8 Temmuz 2021 Perşembe

Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı

İki gün önce tahliye edilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuna ‘hak ihlali’ olarak değerlendiren AYM, kararın gerekçesini bugün açıkladı.

BOLD – Milletvekilliği düşürüldükten sonra cezaevine giren Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli karar yayınlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre Gergerlioğlu, hakkında yargılamaya devam edilmesinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını, sosyal medyadan yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek cezalandırılmasının ise ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

“İHLAL İLKELERİNE UYGUN YENİ BİR KARAR VERİLMELİ”

AYM, Gergerlioğlu’nun anayasada güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini kaydederek, ihlallerin sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, infazının durdurulması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesine hükmetti.

AYM kararda ayrıca başvurucunun yasama dokunulmazlığı kaldırıldığı takdirde devam olunacak yeniden yargılamada ifade özgürlüğü bakımından Anayasa Mahkemesi’ni ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar vermesi gerektiğini de belirtti.

Bir tweeti paylaştığı için milletvekilliği düşürülen ve 2 Nisan’da tutuklanıp Sincan Cezaevine gönderilen Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM’nin hak ihlali kararından sonra 6 Temmuz’da tahliye edildi.

Gergerlioğlu tahliye oldu: Çıkmam saldırıların biteceğinin işaretidir

Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder