Türkiye’nin Orta Ege’de araştırma yapması için TCG Çeşme isimli gemiyi görevlendirmesi ve yayımladığı Navtex, Yunanistan ile iplerin yeniden gerilmesine neden oldu. Yunanistan, Ankara’nın adımını ‘gereksiz’ olrak nitelendirdi.
BOLD – Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye ait TCG Çeşme araştırma gemisi için Balıkesir ve İzmir açıklarında 18 Şubat-2 Mart tarihleri arasında hidrografik ölçümler yapmak amacıyla Navtex (denizcilere uyarı) ilan edilmesine tepki gösterdi.
Yunanistan, istikşafi görüşmelerin devam ettiği süreçte atılan bu adımı ‘gereksiz’ bir adım olarak nitelendirdi. Yunan hükümet Sözcüsü Christos Tarantilisi, yaptığı açıklamada “Olumlu havaya uymayan gereksiz bir hareket” ifadelerini kullandı.
Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi şikayeti Türk tarafına ilettiğini kaydeden Yunan yetkililer, Türkiye’nin Navtex ilanının yasa dışı olduğunu ve yetkisi olmayan bir istasyon tarafından yayınlandığını öne sürdü. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexandros Papaioannou yaptığı açıklamada, seyir önergesinin uluslararası sularla ilgili olduğunu ancak İzmir’deki limanın Navtex ilan etmeye yetkisi olmadığını iddia etti.
Olayla ilgili Yunan medyasında çıkan haberlerde, Yunan Deniz Kuvvetlerinin her olasılığa karşı hazırlıklı olduğu ve “TCG Çeşme araştırma gemisine Türk donanmasının eşlik edip etmeyeceği sorularına yanıt aranıyor” denildi.
ÇEŞME GEMİSİ BÖLGEDE NE YAPACAK?
Türk yetkililer geçtiğimiz günlerde TCG Çeşme gemisinin deniz tabanına kablo döşemeyeceğini ve araştırmaların deniz yüzeyinde sınırlı olacağını açıklamıştı.
TCG Çeşme gemisi, orta ve derin sularda hidrografik ve oşinografik (denizin fiziksel özellikleri) çalışmalar yapmak için tasarlandı. Deniz haritalarının güncellenmesi için de jeolojik araştırmalar yapan TCG Çeşme, batimetrik derinlik, manyetik şiddet, yerçekimi kuvveti, deniz yüzeyi ısısı, sismik hareketlilik, ses hızı, ortam ışığı ve tuzluluk oranı konularında hassas araştırmalar yapabiliyor.
Türkiye daha önce de aynı bölgede 2018 yılında bazı ölçümlerde bulunmuştu.
İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI
İki NATO üyesi ülke Doğu Akdeniz’deki gerilimi çözmek için istikşafi görüşmelere başlamış ve 25 Ocak’ta İstanbul’da bir araya gelmişti. Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi’nde çatışma riskinin azaltılması ve karşılıklı güvenin arttırılması için 12 Mart 2002’de başlatılan ve 2016’da ara verilen istikşafi ((keşif, tanıma amaçlı görüşme) görüşmelerin 61’incisi 25 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.
İki taraf bir sonraki istikşafi görüşmenin Mart ayında Atina’da yapılması konusunda görüş birliğine varmıştı.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz krizine AB de geçtiğimiz aralık ayında Türkiye’ye aşamalı yaptırım uygulanması kararı alarak dahil olmuştu. Türkiye’nin sismik araştırma faaliyetleri nedeniyle planlanan yaptırımların genişletilmesi ise Mart ayında yeniden ele alınacak.
medyaboldTürkiye F-35 programına dönmek için ABD’de lobi şirketi tuttu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder