14 Şubat 2021 Pazar

Hükumet kaçırılan 13 devlet görevlisi için hangi girişimlerde bulundu?

HDP ve İHD, PKK’nın elindeki 13 devlet görevlisinin hayatını kaybetmesinin ardından çok sert açıklama yapan hükumet ve ortağı MHP’yi ailelerin ısrarına rağmen yıllarca harekete geçmemekle suçladı.

BOLD – Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK hedeflerine yönelik düzenlenen operasyonla ilgili bilgi veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir mağarada 13 Türk vatandaşının naaşına ulaşıldığını açıkladı. Cenazelerin, daha önceki yıllarda PKK’nın kaçırdığı polis, asker ve MİT görevlilerine ait olduğu ortaya çıktı.

Akar’ın açıklamalarının ardından hükumet ve ortağı MHP’den sert tepki geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK Yöneticisi Murat Karayılan’ı hedef alarak: “Yakalayıp bin parçaya bölmezsek millet yüzümüze tükürsün” dedi.

Hayatını kaybedenlere rahmet dileyen MHP lideri Devlet Bahçeli de: “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, hiç kimse şablon ve bildik ezberlerin arkasına saklanamayacaktır. Masumların kafalarına kurşun sıkan hainleri kim aklamaya ve arkalamaya yelteniyorsa bilinsin ki cinayetlere taammüden iştirak etmiş demektir. Ve teröristtir” ifadelerini kullandı.

Çoğunluğu 2015 ile 2016 yılları arasında kaçırılan 13 kişinin ölümünde girişimlerde bulunmayan hükumet
ve PKK’nın sorumluğunu olduğunu söyleyen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan BBC Türkçe’ye önemli açıklamalarda bulundu.

ESKİDEN BİR ŞEKİLDE SERBEST KALIRDI

Kaçırılan devlet görevlileri için kötü bir son olduğunu söyleyen Türkdoğan: Bugüne kadar böyle bir durumla hiç karşılaşmamıştık. Eskiden alıkonulanlar bir şekilde serbest bırakılırdı. Biz son grup için beş yıldır uyarıştık, ailelerle birlikte kaç defa basın açıklaması yaptık, çağrıları yaptık, girişimlerde bulunduk ama sonuç alamadık ne yazık ki” diye konuştu.

GİDİP ALABİLİRSENİZ ALIN

PKK’nın elinde olanlarla ilgili yetkili kişi ve kurumlarla çok görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Türkdoğan: “Devlet bize ‘Örgütü muhatap almayız’ dediği için bu kadar uzun sürdü, açık ya da dolaylı muhatap alsalardı belki çözebilirdik. Görüşmeler sırasında bize ‘Gidip alabilirseniz alın’ dediler. Gidip almayı çok istediğimizi, söyledik ama örgüt devletle iletişim kurmak istediği için tek başımıza gitmemizin yarar sağlamayacağını ifade ettik. Beş yıldır bu insanlarımızın sağ kurtarılması için çok mücadele ettik ve bunun ölümle sonuçlanması gerçekten çok üzücü” dedi.

YETKİLİLER ADIM ATMADI

Kaçırılanların ailelerin kendisiyle görüştüklerini söyleyen HDP’li Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı” dedi. Gergerlioğlu hakkında bu açıklamaları yüzünden soruşturma başlatıldı.

ÖLÜMLERİN SORUMLUSU SESSİZ KALANLARDIR

HDP resmi hesabından paylaşılan bir videoda ise, 5 yıl önce İdris Baluken’in Meclis’ten yaptığı konuşma servis edildi. Baluken hükumeti, Meclis’e kadar gelen kaçırılan polis ve askerlerin ailelerine kulak vermeye çağırıyor. Video şu notla paylaşıldı: “Bu çağrıyı 5 yıl önce mecliste yaptık… Daha sonra aynı çağrıları defalarca tekrarladık. Yaşanan ölümlerin sorumlusu, partimizin 5 yıldır kesintisiz bir şekilde yaptığı bu çağrılara sessiz kalanlardır.”

Yıllar önce kaçırılan 13 devlet görevlisinin cenazeleri Kuzey Irak’ta bir mağarada bulundu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder