9 Temmuz 2021 Cuma

İşçi eylemleri her yerde: Eşitlik için haklarını arıyorlar

İşten çıkarılan, haklarını alamayan işçilerin sayısı giderek artıyor. Yurdun dört bir yanında işçiler yaptıkları eylemlerle hak arayışlarını sürdürüyor.

BOLD ANALİZ – AKP iktidarında haklarını alamadıkları için mağdur olan işçiler seslerini Ankara’ya duyurmaya çalışıyor. İşçiler 40 dereceyi bulan yaz sıcağında yollarda haklarını arayan işçiler kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor.

TAZMİNATLARINI ALAMAYAN İŞÇİLER ANKARA’YA YÜRÜYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet yürüten Uyar Maden tarafından 8 yıldır tazminatları ödenmeyen işçiler, üyesi oldukları Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden-İş) ile birlikte bir süredir çeşitli eylem ve etkinlikler düzenliyor. İşçiler, 7 Kasım 2020’de Ankara’ya yürüyerek, tazminatlarının verileceğine dair söz aldı. Ancak aradan geçen zamana rağmen verilen sözler yerine getirilmedi. İşçiler, yeniden Ankara’ya yürüme kararı aldı. Ancak bu kez polisler Ankara girişinde işçilerin yürüyüşüne engel oluyor.

“İKTİDAR PATRONLARI KORUYOR” İDDİASI

Günlerce taş beton üzerinden uyanarak seslerini duyurmaya çalışan işçiler, 8 yıldır yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı. Uyar Maden sahiplerinin kendilerine “İstemediğim sürece kimse benden tazminat alamaz’ dediğini aktaran işçiler, bu kişilerin arkasında hangi siyasetçilerin olduğunu ve koruduğunu bilmediklerini kaydetti. İktidarın maden sahiplerini koruduğu için haklarının verilmediği öne süren işçiler taş beton üzerine yatıp hak arayışlarını sürdürüyor. Meclis’e yürümeleri engellenen maden işçileri Ankara girişinde tepki olarak baretlerini kırdı.

ELEKTRİK İŞÇİLERİNDEN ZAM EYLEMİ

Elektrik işçileri kendilerine enflasyonun yarısı kadar zam önerilmesine tepki gösterdi. Tes-İş’in yüzde 17.5’lik resmi enflasyonun bile altında kalan rakamda mutabık kalması işçilerin öfkesine neden oldu. “Sefalet zammına hayır”, “Böyle sendika istemiyoruz” ve “Kayıplarımız karşılansın” diyen işçiler önceki gün akşam saatlerinde sendika binasının önünde bir eylem yaptı. enflasyonun üzerinde bir ücret artışı bekleyen işçiler “Elektriğe tek seferde yüzde 15 zam yapanlar bize yüzde 9 zam yapıyorlar” diye tepki gösterdi.

İŞÇİLERDEN “ÇALIŞMAYIZ” TEHDİDİ

Yüzlerce Ayedaş işçisi de toplu sözleşme sürecinde kendilerine sunulan zamma karşı Maltepe EnerjiSA Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Tes-İş üyesi Ayedaş işçileri, resmi enflasyonun bile altında kalan yüzde 9’luk zammı kabul etmediklerini belirterek, “Sefalet ücreti istemiyoruz” sloganını attı. İstedikleri zammın verilmemesi halinde çalışmayacaklarını belirten işçiler, “Okumacı okumaz, sayaççı sayaç değiştirmez. Kesme açma yapılmaz” dedi.

MOBBİNGE KARŞI ÇIKTIKLARI İÇİN ATILAN İŞÇİLER EYLEMDE

Bursa’da Nilüfer Organize Sanayi’de Destek Otomotiv Yan Sanayi A.Ş firmasında çalışan 100 işçi mobbinge karşılık hak arayışında oldukları ve sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartıldı. Fabrika içinde telefonlarının toplandığını, kendilerine mobbing uygulandığını öne süren işçiler, “Yasal haklarımızı aramak istedik. Sendikaya üye olduk. Patronda bizi işten çıkardı” dedi.

EYLEME KATILAN SENDİKA BAŞKANI KAZADA ÖLDÜ

Ankara’ya girmelerine izin verilmeyen Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ile eyleme katılan Ali Faik İnter trafik kazasında hayatını kaybetti. Ankara’daki eyleme katıldıktan sonra Manisa’ya dönmek için yola çıkan Çetin ve İnter’in bulunduğu araç, Kırkağaç ilçesi Bakır Mahallesi’nde kontrolden çıkarak yol kenarındaki toprak alanda takla attı. Kazada Çetin ve İnter hayatını kaybetti.

İşçi eylemleri her yerde: Eşitlik için haklarını arıyorlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder