17 Şubat 2021 Çarşamba

AKP uzayda: Atı alan Ay’ı geçti

Uzay macerasında yaşanan son gelişmeler, Türkiye’nin diğer ülkelerden çok geride kaldığını ortaya koydu. Yaklaşık 52 yıl önce Ay’a giden ABD, 8 sefer Mars’a başarılı yolculuk yaptı. Son olarak Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin uyduları da Mars’a varmayı başardı. Buna karşın AKP, 10 yıl içinde Ay’a insanlık yolculuk yapmayı planladığını duyurdu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ay’a gitme planını bir müjde olarak duyurdu. Buna karşın Ay yolculuğu bundan onlarca yıl önce birçok devlet tarafından hayata geçirildi. Günümüzde bir yandan özel şirketler Ay’ı turizme açmayı hedeflerken, diğer yanda devletler Mars’a başarılı yolculuklar yaptı.

İLK AY YOLCULUĞU 52 YIL ÖNCE YAPILDI

İnsanoğlu Ay’a ilk olarak yaklaşık 52 yıl önce ayak bastı. Soğuk savaş yıllarında SSCB Ay’a ilk ulaşan ülke oldu. Ancak ABD, Ay’a ilk insanı indirerek yarışta bir adım öne geçti. 20 Temmuz 1969’da Ay’a giden Apollo 11 uzay aracının komutanı olan Neil Armstrong Ay’a ilk ayak basan insan olarak ismini yazdırdı.

Japonya 1990 yılında Ay yörüngesine araç gönderen üçüncü ülke oldu. 2003 yılında ise Avrupa Uzay ajansı (ESA), 2007’de ise Çin Ay’a ulaşan ülkeler listesine adını yazdırdı. Çin’i bir yıl sonra Hindistan takip etti. 2019 yılında İsrail Ay’a bir araç indirmeyi denedi. Ancak bu görev başarısızlık ile sonuçlandı.

5 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE TARTIŞMA KONUSU

Türkiye’nin uzay programını açıklayan Erdoğan, 10 yılda 10 hedef koydu. “Son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir” dedi. Ancak uzay programı için ayrılan 5 milyon dolarlık bütçe, daha şimdiden projenin başarısını tartışmaya açtı.

Diğer yandan ABD 1972’ye kadar Ay yüzeyine 10 astronot daha çıkardı. SSCB ise aynı yıllarda Ay’a insan yollamak üzere üç kişilik Soyuz mekiklerini üretmeye başladı ancak mekiği yüzeye indirebilecek güçte roket geliştiremediği için Ay misyonuna 1974’te son verdi.

AY’A SON ASTRONOT 1972’DE GÖNDERİLDİ

NASA ise, Ay’a en son 1972’de astronot gönderdi. Bu tarihten sonra yapılan Ay yolculuklarında insan yer almadı. NASA’nın Ay ile ilgili yeni planı ise kalıcı üs kurmak. Artemis ismi verilen bu program için NASA yöneticisi Jim Bridenstine, 28 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu kaydetmişti.

AY’A TURİST GÖNDERİLECEK

Uzayda ülkelerin tekelini kıran iş insanı Elon Musk ise bir süredir Ay turizmi başlatmayı planlıyor. Blur Origin’in sahibi Jeff Bezos da Ay turizmi planlayan bir başka isim.

AY ESKİDİ YENİ GÖZDE MARS

Bu gelişmelerin yanı sıra dünya son dönemlerde Mars projelerine kilitlendi. NASA’nın 190 milyon kilometre uzaklıktaki Mars’ta yaşam izi arayacak uzay aracı Perseverance’nin Perşembe günü iniş yapması bekleniyor.

Planlar başarılı bir şekilde hayata geçirilebilirse aracın 2030’lu yıllarda yeniden Dünya’ya dönüşünde kaya parçaları da getirmesi hedefleniyor. Araç Kızıl Gezegen’de kalışı süresince de geçmiş yaşam izlerini araştıracak. NASA, 1970’lerde gezegene ulaşan Viking aracından sonra ilk kez, Perseverance ile direkt olarak yaşam belirtisi araştıracak.

ABD, şimdiye kadar 8 kez başarılı şekilde Mars’a uzay aracı gönderen tek ülke olma özelliğini elinde bulundururken “InSight” ve “Curiosity (Meraklı)” isimli iki uzay aracı halen Mars yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor. NASA’nın uzun vadeli hedefi ise 2030’lu yıllarda Mars’a insanlı bir uzay aracı gönderebilme kapasitesine ulaşmak.

ÇİN VE BAE DE MARS’TA

20 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri, kuruluşunun 50’inci yılı sebebiyle Mars’a bir keşif uydusu gönderdi. BAE’nin Mars’a ulaşan Hope isimli uydusu ilk fotoğraflarını dünyaya gönderdi. Çin ise BAE’nin hemen ardından, 23 Temmuz’da Mars’a uydu yolladı. Yaklaşık 1 hafta önce Tianven-1 (Cennete Sorular-1) adlı uzay aracının Mars’ın yörüngesine girdiği açıklandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder