16 Şubat 2021 Salı

Mehmet Metiner nereye koşuyor?

AKP’li Mehmet Metiner, “Demokrasi fazlalığı, demokrasiyi zehirler” diyerek HDP’ye gözdağı verdi. Aynı Mehmet Metiner  HDP çizgisindeki HADEP’te genel başkan yardımcılığı yapmış, 15 Temmuz sonrası katıldığı bir televizyon programında ise “Darbeyi biz kendi kendimize yaptık. Demokrasiyi askıya almamız gerekiyordu” ifadeleriyle dikkat çekmişti.

BOLD – Gara’da 13 şehit haberinin ardından HDP’nin kapatılması bir kez daha tartışılırken AKP’li Mehmet Metiner’den dikkat çeken bir çıkış geldi. HDP’yi hedef alan Metiner, sosyal medya hesabından “Türkiye’de demokrasi fazlalığı var” dedi.

“TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ FAZLALIĞI VAR”

Twitter hesabından HDP’ye adeta gözdağı vermek isteyen Mehmet Metiner “Türkiye’de demokrasi eksikliği yok fazlalığı var. Demokrasi fazlalığı olmasaydı HDP kalkıp PKK terör örgütünün aleni sözcülüğünü yapamazdı. Demokrasi fazlalığı, demokrasiyi zehirler, biline!” ifadelerini kullandı.

METİNER HADEP’TE GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI YAPTI

Bu sözlerine karşın Metiner, HDP ile aslında bir tür halef-selef ilişkisi olan HADEP’te bir dönem aktif görev yapmış olması ile de eleştiriliyor. Metiner 2000-2001 yıllarında Halkın Demokrasi Partisi’nde (HADEP) genel başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

METİNER’İN ESKİ PARTİSİNE KAPATMA KARARI

11 Mayıs 1994’te kurulan HADEP, 13 Mart 2003 tarihinde “yasa dışı faaliyetlerin merkezi” olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatıldı. Genel Başkanı Murat Bozlak da dahil olmak üzere 46 HADEP’liye beş yıl siyasetten uzak durma yasağı verildi. HADEP’ten sonra sırasıyla Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) aynı tabana hitap eden ve aynı siyasi görüşü savunan partiler olarak kuruldu.

METİNER: SON DERECE PİŞMANIM

Mehmet Metiner, HADEP’te aktif siyasette yer alması sebebiyle hep eleştirilerin hedefinde oldu. Eleştirilere 18 Ağustos 2015’te gazeteci Ahmet Hakan aracılığı ile cevap verdi. Hakan’ın “Bir pişmanlık var mı?” sorusuna Metiner “HADEP’e inanıp gittiğim, Türkiyelileşme iddialarına inandığım için tabii ki son derece pişmanım” diyerek cevap verdi.

‘U’ DÖNÜŞÜ

Metiner, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun HADEP eleştirileri üzerine 30 Mart 2019’da Star gazetesinde “Bak Temel Efendi sana diyorum!” başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Metiner “son derece pişmanım” diyerek pişmanlığını dile getirdiği HADEP’teki görevi için bu sefer şu ifadeleri kullandı:

“O vakitler AK Parti kurulmamıştı.

Bak Temel Efendi bilmiyorsan öğren: Benim başkan yardımcılığı yaptığım dönemde Öcalan yakalanmıştı. Terör örgütü silahlarını susturmuştu. Onun siyasal partisi PKK’nın elindeki silahların bırakılması için mücadele veriyordu. Her türlü etnik ve siyasal bölücülüğe ve silahlı mücadeleye karşı olduğunu söylüyordu”

“HADEP; TEK DEVLET, TEK VATAN, TEK BAYRAK, TEK MİLLET DİYORDU”

Metiner yazısının ilerleyen bölümünde ise AKP’nin bugün bayraklaştırdığı “Tek devlet, tek vatan, tek bayrak ve tek millet” söylemlerinin ilk olarak HADEP tarafından savunulduğunu ileri sürdü. Metiner yazısında “Tek devlet, tek vatan, tek bayrak ve tek millet diyordu. Bu çerçevede “Türkiye’nin Partisi” olmak için katkı istiyordu. Benim o kısa süreçte sunduğum katkı bu siyasal anlayışa idi” cümlelerini kullandı.

“DEMOKRASİYİ ASKIYA ALMAMIZ GEREKİYORDU”

Son sosyal medya paylaşımında “Demokrasi fazlalığı, demokrasiyi zehirler, biline!” sözleriyle dikkat çeken Metiner 15 Temmuz sonrası açıklamaları ile de dikkat çekmişti. Metiner katıldığı televizyon programında “Bu darbeyi biz kendi kendimize yaptık. Çünkü diktatörlük inşa etmemiz gerekiyordu. Demokrasiyi askıya almamız gerekiyordu. Bunun için biz yaptık yani. Yaptırdık yani” demişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder