18 Şubat 2021 Perşembe

Facebook’un finanse ettiği Teyit.org’dan havuz medyasına Şeyma Altundal kıyağı

Viral olan paylaşımları doğrulayan Teyit.org, Boğaziçili öğrenci Şeyma Altundal olayında EGM ve bazı hesapları yalanlarken milyonlarca takipçili AKP’ye yakın medya organlarının paylaşımlarını es geçti.

BOLD – Facebook’un mali olarak desteklediği Teyit.org, sosyal medyada viral olan şüpheli bilgileri siyasi görüşten bağımsız olarak doğrulama taahhüdüyle faaliyet gösteren bir organizasyon.

Teyit.org, Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında hedef alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Altundal olayını da yakından takip etti.

Boğaziçi eylemleri sırasında polis tarafından gözaltına alınan Altundal, yerde sürüklendiğini, kendisine ters kelepçe takıldığını ve arbede sırasında açılan başörtüsünün bağlanmasına izin verilmediğini iddia etmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü de (EGM) Altundal’a ait bazı görüntüler paylaşarak iddiaları yalanladı. Çok konuşulan olaya ilişkin sosyal medya paylaşımlarını inceleyen Teyit.org, EGM’nin paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Organizasyon, EGM’nin paylaştığı görüntülerin olayın çok öncesine ait olduğunu saptadı.

Öte yandan Teyit.org, söz konusu videoya dayanarak Altundal’ı “yalancılık”la suçlayan yayınlar yapan Sabah, Yeni Şafak, Yeni Akit, Takvim gibi gazetelerin ve internet sitelerinin adlarını ve söz konusu yayınların içeriklerini vermedi.

EDİTÖR SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Teyit.org Şef Editörü Gülin Çavuş, T24’ün, Şeyma Altundal’ı hakarete varan ifadelerle hedef alan yayınların neden Teyit raporunda yer almadığı sorusu üzerine, “Genelde viral olanları koyduklarını, paylaşım bölümünü elle hazırladıkları için tespit edebildiklerini koyduklarını” söyledi.

Teyit.org, “Altundal’ı hedef alan iktidar yanlısı yayınların doğru olmayan iddiaları için Facebook’a ‘yalan haber’ bildirimi yapıldı mı?” sorusuna ise yanıt vermedi.

FACEBOOK YAPTIRIM UYGULUYOR

Teyit.org’un doğrulanmadığı kanısına, tespitine ulaştığı iddiaları ve haberleri Facebook’la da paylaşıyor. Facebook söz konusu iddiaları ve haberleri paylaşan yayınların içeriklerinin tanıtımlarının erişimini kısıtlıyor veya engelliyor.

Muhaliflere yönelik artan kaçırılma vakaları devlet politikası mı?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder