6 Temmuz 2021 Salı

Kırgız vatandaşı Orhan İnandı’yı kaçırarak neyi göze aldılar

Orhan İnandı’nın Kırgız vatandaşı olması sebebiyle MİT tarafından kaçırılarak Türkiye’ye getirilmesinin sorunlu bir durum yaratığını belirten gazeteci Alper Görmüş Serbestiyet’teki analizinde Türkiye’nin göze aldığı tehlikeli durumu yazdı.

BOLD – Kırgızistan’da 30 yılı aşkın süredir bulunan ve yaklaşık 10 yıldır da Kırgız vatandaşı olan Orhan İnandı’nın kaçırılma olayını analiz eden gazeteci Alper Görmüş bu durumu “öncekilere benzemeyen sorunlu bir durum yarattı” diyerek tarif etti.

ALMANYA İNANDI’NIN AKIBETİNİ SORDU

Sapat Eğitim Kurumları’nı yöneten Orhan İnandı’nın kaçırılmasının ardından ülkenin ve dünyanın değişik yerlerinde başlayan eylemlerin konuyu uluslararası bir boyuta taşıdığını söyleyen Görmüş, “Alman hükümeti, 18 Haziran’da Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir’in, benzer olaylara da işaret ederek sorduğu ‘Federal Hükümet benzer bir olayın Almanya’da olmayacağını garantileyebilir mi’ sorusuna ‘somut bir tehlikeye işaret eden bir ipucu yok’ cevabını verdi. Alman hükümeti daha sonra Orhan İnandı’nın akıbetini Kırgız yönetimine sordu ve yaşanan belirsizlikten duyduğu endişeyi dile getirdi” ifadelerini kullandı.

DAVUL ZURNAYLA İLAN ETTİLER

Erdoğan’ın açıklamalarının Reyhan İnandı’nın eşi için Kırgızistan parlamentosunun önünde adalet nöbetine başladığı güne denk geldiğini hatırlatan Görmüş, “Türkiye, daha önce de farklı ülkelerde yaşayan Gülen örgütlenmesine mensup bazı kişileri MİT operasyonuyla Türkiye’ye getirdiğini açıklamıştı. Gerçi bu da ülkenin uluslararası imajı açısından sorunlu ama Orhan İnandı’nın bir MİT operasyonuyla Türkiye’ye getirilmesi yeni ve çok daha sorunlu bir düzeyi ima ediyor.

Ülkeler, kendi yasalarına göre suçlu olduğuna inandıkları ve fakat yabancı bir ülkede yaşayan vatandaşlarını uluslararası hukuk çerçevesinde isteme hakkına sahip; bu süreç İnterpol aramasıyla başlar ve devam eder… Suçluları istihbarat operasyonlarıyla ülkeye getirme pratiği yok değil ama bunu şimdiye kadar sadece ABD gibi, İsrail gibi birkaç ülke yaptı; o da davul zurnayla ilan ederek değil, tam tersine inkâr ederek…” ifadelerini kullandı.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMIŞTI

Görmüş yazısının devamında şu ifadeleri kullandı: “Orhan İnandı olayında ise bunlara ilaveten dev gibi bir sorun daha çıkıyor Türkiye’nin karşısına. Bu sorun, İnandı’nın 2012’den beri Kırgız vatandaşı olmasından kaynaklanıyor. Öte yandan bugün (6 Haziran) BBC’de yer alan bir haberden, İnandı’nın o zamandan beri Türkiye vatandaşı olmadığını da öğreniyoruz. AFP’ye konuşan İnandı’nın avukatı Talaygül Toktakunova, müvekkilinin Kırgızistan’a 1990’larda taşındıktan sonra 2012’de Kırgız vatandaşlığı aldığını söylemişti.

Kırgız haber ajansı 24.KG’ye bilgi veren Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği’nden bir yetkili ise İnandı’nın Kırgız vatandaşlığı aldıktan sonra Türk vatandaşlığından çıktığını belirtmişti. Yani neticede Türkiye yabancı bir ülkeden o ülkenin uyruğu birini Türkiye’ye kaçırmış oluyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin göze aldığı şey bu.”

Adli Tıp Uzmanı Fincancı, Orhan İnandı’nın fotoğraflarından gördüğü işkenceleri anlattı

Kırgız vatandaşı Orhan İnandı’yı kaçırarak neyi göze aldılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder