8 Temmuz 2021 Perşembe

El konulan şirketlerde tepinip gitti: Muhiddin Gülal kimdir?

AKP Beyoğlu Belediye Meclis üyeliğinden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı’na yükselen Muhiddin Gülal gitti. Yerine ise Fatin Rüştü Karakaş getirildi. El konulan şirketlerde kendisinin gibi hareket eden Gülal, kayyumlara da şirket başına 4-15 bin TL arasında huzur hakkı dağıttı.

BOLD ANALİZ – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TMSF Başkanı’nı değiştirdi. Resmi Gazetede yayımlanan kararla Gülal’ın görev süresini uzatmadı. Gülal, AKP Hükumetinin hukuksuz şekilde el koyduğu şirketleri yöneten TMSF’nin başına 2017 yılında getirildi. Milyar dolarlık Boydak Holding, Koza Holding gibi şirketlerde ‘istediği gibi at koşturan’ Gülal’ın uygulamaları çok tepki çekti.

BOYDAK HOLDİNG’DEKİ AKÇELİ İŞLER

Kayyımlık macerası Şubat 2017 tarihinde Kayserili Boydak ailesinin şirketlerine atanmasıyla başlayan Gülal’ın ismi akçeli işlere karıştı. O dönem Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak kayyım atanan Gelecek Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Abdullah Güzeldülger, Gülal’ın yolsuzluklarını gündeme getirmişti.

YOLSUZLUKLARIN ALTINA İMZA ATAN GÜLAL

Boydak Holding’de yaşanan yolsuzluklara engel olduğu için bir süre sonra TMSF Başkanı Gülal tarafından görevden alındığını itiraf eden Güzeldülger, “Boydak Holding’le ilgili yolsuzluk kararlarının altına imza atan Gülal 2016’dan bu yana TMSF bu yolsuzlukları araştırıyor. Anlayacağınız Gülal o günden bugüne kendi kendini soruşturuyor” demişti.

EN BÜYÜK HAYALİ KOZA ALTIN OLDU

Gülal’ın TMSF Başkanlığı döneminde en büyük hayali İpek Ailesi’nden el konulan İpek Koza Holding’i kalıcı olarak devletleştirmek oldu. Her basın toplantısında Koza Altın’a ilişkin yalan yanlış bilgiler veren Gülal, mahkemelerin Koza Altın ile ilgili acil karar almaları için yargıya talimat verdi. El konulan 5 şirketi satışa çıkardıklarını açıkladığı basın toplantısında mahkeme sonuçlanmadığı için Koza Altın şirketinin hala Akın İpek ve ailesinin olduğunu belirten Gülal, “Yargıtay aşamasında olanlar var, istinaf aşamasında olanlar var. En hızlı şekilde bu kararların çıkmasını ümit ediyorum.” dedi.  Gülal, mahkemelerin devlete devretme kararı vermesi halinde Koza Altın’ın Varlık Fonu’na geçebileceğini söyledi.

Gülal, uzun süre AKP’nin yönettiği Beyoğlu Belediyesi’nde çalıştı.

İPEK AİLESİNİN BULDUĞU ALTINLAR

Gülal, İpek Ailesi döneminde keşfedilen altınları yeni bulunmuş gibi açıklamaktan da geri durmadı. İpek Ailesi’nin keşfedildiğini şirket faaliyet raporlarına yazdığı Bilecik Söğüt’teki 3 milyon 500 bin ton onsluk rezervi Tarım Kredi Kooperatifi tarafından bulundu diye duyuruldu. Yine Ağrı Akın İpek yönetimindeki Koza Altın tarafından keşfedilen 1,2 milyar dolar değerindeki 20 ton altını yeni bulunmuş gibi kamuoyuna duyurdu. Konuya tepki gösteren Akın İpek, “Bir ilkokul çocuğuna anlatır gibi Koza Altın” gerçeklerini madde madde anlattı. İpek, Gülal ve ekibinin yönettiği şirketin 1 milyar dolarının ortada olmadığını açıkladı.

KAYYIMLARA BOL KEPÇE HUZUR HAKKI DAĞITTI

Gülen Hareketine yakın iş adamlarının 70 milyar TL’lik varlığına el koyan TMSF’nin başındaki Gülal, kayyımlara da bol keseden paralar dağıttı. Gülal, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda 274 kayyıma şirket başına 4-15 bin TL arasında ‘huzur hakkı’ maaşı verdiğini açıkladı.

ERDOĞAN’IN KULLANIP RAFA ATTIĞI BÜROKRATLAR ARASINA GİRDİ

Muhiddin Gülal, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kullanıp rafa attığı bürokratlar arasına girdi. Erdoğan daha önce Efkan Ala, Naci Ağbal gibi isimleri hukuksuz işlemlerde kullandı. Daha sonra görevden alıp belli süre unutturdu. Daha sonra yeniden göreve getirdi. Gülal’da yeni bir göreve kadar kenarda bekleyip yaptığı karanlık işler unutturulacak.

GÜLAL’IN AKP’Lİ BİYOGRAFİSİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile yakın dostluğu bulunan Gülal, Canikli’ye yakın isimleri şirketlerde işe aldı. Canikli gibi 1971 yılı Giresun-Alucra doğumlu Gülal, 1989’da Giresun İHL’den 1995 yılında da Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Gülal, 2004-2009 yılları arasında Beyoğlu Belediye Meclis Üyeliği, Grup Başkanvekilliği, Denetim Komisyonu
Başkanlığı ve Encümen Üyeliği görevlerini de icra etti.

Gülal, 2 Şubat 2017’de de Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine getirildi. 7 Temmuz 2017’de de TMSF Başkanı oldu. 8 Temmuz 2021’de görev süresi sona erdi.

El konulan şirketlerde tepinip gitti: Muhiddin Gülal kimdir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder