19 Şubat 2021 Cuma

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de lobi şirketi tuttu

Türkiye F-35 programında kalmak için ABD’de lobi şirketi tuttu. Savunma Sanayi Başkanlığı’na (SSB) bağlı SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi Washington DC’nin en prestijli hukuk firmalarından biri olan Arnold & Porter’la 6 aylığına 750 bin dolara anlaştı.

BOLD – Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) yüzde 100 iştiraki olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi ABD’de Arnold & Porter Kaye Scholer LLP isimli firma ile F-35 projesine geri dönmek amacıyla bir sözleşme yaptı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın “Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası” (FARA) gereğince yapılan kayıt başvurusuna göre Türk tarafı ABD’li firmaya 6 ay sürecek danışmanlık ve lobi hizmeti karşılığında 750 bin dolar ödeyecek.

Başvuruda Arnold and Porter’ın, SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi için yapacağı faaliyetler için “Yabancı müvekkilinin Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na katılımının devamı için stratejik danışmanlık ve rehberlik sağlayacaktır. Ayrıca ilgili ihracat kontrolleri ve yaptırımları ve ilgili yasal konular hakkında danışmanlık sağlayabilir” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan başvuruda ayrıca, söz konusu hukuk firması için “Tarif edilen bu eylemlerde bulunurken, Müşterek Taarruz Uçağı Programı ortakları ve paydaşlarına erişim dahil olmak üzere siyasi faaliyetlerde bulunabilir” denildi.

SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

1 Şubat itibarıyla altı ay geçerli olacak sözleşmenin konusu kayıt başvurusunda şu şekilde açıklandı: “Firma SSB ve Türk şirketlerinin, Müşterek Taaruz Uçağı Programı’nda (JSF) kalmaları için karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri de göz önüne alarak bir strateji önerecektir. Firma, SSB’nin JSF Programı’na stratejik bir müttefik ve değerli bir ortak olarak katılımının devamı halinde, çıkarlarını anlamak için JSF Programı içindeki ABD ticari ortaklarına ve paydaşlarına ulaşmaya çalışacaktır.”

Ayrıca, söz konusu hukuk bürosunun konuyla ilgili olabilecek “ihracat kontrollerini ve ticari yaptırımları sürekli olarak izleyeceği ve söz konusu yaptırımları açıklayacağı” belirtildi.

TÜRKİYE, PROJEDEN ÇIKARILMIŞTI

İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisinde konuşlu F-35B savaş uçağı

Türk hükümetinin Rusya’dan 2019 yılı Temmuz ayında S-400 füze savunma sistemi alması sonrası ABD Türkiye’yi ve Türk şirketlerini F-35 projesinden çıkartmıştı.

Ayrıca, Türk  pilotların ve teknik personelin ABD’deki eğitimleri durdurulmuş, Türkiye tarafından yaklaşık 1.2 milyar dolar ödenmiş 8 adet F-35 uçağının teslimatını da durdurmuştu. Daha sonra bu uçaklar ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na aktarılmıştı.

Pentagon, F-35 programından çıkarılması sonucu Türk şirketlerinin yaklaşık 9 milyar dolarlık iş kaybına uğrayacağını açıklamıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı füze sistemi dolayısıyla yine Washington, 2020 yılı Aralık ayında da ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yaptırım uygulama kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi “sözde müttefik” olarak tanımlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara’ya daha fazla yaptırımın gerekli olup olmayacağını gözden geçireceklerini söylemişti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını “tek taraflı ve hukuksuz” olarak nitelemiş ve ülkenin haklarının korunması konusunda her türlü adımın atılacağını belirtmişti.

Türkiye, ABD’nin başını çektiği 9 ülkeyle birlikte F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter – JSF) projesinin ana ortaklarından birisi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, program kapsamında 30 adet uçağın siparişini vermişti. Bu sayının 120’ye kadar yükseltilmesi planlanıyordu.

ABD’de Halkbank davasında İstinaf Mahkemesinden ilginç karar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder