6 Temmuz 2021 Salı

Kırgızistan, Orhan İnandı’nın iadesi için Türkiye’ye nota verdi

Kırgızistan, MİT tarafından kaçırılarak Türkiye’ye götürülen Kırgız vatandaşı Orhan İnandı’nın iade edilmesi için Bişkek Türk Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

BOLD – Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Hakan Fidan’ın başında olduğu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla Türkiye’ye götürülen Bişkek Sapat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı’nın iadesi için Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan’a nota verdi.

Kırgız Dışişleri’nden yapılan açıklamaya göre Doğan, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov’un talimatıyla bakanlığa davet edildi.

Kırgız tarafının Büyükelçi Doğan’a uluslararası hukukun temel ilke ve normlarını ihlal eden bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirttiğini aktaran bakanlık, Türkiye’ye İnandı’yı iade etme, İnandı’ya yönelik olarak şiddet içeren ve küçük düşürücü eylemlerde bulunmama çağrısı yaptı.

DOĞAN, İNANDI’NIN KIRGIZ VATANDAŞLIĞINI TANIMADI

Açıklamaya göre Büyükelçi Doğan, İnandı’nın Türk vatandaşı olduğunu ve yalnızca Türk vatandaşı kabul edildiğini vurgulayarak Türk tarafının söz konusu operasyonun Kırgız topraklarında yapıldığına dair bir beyanda bulunmadığını söyledi.

Kırgız Dışişleri Bakanlığı, İnandı’nın dönmesi ve Kırgızistan anayasası ve uluslararası hukuk normları uyarınca Kırgızistan vatandaşı olarak tüm hak ve meşru çıkarlarının korunmasının sağlanması için gereken her türlü çabayı göstereceğini ekledi.

8 Haziran’da Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a, Orhan İnandı’yı tanımadığını söyleyen Erdoğan, dünkü kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada İnandı’nın MİT tarafından Türkiye’ye getirildiğini açıkladı.

Türk bayrağı önünde çekilen fotoğrafları yayınlanan Orhan İnandı’nın eşi Reyhan İnandı, eşinin 10 kilo zayıfladığını, elinde ciddi bir şişlik olduğunu ve işkence yapıldığını söyledi.

Bu Türkiye’nin ayıbıdır: Eşime işkence yaptıklarını bayrağın önünde sergilediler

Kırgızistan, Orhan İnandı’nın iadesi için Türkiye’ye nota verdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder