18 Şubat 2021 Perşembe

Martin Scorsese’den dijital platformlara ağır eleştiri

Efsane yönetmen Martin Scorsese, Netflix ve benzeri abone sitemiyle yayın yapan platformları “izleyiciyi sadece müşteri olarak gören algoritmalar” diyerek eleştirdi.

BOLD– Son filmi The Irishman’i Netflix için çeken Martin Scorsese, aboneli yayın hizmetlerinin “sinema sanatını sistematik bir şekilde değersizleştirdiği, talileştirdiği ve en düşük ortak payda olan ‘içeriğe’ indirgediğini” iddia etti.

HAREKET EDEN HER ŞEY ONLAR İÇİN AYNI

Scorsese, ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini (1920-1993) için yazdığı bir makalede, son yıllarda kendisinin de Netflix ve Apple’da bir takım çalışmalara imza attığını ancak aboneli yayın platformlarının sinema üzerindeki negatif etkisinden endişe ettiğini belirtti.

Scorsese mevcut aboneli sistem için hareket eden tüm imgeler”in eşit görüldüğünü; bir David Lean filmi ile bir kedi videosunun ya da bir süper kahraman filmi veya bir dizi bölümünün aynı kefeye konulduğunu söyledi.

İZLEYİCİ DEĞİL MÜŞTERİ

Scorsese’ye göre Netflix gibi sistemler film yapımcıları için iyi imkânlar sunsa da “yeni projeler sunacak algoritmalara bağlı kalınarak, izleyicinin ‘müşteriden başka bir şey’ olarak görülmemesinin sanatı değersizleştirildiğini” söyledi.

Ünlü yönetmen aboneli yayınlarda izleyiciye her şeyin “kulağa demokratik gelen ancak aslında demokratik olmayan” bir durum yarattığını belirten Scorsese, “Eğer izlediğiniz şeye dayanan algoritmalarla bir öneri gelirse, bu öneriler sadece söz konusu mesele veya tarza dayanacaktır; öyleyse bu durumun sinema sanatı açısından anlamı ne?” diye sordu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder