7 Temmuz 2021 Çarşamba

Danıştay ‘kayyum’ vurgununun peşine düştü

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun, kendisinden önce belediyeyi kayyum olarak yöneten eski Tunceli valisi Tuncay Sonel’in ihalelerde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle yaptığı şikayete İçişleri Bakanlığı izin vermedi. Danıştay, Maçoğlu’nun itirazı üzerine bakanlığın kararını kaldırdı.

BOLD – Mehmet Maçoğlu’nun 2017’de Tunceli Belediyesini kayyum olarak yöneten Ordu Valisi Tuncay Sonel’in ihalelerde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle yaptığı suç duyurusuyla ilgili Danıştay 1. Dairesi soruşturma kararı verdi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre o dönem Ovacık ilçesinin belediye başkanlığını yürüten Komünist Partili Maçoğlu, 2019’da il belediyesini kazanmasının ardından Tunceli Valisi Sonel’in kayyum olarak yaptırdığı ihaleleri inceletti.

İHALELERE KAYYIM’IN DAVET ETTİĞİ FİRMALAR KATILDI

İçişleri Bakanlığı tarafından Kasım 2017’de Tunceli belediyesine kayyım atanan Tuncay Sonel’in neredeyse tüm ihalelerde, kanunen sadece afet gibi acil durumlarda kullanılması gereken davet usulünü kullandığı ve sadece davet ettiği firmalarla ihale yaptığı ortaya çıktı. Maçoğlu, tespit ettiği usulsüzlüklerin soruşturulması için 11 Kasım 2020’de İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Vali Sonel ise Maçoğlu’nun tespitleri henüz şikayete dönüşmeden, amiri olduğu valilik personelini görevlendirip hakkındaki iddiaları ‘araştırarak’ rapor düzenletti. Bu raporla 15 Nisan 2020’de kendisi hakkında ön incelemeye gerek olmadığına karar verdi. Bu raporu ve valinin kararını dikkate alan İçişleri Bakanlığı da 20 Kasım 2020’de Maçoğlu’nun başvurusu hakkında soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti. Maçoğlu, bu karara Danıştay’da itiraz etti. Danıştay 1. Dairesi, İçişleri’nin kararını 2 Mart 2021’de oybirliğiyle kaldırılmasına karar verdi.

VALİNİN RAPORU OBJEKTİF DEĞİL

Danıştay’ın kararında, Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in, amiri olduğu valilik personelini görevlendirip hakkındaki iddiaları araştırtmasının tereddüt oluşturduğu, valinin bizzat kendisi hakkında ön inceleme yapılmasına gerek olmadığı yolunda görüş bildirmesinin de objektifliğe uygun olmadığı kaydedildi. Kararda, şunlar vurgulandı: “Dolayısıyla söz konusu raporu ve Valilik görüşü dikkate alınarak İçişleri Bakanı tarafından verilen ‘işleme konulmama’ kararının hem objektifliğe hem de yasaya aykırı olduğu görülmüştür. Dosyanın incelenmesinden, Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in Tunceli Belediye Başkan vekili (Kayyım) olduğu dönemde gerçekleştirilen bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı, üniversite öğrencilerine usulsüz olarak burs verildiği yolundaki iddialarla ilgili olarak yapılan araştırma, valinin astı konumunda bulunan ve valilik personeli olan İdare ve Denetim Müdür Vekili Birgül Kılıç tarafından yapılmıştır.”

İHALELER MÜTEAHHİTLERİN BELİRLEDİĞİ FİYATTAN VERİLDİ

Maçoğlu’nun şikayet dosyasında yer alan usulsüzlükler şöyle sıralandı:

  • Belediye idaresinin kayyım vasıtasıyla yürütüldüğü dönemde gerçekleştirilen Belediye Hizmet Binası ve Yeraltı Çarşısının Bakım ve Onarım İşi, Mameki Köprüsü- Mavi Köprü Arası ve Atatürk Mahallesi kıyı düzenlemesi Peyzaj İşi ile İş Makinesi ve Araç Kiralanması işi, ani ve beklenmeyen veya ivedilik arz eden bir durum olmadığı halde mevzuata aykırı davranıldı. Kamu İhale Kanunun 21/b maddesi uyarınca ihaleye çıkarak, ihalelere katılacak kişileri önceden belirleyip belli kişiler ihalelere davet edildi. İhalelerin yaklaşık maliyetlerini katılımcıların belirlediği fiyatlara göre ve/veya daha yüksek belirleyerek, gereksiz yere ihtiyaç olmadığı halde birbirine yakın yeni köprüler yaptırmak ve kamu kaynaklarının gereksiz bir şekilde harcanması ve rekabet ortamı oluşturmadan ihaleler yapılarak kamu zararına yol açıldı.
  • Tunceli Merkez İsmet İnönü Parkı Devlet İhale Kanunu’na göre 10 yıllığına kiralanması ihalesi usulsüz bir şekilde iptal edildi. Park ihale yapılmaksızın ve düşük bedelle kiraya verilip kamu zararına yol açıldı.
  • İhtiyaç olmadığı halde gereksiz yere ve yüksek bedelle sokak aydınlatma direği ve elektrik malzemesi alım ihale sürecinde usulsüzlük yapıldı.
  • Açık ihale usulüyle yapılması gereken oyuncak alım ihalesini mevzuata aykırı olarak acil ihale yapıldı ve ihaleye Tuncelili esnafın katılımı kısıtlandı.
  • Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca belediyelerce yükseköğrenim gören öğrencilere burs verilmemesi gerekirken 2017-2018 yıllarında üniversite öğrencilerine 921 bin 600 TL burs verilerek belediye zarara uğratıldı.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin incelemesini tamamlayıp valiliğe ilettiği AKP dönemine ilişkin yolsuzluk dosyalarının da soruşturulmasına izin vermemiş, bazı dosyalarıysa hiç işleme koymamıştı.

200 bin doz grip aşısı ihalesi yapılacak

Danıştay ‘kayyum’ vurgununun peşine düştü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder