7 Temmuz 2021 Çarşamba

Saray Piyasa Ekonomisi: Üreticinin iki seçeneği var

Üretici, artan maliyetleri fiyata yansıtamıyor. Bu durum enflasyon verilerine de yansıdı. Saray ise üreticinin yansıtması gereken zammı engellemenin yolunu komite kurarak buldu. Artık fiyatları Saray belirleyecek, itiraz edenler ise terörist ilan edilecek. Üreticinin önünde ise iki seçenek var: Ya zararına üretime devam etmek ya da kepenk indirmek…

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 17,53 olarak açıklanırken üretici enflasyonu ise yüzde 42,89 olarak kayıtlara geçti.

ÜRETİCİ ZARARINA ÜRETİYOR

TÜİK verilerine göre üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas giderek açılıyor. Üretici imal ettiği ürünler için aldığı ara mallarındaki fiyat artışını tüketiciye yansıtamıyor. Üreticinin ne kar ne de zarar etmeden üretime devam edebilmesi için imal ettiği ürünlere en az yüzde 43 zam yapması gerekirken bu oranın ancak yüzde 17’si fiyatlara yansıtılmış durumda.

SANAYİCİ ÜRETECEK SARAY FİYATI BELİRLEYECEK

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla Fiyat İstikrarı Komitesi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruldu. Komite, fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve bu tedbirleri ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamayacak. Komite ayrıca kamu tarafından belirlenen ya da yönlendirilen fiyatların uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar alacak.

KARARLARA UYMAYAN “TERÖRİST” İLAN EDİLECEK

Son kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üreticiye fiyat artışı yapmamaları konusunda gözdağı verdi. Erdoğan, salgın ve kuraklık nedeniyle durumu istismar ederek fiyatları yükselmek isteyenlere izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Erdoğan daha önce de yaptığı bir açıklamada fiyat artıranları terörist olarak ilan ederek, “Nerede bu tip şebekeler yakalanırsa bunlardan gerekli hesap sorulacak. Denetimler gerçekleştiriliyor, haksız fiyat yapanlara yasal işlemler başlatılıyor. Piyasa bozucu faaliyetlerle mücadeleye de devam edeceğiz. Haksız fiyat artışlarıyla ilgili MASAK incelemeleri yapacak. Bu da bir terördür, buna da biz fırsat vermeyeceğiz” demişti.

Adli Tıp Uzmanı Fincancı, Orhan İnandı’nın fotoğraflarından gördüğü işkenceleri anlattı

Saray Piyasa Ekonomisi: Üreticinin iki seçeneği var yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder