6 Temmuz 2021 Salı

Delta varyantına aşı çare olamadı

Hindistan’da ortaya çıkan koronavirüsün Delta varyantı nedeniyle vaka artışı bir çok ülkede yeni bir dalgaya işaret ediyor. Delta varyantı ile birlikte etkinliği azalsa da aşılar hastaneye yatışları ve hastalığın ağır seyrini engelliyor. Ancak tedbirleri gevşeten birçok ülkede vakalarla birlikte endişe de artıyor.

BOLD ANALİZ – Geçen yıl Aralık ayı sonunda koronavirüse karşı başlayan aşılama ilkbahar mevsiminin sonuna doğru meyvelerini vermeye başladı. Haziran ayı ortalarında uzun süre sonra ilk kez bütün dünya çapındaki koronavirüs vaka sayıları toplamda 300 binin altına düştü.

Ancak düşüş eğrisi kısa süre içerisinde yeniden yükseliş trendine girdi ve Temmuz ayı başında yeniden 400 bin sınırını geçti. İlk kez Ekim 2020’de Hindistan’da tespit edilen ve ülkedeki vaka sayılarının kontrolden çıkmasına sebep olan Kovid-19’un Delta varyantı, dünyanın birçok ülkesinde görülen vaka artışlarının da arkasındaki neden olarak gösteriliyor.

Aşılar hastaneye yatışları ve hastalığın ağır seyretmesini de engelliyor. Sonuçta aşılar vaka sayılarının artmasını engellemede yetersiz kalsa da can kayıplarını engellemede başarılı olmaya devam ediyorlar.

Aşılamada dünyada en başarılı 2 ülkede, İngiltere ve İsrail, vakaların yeniden yükselişe geçmesi tedbirlerin gevşetilmesini yeniden tartışmaya açtı. Halklarda oluşan bezginlik, hastalığın olumsuz ekonomik ve sosyal etkileri nedeniyle toplumları ve hükumetleri önümüzdeki dönemde daha zor kararlar bekliyor olacak.

İNGİLTERE’DE ÖNLEMLERİN GEVŞETİLMESİ TARTIŞILIYOR

İngiltere’de günlük vaka sayıları sonbahardaki ikinci dalgada ulaşılan günlük 27 bin seviyesine yükseldi. Ancak buna rağmenİngiliz hükumeti Kovid önlemleri kapsamında normalleşmeyi yol haritasına göre devam ettirmeyi düşünüyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal mesafe ve yüz maskesi gibi sınırlamaların 19 Temmuz’da kaldırılması yönündeki planların devam ettiğini belirtti.

Bu ay sonunda günlük vaka sayısının 50 bine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Johnson, “Maalesef kendimizi daha fazla ölüme hazırlamalıyız.” dedi.

Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşılamada bu kadar ilerlemişken normalleşme adımını atmazsak bunu başka ne zaman yapabiliriz?… Ya virüsün daha avantajlı olduğu soğuk aylara ertelememiz gerekir ya da her şeyi önümüzdeki yıla bırakmak zorunda kalırız.”

Muhalefet ise bu duruma tepkili.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer “Vakalar böylesine artarken mevcut tüm önlemleri bir kerede kaldırmak umursamazlıktır. İnsanları korumak için daha dengeli bir yaklaşım veya düzgün bir plana ihtiyaç var.” dedi.

İSRAİL’DE AŞININ ETKİSİ AZALIYOR, VAKALAR ARTIYOR

Nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası koronavirüse karşı iki kez aşılanmış olan İsrail’de son haftalarda aşının etkisinin azalmaya başladığı bildirildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, bu gelişmeye paralel olarak ülkede koronavirüsün delta varyantının hızla yayılmaya başladığını açıkladı ve Delta varyantının yayılmasından bu yana Pfizer/Biontech aşısının enfeksiyondan koruma oranının yüzde 64’e gerilediğini bildirdi. Ancak bu durumun hastalığın semptomlarının engellenmesi bakımından yapılan değerlendirmede geçerli olduğu; aşının hastalığın ağır seyretmesi veya hastanede tedavi altına alınmaya karşı yüzde 93 oranında korumayı sürdürdüğü bildirildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı şubat ayındaki açıklamasında, Pfizer/Biontech aşısının koronavirüs enfeksiyonuna karşı yüzde 95,8 oranında koruma sağladığını bildirmişti. Ateş, solunum şikayetleri gibi semptomların aşı sayesinde yüzde 98 oranında, hastanede tedavi görme, ağır seyir ve ölümlerin ise yüzde 99 oranında engellendiği bildirilmişti.

İsrail’de görülen yeni vakaların yüzde 90’ının ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı kaynaklı olduğu belirtiliyor.

İsrail, aşılamadaki başarısının sonucu olarak yaz ayı başında koronavirüs tedbirlerinin büyük kısmını kaldırmıştı.

TOPLUMLARDAKİ BEZGİNLİK VE HÜKUMETLERİ BEKLEYEN İKİLEM

Kovid-19 ilk kez ciddi biçimde yayılmaya başladığı 2020’nin ilk aylarında dünyadaki birçok ülke tarihte görülmemiş tedbirler uygulamaya başladı. Sokağa çıkma ve seyahat yasakları, sosyal mesafe kuralları ve maske kullanımı neredeyse bütün ülkelerde yürürlüğe girdi.

Kesin bir tedavisi olmayan hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte bütün ümitler aşı çalışmalarına bağlandı. Aşı çalışmaları hızla tamamlandı ve dünya tarihinde görülmeyen bir hızda koronavirüse karşı aşılar geliştirildi. Aşıların hastalığı önlemedeki başarı oranları da umut vericiydi. Ancak ilk kez İngiltere’de, ardından Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan’da ortaya çıkan koronavirüs varyantları endişeleri yeniden arttırdı.

Aşılar hastalığın ağır seyretmesini ve hastaneye yatışları, dolayısıyla da ölüm oranlarını azaltıyordu ancak hastalığın bulaşmasını ve yeni vakaların ortaya çıkmasını engellemede özellikle Hindistan varyantında yeterince başarılı değildi.

Bütün dünyaya yayılan Delta varyantı nedeniyle şimdi vaka sayıları yeniden artışta. Toplumlarda aşıyla birlikte hastalığın azalacağı ve tedbirlerin kaldırılacağı yönündeki beklenti de sarsılmaya başladı.

Yönetenler, koronavirüsün olumsuz ekonomik ve toplumsal etkilerini gidermek için bir an önce tedbirleri kaldırmak istiyor. Yönetilenler de aynı şekilde hastalığın kendisine verdiği ekonomik ve sosyal zararın bir an önce sona ermesi için tedbirlerin kalkmasını istiyor.

Bir de insanlarda ve özellikle özgürlüğüne düşkün ülkelerdeki halklarda tedbirlere karşı oluşan büyük bir bezginlik var. Tedbirlere karşı gösteriler ve sosyal hareketler de bunun bir göstergesi. Ayrıca hastalık devam ettiği sürece komplo teorilerinden beslenen hoşnutsuzluk da artıyor.

Yaz aylarında tedbirlerin gevşetilmesi ve Delta varyantının bütün ülkelerde daha da fazla yayılması nedeniyle sonbahara doğru veya sonbaharda yeni bir dalganın geleceğini birçok uzman artık dile getirmeye başladı.

Bu anlamda hükumetleri sonbaharda tedbirlerin yeniden devreye sokulması noktasında ciddi ikilemler ve zor kararlar bekliyor olacak. Toplumlarda ise tedbirleri destekleyen kesimler ile komplo teorilerinden beslenen bezgin kesimler arasındaki mesafe ve ayrışma da daha fazla artacak.

Erdoğan’ın “paralı aşı” sözlerine Alman medyasından yanıt: Halkını yanıltıyor

Delta varyantına aşı çare olamadı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder