19 Şubat 2021 Cuma

Genelkurmay Başkanı bundan sonra çavuşla erbaşla ilgilenecek

AKP’nin Meclis’e getirdiği düzenlemeye göre Genelkurmay Başkanı’nın yetkileri Savunma Bakanına devrediliyor. Bundan sonra Genelkurmay Başkanı sadece uzman çavuş ve erbaşların atamasını yapabilecek.

BOLD – 15 Temmuz’un hemen ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) dizayn etmek için adım atan AKP, uyum yasalarını Meclis gündemine getirdi. Muhalefet partileri Genelkurmay Başkanının tamamen etkisiz hale getirildiğini belirterek düzenlemeye karşı çıkıyor.

15 TEMMUZ TSK’NIN YENİDEN DİZAYNINA GEREKÇE OLDU

15 Temmuz’un ardından Genelkurmay Başkanlığı da Kuvvet Komutanlıkları da ayrı ayrı Milli Savunma Bakanı’na bağlandı ve ona karşı sorumlu kılındı. Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilâtı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşu kapsamına alındı.

CUMHURBAŞKANINA KOŞULSUZ İTAAT

Diğer yandan Cumhurbaşkanının gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alıp, bunlara doğrudan emir vermesinin önü açıldı. Cumhurbaşkanı tarafından verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilmesi öngörüldü.

Bu düzenlemelere karşın “Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı namına Silahlı Kuvvetlerin komutanıdır. Genelkurmay Başkanı savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı namına yerine getirir” maddesi ise değiştirilmedi.

DÜZENLEME MECLİSTE

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişikliklerin mevzuata uyumu için AKP’nin verdiği kanun teklifi Mecliste görüşülmeye başlandı. Teklifle Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ile TSK Personel Kanunu’nda bazı değişikliklere de gidiliyor.

TÜM YETKİ VE SORUMLULUKLAR MİLLİ SAVUNMA BAKANINDA

Yeni düzenleme ile Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nda Genelkurmay Başkanına ait tüm yetki ve sorumluluklar Milli Savunma Bakanına devrediliyor. Örneğin; mevcut düzenlemede seferberlik ve savaş halinde suç işleyen general ve amirallerin yargılanmasına izin verme yetkisi Genelkurmay Başkanı’nda. Teklif yasalaştığında, bu yetki Milli Savunma Bakanı’na geçecek.

Mevcut kanuna göre Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların gerektirdiği hallerde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına, Genelkurmay Başkanı’nın görüşlerini de dikkate alarak karar verilmesi gerekiyor. Bu maddedeki “Genelkurmay Başkanının görüşlerini de dikkate alarak karar vermek” ifadesinin yerine, “Milli Savunma Bakanı’nın görüşlerini de dikkate alarak karar vermek” hükmü getiriliyor.

Eski düzenlemede seferberlik ve savaş halinin henüz ilan edilmemiş olduğu, ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerinde, ihtiyaç duyulacak araç, mal ve hizmetlere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkanların Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri harekât kontrolüne verilmesinin sağlanması gerekiyor. Bu yetki de Milli Savunma Bakanına devrediliyor.

Ayrıca “Barış durumundaki olağanüstü hallerde, Milli Savunma Bakanının emri ile önemli kişiler veya görev ve hizmetler için hava ulaştırma araçları tahsis edilebilecek”

GARNİZON KOMUTANINI BİLE BAKAN BELİRLEYECEK

Meclisteki teklifle TSK Personel Kanunu’nda öngörülen bazı değişiklikler de yapılacak. Halen kuvvet komutanlarının teklifi üzerine Genelkurmay Başkanı tarafından belirlenen subay ve astsubay kadroları Milli Savunma Bakanlığı tarafından tespit edilecek. Garnizon komutanlığı görevini hangi kıta komutanının veya kurum amirinin yapacağına Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında özel nitelikli olarak gösterilen görevlere atanan sivil memurlar, TSK sosyal tesislerinden, görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi yararlanacak.

UZMAN ÇAVUŞLARA İYİLEŞTİRME

Düzenlemede uzman çavuşların emeklilik ve özlük haklarında iyileştirmeler öngörülürken, TSK’daki eğitim ve sağlık faaliyetleriyle ilgili çeşitli düzenlemelere yer veriliyor.

MUHALEFETTEN HULUSİ AKAR ELEŞTİRİSİ

Mecliste süren görüşmelerde ise muhalefet milletvekilleri, genelkurmay başkanına ilişkin yasa teklifinin görüşmelerinde TSK’nın Hulusi Akar’a göre dizayn edildiğini söyledi. Astsubay kadrolarını belirleme yetkisinin bile bakanlığa verildiğine dikkat çeken vekiller, “Genelkurmay başkanı sadece uzman çavuş ve erbaşların atamasını yapabilecek. Genelkurmay başkanlarının tarihsel ve hiyerarşik önemi hiçe sayılmıştır” eleştirisinde bulundu.

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, “Silahlı Kuvvetleri siyasetin dışında tutmak zorundayız, aksi halde daha çok hata yaparsınız” dedi. CHP’li Murat Bakan ise teklifle Genelkurmay Başkanının etkisizleştirildiğini belirterek, “TSK’nın beyni Genelkurmay Başkanlığı’nı, komuta merkezini, bitirdiniz, Genelkurmay Başkanını basın sözcüsüne dönüştürdünüz. Hulusi Akar’a göre dizayn ettiniz orduyu. Genelkurmay’ın tabiri caizse kapısına kilit vurup atanmış Milli Savunma Bakanına bağladınız” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün yapılan görüşmelerde 49 maddelik teklifin ilk 8 maddesi kabul edildi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder