6 Temmuz 2021 Salı

İzmir’den AKP’ye karşı çağrı: Demokrasiye bir nefes de siz olun!

HDP’li Deniz Poyraz’ın katledildiği İzmir, AKP’ye karşı dev bir buluşmaya hazırlanıyor. Gündoğdu Meydanı’nda 8 Temmuz günü yapılacak miting öncesi kentteki siyasi parti ve sendika temsilcileri, halka “AKP’ye karşı demokrasiye bir nefes de siz olun” çağrısı yaptı.

BOLD – HDP çalışanı Deniz Poyraz’ın parti binalarına yönelik silahlı saldırı ile hayatını kaybettiği İzmir, muhaliflere yönelik artan baskılar, parti kapatmalar ve işlenen siyasi cinayetlere karşı 8 Temmuz günü düzenlenecek “Demokrasi için bir nefes” mitingine sahne olacak. Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından organize edilen mitingin adresi Gündoğdu Meydanı.

Mitinge iki gün kala hazırlıklarını sürdüren demokrasi güçlerinin bileşeni olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) de kentte 11 milletvekili, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve Parti Meclisi (PM) üyeleri ile yoğun bir çalışma içerisinde.

Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri, düzenleyecekleri miting öncesi İzmir halkını itirazlarını yükseltmek üzere Gündoğdu Meydanı’na davet etti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, iktidarın 15 Temmuz 2015 darbe girişiminin ardından ülkeyi Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarıyla yönetmeye devam ettiğini dile getirdi.

BİNLERCE EMEKÇİ İŞTEN ATILDI

Kamuda ve özel özel sektörde çalışan binlerce işçi, emekçi, akademisyenin ‘Fetö’ soruşturmaları bahanesiyle işlerinden atıldığına işaret eden Sarı, “İktidar OHAL sürecini kendi menfaatine göre kullanarak asıl darbeyi bu şekilde gerçekleştirdi. Pandemi dönemi boyunca işçi ve emekçileri korumayan, bir nevi ‘çarklar dönsün, işçiler ölürse ölsün’ diyen hükümet, bunun faturasını da bizlere kesmeye çalıştı” dedi.

MAFYA-DEVLET İLİŞKİSİ AYYUKA ÇIKTI

Sarı, mafya-devlet ilişkilerinin ayyuka çıktığı bu dönemde toplumun artık yönetenlerin adalet sağlayacağına, demokratik bir yönetim sürdüreceğine inancının kalmadığını da ifade etti. HDP İzmir İl Örgütüne yapılan silahlı saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin insanlara artık bu ülkede demokrasiyi hissetmediğini, nefes alamadığını gösterdiğinin altını çizen Sarı, “Amerika’da George Floyd’un öldürüldüğü esnada söylediği ‘Nefes alamıyorum’ yakarışını, geçtiğimiz günlerde Onur Yürüyüşü’nü takip ettiği esnada polis şiddetine maruz kalan gazeteci Bülent Kılıç’tan duyduk. Onunla birlikte biz de nefes alamadık. Biz de artık baskıya, sömürüye, tutuklama ve katliamlara karşı durabilmek, demokrasiye bir nefes olmak için miting düzenlemeye karar verdik” diye konuştu. Sarı, kent halkına “8 Temmuz’da Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak mitingimize katılarak, demokrasiye bir nefes de sizin olun” diye seslendi.

KATLİAM DÜZENİNE KARŞI DURUN

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven de mafya, soygun ve katliam düzenine karşı ülkenin gerçek sahipleri olarak İzmir halkını, tüm işçi ve emekçileri “AKP’ye karşı demokrasiye bir nefes de sizin olun” diyerek mitinge davet etti.

Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar ise, hak ve özgürlüklerin her geçen gün daha da kısıtlandığına belirterek, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’a anımsattı.

Yaşam hakkı ve kazanımlarını korumak isteyen kadınların, nitelikli, özerk, demokratik eğitim isteyen üniversite öğrencilerinin polis şiddetiyle karşılaştığını söyleyen Uyar, eylemleri izlemekle görevli gazetecilerin polisin şiddetine uğradığını, boyunlarına basılarak nefesleri kesilmeye çalışıldığını dile getirdi. Hak arayan işçi ve emekçilerin isen grev yapmalarının yasaklandığını sendikal haklarının engellendiğini vurgulayan Uyar, “Ormanlarımız, denizlerimiz, tarihsel zenginliklerimiz ranta, sermayeye kurban ediliyor. Halkın ekmeği küçülürken sermaye sınıfının kasası şişiyor. Resme, sanata, müziğe, yaşam biçimimize saldırılıyor. Değiştirecek olan birlikteliğimizdir, örgütlü gücümüzdür. Gündoğdu’da bir araya gelelim, birlikteliğimizi gösterelim” diyerek çağrıda bulundu.

İNSANLAR TALEPLERİNİ SÖYLEYEMİYOR

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Sözcüsü Fevziye İnal da, HDP’ye yapılan saldırının devletin kolluk görevlilerinin gözleri önünde planlanarak yapıldığı ve büyük bir katliam planlandığı üzerinde durdu. İnsanlar yoksulluklarını, taleplerini söyleyemeyecek duruma getirildiğini, bu durumun ise toplumu rahatsız ettiğini söyleyen İnal, bu duruma karşı ses çıkararak demokrasiye nefes aldırmak istediklerini vurguladı. İnal, “Ülkede tek adam rejiminin ciddi sorunlara yol açtığı bir dönemdeyiz. Ülke ekonomisi çökmüş durumda ancak Saray hala lüks içerisinde yaşamakta, yandaşlarını beslemekte, ayrımcılık yapmada çekinmiyor. Birçok yerde doğal kaynaklarımız yok edilmek üzerine şirketlere peşkeş çekiliyor. Tüm bunlara topluca bir ses çıkaralım” diye konuştu.

KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ HEDEF ALINIYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi Üyesi Hande Özkan ise, erkek-devlet şiddetinin her geçen gün arttığını, erkek iktidarının kadın özgürlüğünü hedef alan pratikleriyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Bunun en güncel örneğinin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması olduğunun altını çizen Özkan, “OHAL yasaklarından referandum süreçlerine kadar kadınlar iradelerini, isyanlarını sokakta beyan ettiler. Burada meydandayız. Hedefe koyduğunuz kadın mücadelesi sokakta, meydan da demek için alanda olacağız. Bugün partimize yönelik baskı bir yerde de kadın mücadelesini hedefe koymaya yöneliktir. İzmir’de gerçekleştirecek mitingi aynı zamanda kadınlar için buradayız, ne yaparsanız yapın erkek tahakkümü değil, kadınların, Denizlerin kazanacağı bir mesajı vermek için alanda olacağız” dedi.

Özkan, bu yüzden de öncelikle kadınları sokakta demokrasi için bir nefeste en güçlü ses, en güçlü nefes olmaya, birlikte olmaya davet ettiklerini söyledi.

İzmir’den AKP’ye karşı çağrı: Demokrasiye bir nefes de siz olun! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder