Türkiye gazetecilere yönelik artan polis şiddetini tartışırken Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir rapor yayınladı. RSF’nin açıkladığı ‘Basın özgürlüğünü acımasızca baskılamış ve ortadan kaldırmaya teşebbüs etmiş’ kişiler listesinde Erdoğan’ın ismi yine yer aldı.
BOLD – Türkiye haber peşinde koşan gazetecilere uygulanan polis şiddetini tartışıyor. 25 Haziran’da Taksim’deki ‘Onur Yürüyüşü’nü görüntülemek için alanda bulunan AFP muhabiri Bülent Kılıç, polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alındı. Olay yerindeki gazetecilerin aktardığına göre polis, gözaltına aldığı Kılıç’ı yere yatırarak, önce boğazına bastı. Maske takan Kılıç, boğazına basılmasının ardından ABD’deki George Floyd’un dünya gündemine oturan “Nefes alamıyorum!” şeklindeki tepkisiyle karşılık verdi. Olay dünya basınında da geniş yer buldu.
POLİSTEN YENİ ŞİDDET
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen serbest bırakılmayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu için Sincan Cezaevi önünde yapmak istediği Adalet Nöbeti’ne polis müdahale etti. Gazetecilere müdahale eden polis, Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu’nu da darp ederek gözaltına aldı. Polis, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması sırasında görüntü çekmek isteyen gazetecilere de müdahale etti ve Artı TV kameramanı Nazım Fayık’ı gözaltına aldı.
ERDOĞAN’IN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜYLE İMTİHANI
Türkiye’de basına artan şiddetin tartışıldığı bir ortamda Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) konuyla ilgili bir rapor yayınlandı.
RSF, basın üzerinde baskı oluşturan liderlere yer verdiği Basın Özgürlüğü Düşmanları listesini 2016’dan beri ilk kez açıkladı.
Dünyadan 37 devlet ve hükümet başkanının yer aldığı yeni listede AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Macaristan Başbakanı Victor Orban ise bu listeye giren ilk Avrupa Birliği üyesi ülke lideri oldu.
ERDOĞAN ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR
Liderlerin listeye alınmalarına ilişkin RSF tarafından bilgiler de verildi. O bilgilerde Erdoğan için şu ifadeler yer aldı: “Medyanın itaatkar ve uysal olmasını, övgüler yağdırmasını seviyor. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve her türlü suistimale izin veren geniş terör yasası ile eleştirmenlerine zulmediyor. Çeşitli siyasi ve ekonomik araçlarla önde gelen medya gruplarının neredeyse tamamını (özellikle TV kanallarını) kontrol etmekte. Temmuz 2016’daki darbe girişimi ve olağanüstü hal uygulaması kendisine eşi görülmemiş sayıda gazeteciyi tutuklama ve 100’den fazla gazete, dergi, TV kanalı ve radyo istasyonunu kapatma fırsatı verdi. Anayasa Mahkemesi ve bozulan iklim, gazetecilere yönelik şiddeti teşvik ediyor” denildi.
ÇEŞİTLİ ETNİK GRUP VE CEMAATLER HEDEFİNDE
Siyasi Haber sitesinde yer alan habere göre, RSF Erdoğan’ın hedefinde sol görüşlü, Kürt hareketini destekleyen, Gülen Hareketi taraftarları, seküler veya ulusalcıların olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın muhalif duran tüm kesimlerden gazeteci ve medya organını hedef aldığı belirten RSF, keyfi pasaport iptali, kısa süreli de olsa gazetecilerin gözaltına alınmaları ve internet sansürleri gibi örneklere yer verdi.
RSF’nin raporunda Türkiye için “Artık gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olmasa da bu tür ihlaller halen çok yaygın” ifadeleri yer aldı.
Sokakta muhalif gazetecilerin dövüldüğünü de değinen RSF raporu, Türkiye’deki gergin siyasi iklimin gazetecilere yönelik şiddeti teşvik ettiğine de dikkat çekti, Bursa’da öldürülen Hazım Özsu’yu örnek gösterdi.
Türkiye, RSF’nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor.
Gazetecilere artan şiddet meyvesini verdi: Erdoğan o listeye girmeyi yine başardı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder