7 Temmuz 2021 Çarşamba

İşte kalem kalem zamlar

Memura ve emekli maaşlarına yüzde 8,45 artış yapıldı. Ancak vatandaşların kullandığı 5 kaleme yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. 11 kalemde yüzde 50 ile yüzde 100 arası, 189 kalemde yüzde 17.57 ile yüzde 50 arası, 159 kalemde sıfır ile yüzde 17.57 arası artış oldu.

BOLD – Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, “İşte kalem kalem vatandaşı canından bezdiren zamlar’ başlıklı yazısında önemli tespitlerde bulundu. Aktaş, TÜİK’in TÜFE hesaplamasında kullandığı fiyatlardan yola çıkarak ana harcama gruplarının bazılarında son bir yılda hangi kalemlerde yüksek fiyat artışı olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Sıralamayı harcama grupları itibarıyla en yüksek zamlardan aşağı doğru yaptıklarını vurguladı.

VATANDAŞ ENFLASYON ORANLARINA İNANMIYOR

Vatandaşın açıklanan enflasyon oranlarına inanmadığına dikkat çeken Aktaş, “Toplumun büyük bir kesimi harcamasının çok önemli bir bölümünü gıdaya ve zorunlu harcamalara ayırmak durumunda kaldığı için bu harcamasındaki artışı çok doğal olarak “Enflasyon oranı budur” diye okuyor.” ifadesi kullandı.

100 LİRANIN 50 LİRASI GIDAYA GİDİYOR

TÜİK’in hesapladığı tüketici fiyatları endeksinde gıda ve alkolsüz içeceklerin payı yüzde 25.94 olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Vatandaş her 100 liralık harcamasının 26 lirasını gıdaya yapıyor. Bu 26 lira, dar gelirli vatandaşlarda belki 30’a, 40’a, 50’ye çıkıyor. Dolayısıyla gıda maddelerine gelen zamlar vatandaşın açıklanan ortalama orana kuşkuyla bakmasında en büyük etken.” diye yazdı.

AYÇİÇEK YAĞI ZAMMI

“Sokak röportajlarında vatandaşa mikrofon uzatan genç arkadaşlarıma söylenenlerin ne kadar doğru olduğu sayılarla da kanıtlandı.” diyen Aktaş, şu örnekleri verdi: “Son bir yılda gıda maddeleri arasında fiyatı en çok artan yüzde 57 ile ayçiçek yağı olmuş. (Kabartma tozunda yüzde 9 binlik bir artış var ama önemli olan tüketimdeki ağırlık.) Gıda maddeleri arasında ikinci sırayı yüzde 51 zam ile mısırözü yağı, üçüncü sırayı da yüzde 50 zam ile margarin alıyor.”

TAVUK ETİ YÜZDE 46 ZAMLANDI

Tavuk eti ve yumurtadaki yüzde 46 ve yüzde 44’lük zamları da eleştiren Aktaş, “Vatandaş kırmızı ete göre ucuz diye tavuk etine yönelmek istiyor ama karşısına yüzde 46’lık zam çıkıyor.” dedi.

ULAŞTIRMADAKİ ZAMLAR MÜTHİŞ

TÜFE’de yüzde 15.49 ile ikinci en yüksek ağırlığa sahip grup ulaştırma kalemlerindeki zamları ‘müthiş’ olarak tanımlayan Aktaş, “Hadi yüzde 107 ve yüzde 71 zam gören otomobilleri bir kenara koyalım; nasıl olsa herkes otomobil alma durumunda değil. Ama ya köprü geçiş ücreti… Ya benzine, motorine gelen zamlar… Ya araç tamirine ödenen ücretler…” tespiti yaptı.

TELEVİZYON FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

TÜFE’deki ağırlığı yüzde 8.64 olan ev eşyası grubunda da çok yüksek zamlar bulunduğunu aktaran Aktaş, “Adeta “Gücün yetiyorsa gel de al” dedirtecek zamlar… Bu gruptaki zam sıralamasında bulaşık makinesi yüzde 74 ile ilk sırada. Bir yılda yüzde 50’den fazla zam gören üç ürün de yatak bazası ile çift ve tek kişilik yatak. Eğlence ve kültür grubunda yer alan televizyonun da son bir yılda yüzde 100 zam gördüğünü belirtelim.” bilgisi verdi.

BU ZAMLARLA ENFLASYON NASIL YÜZDE 17.53

Aktaş, “Su yüzde 17,57, elektrik yüzde 12.29, kira yüzde 10.99, doğalgaz yüzde 8.48. Böylesine çok yüksek oranlı zamlar varken son bir yıldaki TÜFE artışı nasıl mı yüzde 17.53 oldu, buna bakmak gerek” ifadeleri kullandı.

İşte kalem kalem zamlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder