9 Temmuz 2021 Cuma

İddianameyi yazan savcı cezaevinde: Yargıtay 28 Şubat davasında Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın müebbet cezalarını onadı

Yargıtay, 28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen hapis cezası kararlarını onadı. Yargıtay’ın onadığı 28 Şubat davasının iddianamesini hazırlayan savcı Mustafa Bilgili ise cezaevinde tutuklu bulunuyor.

BOLD –   Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kapatılması nedeniyle dosyanın temyizini inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında yerel mahkemenin Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen mahkumiyet kararını onadı.

Dairenin kararında, 28 Şubat 1997’de birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın yayın kuruluşları, üniversiteler, sendikalar, sermaye çevreleri, sivil bürokrasi ve yargı mensuplarının desteğiyle, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararların hükümete dayatıldığı ve seçilmiş bir hükümetin işlevsiz hale getirildiği belirtildi.

Söz konusu süreçte yaşananların anlatıldığı kararda, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen emekli generaller Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker’in, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçu bakımından “müşterek fail” olarak sorumlu oldukları belirtildi. Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan.

Daire, aynı suçtan müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel’in eylemlerinin de ‘suça yardım’ kapsamında olduğu gerekçesiyle haklarındaki kararın bozulmasına hükmetti.

Yerel mahkemede “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak” suçu bakımından “gizli ittifak” suçunu işlediklerine ancak 765 sayılı Kanun’da 10 yıllık asli zaman aşımı süresi nedeniyle dosyalarının düşürülmesine ve beraatine hükmedilenlerin de arasında olduğu sanıklar İbrahim Selman Yazıcı, İzzettin İyigün, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır’ın dosyalarının bozulması kararlaştırıldı.

Daire ayrıca 37 sanık hakkındaki beraat kararını onadı.

DAVAYI AÇAN SAVCI BİLGİLİ CEZAEVİNDE

28 Şubat davasında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012’de aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile birlikte 30 askerle başladı. 12 Nisan 2012 – 6 Mart 2013 tarihleri arasında 12 dalga halinde 103 sanık soruşturmaya dahil edildi, bunlardan 76’sı tutuklandı. Soruşturmanın tek sivili ise eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz oldu. 28 Şubat postmodern darbe girişimine ilişkin soruşturmayı yürüten ve davayı açan Savcı Mustafa Bilgili ise 15 Temmuz’un ardından tutuklanarak cezaevine konuldu. Bilgili’ye Kozmik Oda’da arama yaptırdığı gerekçesiyle 17 yıl hapis cezası verildi. Öte yandan 28 Şubat davasında yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı dava sürecinde hayatını kaybetmişti. Davada yargılanan 21 sanıktan 3’ü ise istinaf sürecinde hayatını kaybetti.

Sedat Peker 15 Temmuz öncesi ve sonrası dağıtılan silahları anlattı

İddianameyi yazan savcı cezaevinde: Yargıtay 28 Şubat davasında Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın müebbet cezalarını onadı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder