8 Temmuz 2021 Perşembe

128 milyar doları bitirdiler sıra kamu bankalarının kasasında

2019 seçimleri öncesi Merkez Bankasının 128 milyar dolarını harcayan Erdoğan yönetimi, şimdi de kamu bankalarının kasasına göz dikti. Seçim öncesi Ziraat, Vakıf ve Halkbank üzerinden ucuz krediler verilecek.

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Merkez Bankası başkanı ile görüştüm. Temmuz ve ağustosta faizleri indireceğiz” açıklamasının perde arkası ortaya çıktı. Erdoğan hükumeti Ziraat, Vakıf ve Halkbank’a düşük faizli kredi verme talimatı gönderdi. Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan bankacılık kaynakları ve yetkililer, AKP hükûmetinin seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini belirtti.

ÖDENMEYEN KREDİLER

Kovid-19 salgını boyunca düşük faizli krediler veren kamu bankalarının yine devreye girmesi istendi. Daha önce piyasa faizlerinin altında verilen kredilerini tahsil edemeyen kamu bankalarının AKP’nin talebini karşılamak için acil kaynak bulması gerekiyor.

KÂRLILIKTA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI

İki kamu bankasında, geçen sene verilen düşük faizli kredilerle, yükselen faizlerle birlikte artan fonlama maliyetleri arasındaki makası gösteren net faiz gelirleri eksiye geçti. Bunun sonucu olarak da kamu bankalarının ilk çeyrek net karları çok ciddi düşüş kaydetti. Halkbank’ın ilk çeyrek net karı yıllık bazda yüzde 93, Vakıfbank’ın yüzde 56, Ziraat Bankası’nın da yüzde 49 düştü.

BANKALAR ZARAR YAZIYOR

Üst düzey bir bankacılık kaynağı Reuters’a verdiği demeçte, kamu bankalarının, geçen sene ucuz kullandırılan kredilerden dolayı net faiz gelirlerinde bilançoda zarar yazdığını belirterek, “Konu bankaların sermaye yeterlilik rasyoları ya da likidite ihtiyaçları ile ilgili değil, kamu bankalarının kredi verme kabiliyetleri çok sınırlı. Bu bankaları tekrar kredi piyasasına döndürmek için sermaye artışı gerekiyor” dedi.

İNŞAATA YENİ KREDİ DALGASI

Başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun bankalara yeni sermaye desteği verebileceği belirtiliyor. Reuters’a konuşan ekonomi yetkilisi, “Şu anda yeni bir kredi genişlemesi olması yönünde ciddi bir talep var. İnşaat, ihracat, istihdam için… Ve bunun bunun için de özellikle kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Vakıfbank’ın çok ihtiyacı görünmüyor. Ancak diğerlerinin sermayelendirilmesi gerekiyor. En azından 2022’ye girerken bu sermayelendirmenin yapılması gerekiyor” dedi.

128 milyar doları bitirdiler sıra kamu bankalarının kasasında yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder