19 Şubat 2021 Cuma

Türkiye mutsuz ve kaygılı

Yapılan araştırmalar Türkiye’de yaşayanların mutsuz ve gelecekten umutsuz olduğunu ortaya koydu. Dünya Mutluluk Raporuna göre 156 ülke arasında 93’üncü olan Türkiye’de halkın yüzde 60,4’ü kötüye gidildiğini düşünüyor.

BOLD – 2020 Yılı Dünya Mutluluk Raporu açıklandı. Finlandiya listenin başında yer alırken, 156 ülkenin olduğu listede Türkiye 93’üncü oldu. Metropoll’ün açıkladığı “Türkiye’nin gidişatı” anketine göre halkın yüzde 60,4’ü daha kötüye gidildiğini düşünüyor.

EN MUTLU 10 ÜLKE

Dünya ülkelerinin mutluluk oranları inceleyen araştırmada Finlandiya’yı Danimarka, İsviçre, İzlanda, Norveç, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya ve Lüksemburg takip etti.

LİSTEDE 93’ÜNCÜ SIRADA

156 ülkenin sıralanmasında mutluluk endeksleri oluşturulurken, kişi başına düşen gelir, sosyal destekler, sağlıklı yaşam süresi, güven, cömertlik, sosyal özgürlükler gibi parametreler göz önünde bulunduruldu. Türkiye ise bu kriterlerin temel alındığı listede 93’üncü sırada yer aldı.

TÜRKİYE’DE MUTSUZLAR ARTIYOR

Bununla birlikte Ajans Press’in, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, 2020 Yaşam Memnuniyeti Araştırması da belli oldu. Araştırmaya göre Türkiye’de mutlu insanların sayısı her yıl daha da azalıyor. Geçen yıl Türkiye’nin yüzde 48,2’sinin mutlu olduğu tespit edilirken bu rakam 2019 yılında yüzde 52,4, 2011 yılında ise yüzde 62,1 olarak kayıtlara geçmişti.

AKP MUTLU ETMEDİ

Aynı araştırmada AKP’nin iktidarda olduğu 2003 yılında, mutlu insan sayısı yüzde 59,6 olarak belirlenmişti. Geçen 18 yıl içinde bu rakam yüzde 48,2’ye kadar geriledi.

‘TÜRKİYE KÖTÜYE GİDİYOR’ DİYENLER YÜZDE 60,4

Metropoll’ün Türkiye üzerinde yaptığı başka bir araştırma da bu sonuçları destekledi. Metropoll’ün ocak ayına ait “Türkiye’nin gidişatı” anketinin sonuçlarına göre Türkiye iyiye gidiyor diyenlerin oranı yüzde 25,2; kötüye gidiyor diyenlerin oranı ise yüzde 60,4 oldu. Araştırma şirketinin başkanı Özer Sancar, sonuçları “yorumsuz” diyerek paylaştı.

Koronavirüs salgınının başlangıcından itibaren yüzde 30’un altına düşen “Türkiye iyiye gidiyor” diyenlerin oranı geçtiğimiz aralık ayında yüzde 21,5’e kadar düşmüştü. Ocak ayında ise yüzde 25,2 olarak açıklandı.

Diğer yandan Sencar’ın paylaştığı grafikler Türkiye’de ne 17-25 Aralık operasyonu döneminde ne de 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasındaki dönemde bu kadar düşük bir oranın çıkmadığını ortaya koydu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder