbir sebep kabul ederek, 2024’e kadar erteledi.  Saray’a yakın müteahhitlere yapılan bu kıyak, hükumetin 2024 yılına kadar ekonomide normalleşme beklemediğini ortaya koydu. 

BOLD – Sadece 2020 yılında kamudan pazarlık usulü ile 42 milyar liralık ihale alan Saray’a yakın müteahhitlere sağlanan avantajların ardı arkası kesilmiyor. Daha önce birçok kez vergi borçları silinen, alacakları artırılan bu firmaların şimdi de devlete ödeyecekleri kiraları ertelendi.

SALGIN MÜCBİR SEBEP SAYILDI

Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’ya Kovid-19 salgını mücbir sebep kabul ederek, 2 yıl ek işletme süresi verdi. Kira ödemelerini de faiziyle birlikte 2024 yılına kadar ertelediğini duyurdu. Kira desteği kapsamında olanların Saray’a yakın Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa konsorsiyumunun şirketleri olması dikkat çekti.

EURO’LU GARANTİ DHMİ TARAFINDAN ÖDENECEK

İGA’ya 2020 için verilen 333,8 milyon euro yolcu gelir garanti ücretinin eksik kalan kısmına sağlanan destekler bu yıl ödenmeyecek. Gelecek yıllardaki garanti ücretleri üzerinde mahsuplaşma yapılacak. Yolcu başına servis ücretleri dış hat 20 euro, transit 5 euro ve iç hat ise 3 euro olarak alınıyor. Bu rakamın altına kalan kısmının ihale şartnamesi gereği DHMİ tarafından tamamlanması gerekiyor. İstanbul Havalimanı’nın, Kovid-19 sebebiyle yolcu kaybı yaşayarak 2020’de 23,4 milyon yolcuya hizmet verdiği ve yaklaşık 190 milyon euro yolcu servis geliri elde ettiği tahmin ediliyor.

SADECE 2020’DE 42 MİLYARLIK İHALE ALDILAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının geçen yıl yaptığı 42 milyarlık ihale, pazarlık usulü ile Saray’a yakın firmalara verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 yılı içerisinde hızlı tren, metro, tramvay yapım ve inşaat işlerinden oluşan projelerle ilgili ihalelerin neredeyse tamamının kapalı olarak, istisna kabul edilen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihalelerin tutarı 42 milyar TL’yi buluyor.

YANDAŞA DESTEK VATANDAŞA KREDİ

Yandaş müteahhitlere milyarlık ihaleler verip, pandemi nedeniyle borçlarını erteleyen AKP hükumeti, esnafa ve yoksul vatandaşlara 1000’er lira pandemi yardımı yaptı. Diğer ülkelerin aksine halka ve esnafa kredi verilmesi için hükumetin bankalara baskısı sonrası kredi borçlarında patlama yaşandı.

 

 

Türkiye mutsuz ve kaygılı

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder