7 Temmuz 2021 Çarşamba

Yeni Türkiye’nin gazetecileri!

Suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in ismini zikrettiği gazeteciler, Türkiye’de basının içine düştüğü çukuru gözler önüne serdi. Geceliği 105 bin liralık otellerde bedavaya konaklayan gazetecilerin, kara para aklamaya aracılık ettikleri ortaya çıktı. Halkın haber alma özgürlüğüne hizmet etmek yerine AKP’nin propagandasını yapan bu gazeteciler kim?

BOLD ANALİZ – Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye’nin durumu içler acısı. Muhalif gazetelere el koyup kapatan, yolsuzluk ve hukuksuzlukları yazan gazetecileri hapse atan Türkiye, 180 ülke arasında 153’üncü oldu.

MEYDAN BU GAZETECİLERE KALDI

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 100’ün üzerinde muhabir ve gazeteci hapse atıldı. Türkiye’de adil yargılanma imkanı bulamayan yüzlerce gazeteci de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Türkiye’deki gazete ve televizyonlar ise Türk tipi başkanlık sistemiyle birlikte sivrilen gazetecilere kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’yi sürekli öven isimlerin ortak özelliği 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’na kadar Gülen Hareketini yere göğe sığdıramamaları. Muhalif olarak konumlanan gazetecilerin ortak noktası ise ‘Fetö’ bahanesiyle yapılan haksızlık ve hukuksuzlukları görmezden gelmeleri.

MESLEKTAŞLARINI HAPSE TIKAN İSMAİL SAYMAZ

Son dönemde AKP muhalifi göründüğü için yıldızı parlayan İsmail Saymaz. Radikal ve Hürriyet gazetelerinde Erdoğan’ın yolsuzluklarını yazan Saymaz, son olarak Sözcü gazetesine geçti. Televizyonların değişmez ismi olan Saymaz, meslektaşlarının hapiste kalmasını “Büşra Erdal’ın bile tahliye olduğu Fethullahçılık suçundan Ahmet Şık’ın hala tutuklu olduğu ülke, yanılmadınız, Türkiye’dir.” mesajıyla istemişti. Saymaz’ın bu tweetinin ardından AKP yandaşı gazeteciler saatler içinde kampanya düzenlemiş tahliye olan 21 gazeteci cezaevinden çıkamadan gözaltına alınarak yeniden demir parmaklıklar arkasına atılmıştı.

İsmail Saymaz’ın bu açıklamaları üzerine 21 gazeteci yeniden cezaevine atıldı.

SAYMAZ, SEZGİN BARAN KORKMAZ’I NEDEN SUSTURDU?

İsmail Saymaz son dönemde de kara para aklama suçundan Avusturya’da tutuklanmadan önce Halk TV’de yayına bağlanan Sezgin Baran Korkmaz’ı susturduğu için eleştirildi. 10 milyon dolarlık rüşveti anlatan Korkmaz’ın ilişkili olduğu siyasetçileri açıklayacağı sırada araya giren Saymaz “Sizi sadece Veyis Ateş ile ilgili konuşmak için yayına bağladık” diyerek sesini kesti. İsmail Saymaz’ın yayında 10 milyon dolar isteyen AKP’deki kritik isimlerin söylemesini engellediği belirtildi.

ARACILARLA SOYLU’DAN RANDEVU İSTEYEN AHMET ŞIK

Muhalif kalemlerden ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık da yazdığı yazılar ve haberler sebebiyle hapis yattı. Radikal gazetesi ve Aktüel dergilerinde habercilik yapan Şık’ın mücadeleci tavrı taktir aldı. Ancak Sedat Peker’in ağır suçlamalarda bulunduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmek için devreye aracılar soktuğunun ortayı çıkması kendi mahallesinde bile eleştirildi. Şık’ın Sezgin Baran Korkmaz’ın evine gitmesi arkadaşı Tuğçe Tatari’nin tepkisini çekti. Tatari, “Ahmet Şık’ın özeleştirisini verdiğini görmek istiyorum” başlıklı uzun bir yazı yazdı.

DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLİĞİNDEN HABERTÜRK’ÜN TEPESİNE

Sedat Peker’in ifşaatlarıyla gündeme gelen Veyis Ateş’in Sezgin Baran Korkmaz’dan 10 milyon dolar rüşvet istediği ses kaydıyla ortaya çıktı. Din kültürü öğretmeni olan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile dostluğu sayesinde Habertürk TV’nin en tepesine yükseldi. 10 yıl önce orta halli bir arabaya binen Ateş’in lüks yat, villa satın aldığı basına yansıdı. Ortaya saçılan ilişkileri sebebiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ihraç edildi. Ateş, geçen ay mal varlığını açıklayacaktı ancak 3 pazartesi geçti hala mal varlığını açıklamadı.

BİRBİRENE GÖBEKTEN BAĞLI DÖRT İSİM

Sedat Peker’in ‘kibrit kutusuna sokacağım’ dediği Cem Küçük ise üç isimle ortak hareket ediyor. Milli İstihbarat Teşkilatı adına konuştuğunu her fırsatta dile getiren Küçük, Türkiye’deki muhalif gazetecileri ölümle tehdit etmişti. Küçük’e yönelik her türlü eleştiriye TRT Haber Spikeri ve Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur aynı anda tepki veriyor. Paramaunt Otel’de bedavaya kalan Küçük’e dair ifşaatların kendilerine uzanacağını düşünen Ersoy Dede ve Fuat Uğur’un ortak taktiği ise ‘vatan-millet-devlet’ ifadeleriyle tweet atmak oluyor. Bu üç isim her mesajına ve sözüne de ‘Fetö’ iftirası da eklemeyi ihmal etmiyor. Küçük, Uğur ve Dede’ye uzaktan bağlı Nagihan Alçı’nın kocası Rasim Ozan Kütahyalı da Paramaunt Otel’in beleşçilerinden olduğunu kabul etti.

ÖZIŞIK KARDEŞLER DÜN ÖYLE BUGÜN BÖYLE

Sedat Peker ile Süleyman Soylu arasında aracılık yaptıkları ortaya çıkan Hadi Özışık ve Süleyman Özışık kardeşler ise lise mezunu olmalarına rağmen kurdukları haber sitesiyle medya dünyasına girdi. Gülen Hareketi’ne övgüler dizen Özışık kardeşlerin 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası AKP’ ağzıyla yayınlar yapması dikkat çekti. Süleyman Özışık’ın da ‘Fetö borsası’ olarak ifade edilen para karşılığında davaları düşürme itirafı gazetecilik kimliğiyle yürütülen faaliyetleri gün yüzüne çıkardı.

VİCDANLI ECE ÜNER’İN ZEKİ GÜVEN İFTİRASI

Show ana haber sunucusu Ece Üner’in vicdanlı yorumları kamuoyunda taktir topladı. Daha önce Habertürk TV’de yaptığı yayınlar da ilgiyle izlenen Üner’in Ankara İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven hakkındaki haberinin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Sedat Peker’in Korkmaz Karaca’nın Baykal’a kadın ve kız ayarladığını açıklaması üzerine Ece Üner’e o haberi hatırlatıldı. “Baykal’a kaset komplosu kuran Fetöcü” başlığıyla sunduğu haber için özür dilemesi istendi. İftiralara maruz kalan Güven, Sincan cezaevindeki hücrede hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

FOX’UN PORTAKALI VE KÜÇÜKKAYA’SI

Fox TV’nin konumu sebebiyle muhalif konumlanan Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya’nın ilişkileri de ortaya saçıldı. Portakal, iktidarın baskısıyla kanaldan ayrıldı. Şimdilerde kendi sosyal medya hesabından yayınlar yapıyor. Baykal’ın muhabbet tellallığını yaptığı tespit edilen Erdoğan’ın danışmanı Korkmaz Karaca’nın doğum günü için özel video çeken Küçükkaya ise ‘Herkes ile görüştüğünü’ belirterek kendisini savundu.

Kirli ilişkiler ağı ortaya saçılan muhalifi gazetecisi de yandaşı da Erdoğan rejimine hizmet eden Türkiye’de vatandaşlar gençlerin sokak röportajlarına kaldı.

Yeni Türkiye’nin gazetecileri! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder