Endonezya’da Sinovac aşısı olan doktor ve hemşirelerin ölümünün ardından Sinovac üzerinde deneyler yapan üst düzey bir tıpçı da hayatını kaybetti. Ülkede Sinovac aşısının Delta varyantına karşı etkili olup olmadığı soru işareti yaratıyor. Singapur da Sinovac aşısı olanları aşılı saymama kararı aldı.
BOLD ANALİZ – Türkiye’nin Çin’den satın aldığı Sinovac aşısının denemeleri sırasında etki oranına ilişkin ortaya çıkan birbirinden çok uzak değerler tartışma konusu olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Sinovac’ın etki oranını bir aşının onay alması gereken yüzde 50’nin hemen üstünde bir değerle yüzde 51 olarak açıklamıştı.
Hindistan’da ortaya çıkan ve Güneydoğu Asya’da ortaya hızla yayılan Delta Varyantı ise Türkiye’nin 30 milyonun üzerinde satın aldığı Sinovac aşısını bir kez daha tartışmaya açtı.
Endonezy’da 2 doz Sinovac aşısı olan birçok doktor ve hemşire hayatını kaybederken, Singapur yetersiz veriler nedeniyle Sinovac aşısı olanları aşılı saymama kararı aldı.
DELTA VARYANTI ÜLKEYİ VURDU
Endonezya, şimdiye kadar yaklaşık 2,4 milyon pozitif vaka ve 63 binden fazla ölümle, Güney Doğu Asya’da Kovid salgınını en kötü geçiren ülke oldu.
Endonezya’nın 250 milyonluk nüfusunun yüzde 8’inden azı aşılanmış durumda ve Delta gibi yeni varyantlar vaka sayılarında ciddi artışa yol açıyor.
Ülke şimdiye kadarki en şiddetli dalgasını yaşarken çocuk ölümleri hızla artıyor. Kovid bulaşan çocukların sayısı Mayıs ayından bu yana neredeyse üç katına çıktı.
Çin’de geliştirilen Sinovac’ın ülkede uygulanan tek aşı olduğu Endonezya’da Çarşamba günü 34 bin 379 yeni vaka ve binden fazla ölümle en yüksek ölüm sayısı kayıtlara geçti. Ülkedeki son dalgaya ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantının neden olduğu belirtiliyor.
Ülke, yeni varyantların neden olduğu vaka sayılarındaki artış sonucunda hastanelerdeki aşırı yoğunlukla mücadele etmeye çalışıyor.
SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLÜMLERİ
Endonezya’daki doktorlar ve hemşireler derneğine göre, ülkede bu yıl Şubat ve Haziran arasında Kovid-19’dan ölen 949 sağlık çalışanı arasında iki doz Sinovac aşısı olan 20 doktor ve 10 hemşire de bulunuyor.
Bağımsız veri toplayan kuruluş Lapor Kovid-19’un açıklamasına göre ise Endonezya’da Haziran ayından bu yana çoğu Sinovac aşısıyla aşılanmış 131 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Bunlardan 50’sinin Temmuz ayı içinde öldüğü belirtiliyor.
Son olarak ülkede Sinovac aşısı üzerinde deneyler yapan bilim insanı Novilia Sjafri Bachtiar da Kovid-19’dan hayatını kaybetti.
SİNOVAC AŞISININ ETKİSİ TARTIŞMALI
Endonezya’da Sinovac aşısıyla aşılanan sağlık çalışanlarının Kovid-19’dan hayatını kaybetmesi aşının etkisi ile ilgili soru işaretleri yaratıyor.
Akla, Sinovac aşısının son dönemde vakalardaki payı baskın hale gelen Delta varyantına karşı etkisinin düşük olup olmadığı sorusu geliyor.
Delta Variante hat Indonesien erreicht und massiver Ausbruch droht. Offenbar ist SinoVac Impfstoff nicht stark genug, um Delta Variante zu verhindern. Schlechte Nachricht, viele nutzten SinoVac. Während für Europa und US Pandemie langsam endet, beginnt sie für arme Länder https://t.co/p4gYgLnGEE
— Karl Lauterbach (@Karl_Lauterbach) June 18, 2021
Almanya Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili ve partisinin sağlık uzmanı Karl Lauterbach 18 Haziran tarihinde Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Delta varyantı Endonezya’ya ulaştı ve vaka patlaması tehlikesi var. Belli ki Sinovac aşısı Delta varyantına engel olmak için yeterince güçlü değil. Bu kötü haber, birçokları Sinovac oldu. Avrupa ve ABD’de pandemi sona ererken şimdi yoksul ülkeler için başlıyor” ifadelerini kullanmıştı.
SİNGAPUR, SİNOVAC AŞISI OLANLARI AŞILI SAYMAYACAK
Bu arada Singapur’da Sinovac aşısı olanların aşılı sayılmaması kararı alındı. Karara aşının bulaşıcılığı yüksek olan Delta varyantı karşısında yeterince etkili olduğuna işaret eden verilerin olmaması gerekçe gösterildi.
Singapur Sağlık Bakanı Ong Ye Kung basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Elimizde Sinovac’ın enfeksiyon ya da hastalığın geçirilişi üzerinde ne kadar etkili olduğuna dair tıbbi ya da bilimsel bir dayanak ya da veriler yok” dedi.
Karara göre ülkenin aşı programında yer alan Moderna ve BioNTech aşılarını olmuş olanlar aşılı sayılacak. Yeni koronavirüs vakalarında Delta’nın ağırlık kazandığı Singapur’da ilk Delta vakası Mayıs ayında bir havalimanında görülmüştü. Ülke nüfusunun yüzde 65’ini oluşturan yaklaşık 3 milyon 700 bin kişinin bir doz BioNTech ya da Moderna aşısı olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi de iki dozu da oldu.
ETKİNLİK ORANI TARTIŞMALI
Çinli Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısı ile ilgili tartışmalar ilk olarak aşının etkinlik oranı ile ilgili çıktı.
Sinovac aşısı ilk olarak 3 ülkede denendi. 3 ülkede de aşının etkinlik oranı ile ilgili birbirinden çok uzak sonuçlar elde edildi.
Türkiye aşının etkinlik oranını yüzde 91,25 olarak açıklarken, Endonezya yüzde 65 ve Brezilya yüzde 50,38 olarak açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü de Sinovac’ın etki oranını bir aşının onay alması gereken yüzde 50’nin hemen üstünde bir değerle yüzde 51 olarak açıklamıştı.
Öte yandan Sinovac aşısının Türkiye’deki Faz-3 çalışmalarının ara sonuçlarına ilişkin yeni bir veri açıklandı.
The Lancet dergisinde yayımlanan makaleye göre, Sinovac aşısının Türkiye’deki Faz-3 çalışmalarının ara sonuçları, aşının iki dozunun yüzde 83,5 etkili olduğunu gösterdi.
Makalede aşının yeni ortaya çıkan varyantlara karşı uzun vadeli etkinliğinin daha çeşitli bir katılımcı grubunda denenmesi gerektiği belirtildi.
SİNOVAC’LA İLGİLİ TARTIŞMALAR
Türkiye’de Sinovac aşısı ile ilgili tartışmalar sadece etkinlik oranları ile bitmedi.
Daha önce bazı ülkelerde rüşvet vererek bazı test aşamalarını geçtiği bilinen firmanın Türkiye’de satın alınması süreci de tartışmaları beraberinde getirdi.
Teslimatında yaşanan gecikmeler, aşı başına ödenen ücret ve hangi firmalar üzerinden alındığı hep tartışıldı.
TÜRKİYE NE YAPACAK?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de Delta ve Delta Plus varyantının tespit edildiğini açıklamıştı.
Türkiye, Sinovac’ın ürettiği aşıdan 30 milyon dozdan fazla aldı ve aşılamanın başladığı ilk dönemlerde Sağlık Bakanlığı sadece bu aşıyı uyguladı. Daha sonra devreye Biontech/Pfizer aşısı sokuldu.
Aşılamanın ilk dönemlerinde Sinovac aşısı, tek alternatif olarak üst yaş gruplarına yapıldı. Biotech/Pfizer aşısı ise risk grubunda olmayan daha alt yaş gruplarına uygulandı.
Kısaca Türkiye’de koronavirüsün daha çok ölümlere yol açtığı yaş grupları (65 ve üzeri) Çin’den alınan Sinovac ile aşılanmış durumda.
Endonezya ve Singapur’da olduğu gibi Türkiye’de de Delta varyantı baskın varyant haline gelir ve yeni bir dalga ile karşılaşırsa ülkeyi yeni bir felaket bekliyor olabilir.
Bu durumda Türkiye Sinovac aşısı olanları Singapur’un yaptığı gibi aşılanmamış saymak zorunda kalabilir ya da 3. doz veya bir 4. doz uygulaması gündeme gelebilir.
15 Temmuz’da dağıtılan silahların üstünü 696 sayılı KHK ile örttüler
Delta varyantının vurduğu Endonezya ve Singapur’da Sinovac aşısı tartışılıyor: Türkiye ne yapacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder