14 Şubat 2021 Pazar

TYS ve PEN’den Demir Özlü açıklaması: Düşünceye dayalı edebiyatı savundu

Dün hayatını kaybeden Türk edebiyatının önemli isimlerinden Demir Özlü (86) için Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği açıklama yaptı.

BOLD – Uzun yıllardır İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan ve kalp yetmezliği sonucu dün hayata veda eden edebiyatçı-yazar Demir Özlü’nün ardından Türkiye Yazarlar sendikası (TYS) ve PEN Yazarlar Derneği yazılı açıklama yaptı. Her iki kurumdan ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, Demir Özlü’nün edebiyat açısından çok büyük bir değer olduğu ifade edildi, edebiyat anlayışı üzerinde duruldu.

TYS: DÜŞÜNCEYE DAYALI EDEBİYATI SAVUNDU

Demir Özlü’nün düşünceye dayalı edebiyatı savunduğu belirtilen TYS’nin açıklaması: “İlk yapıtlarında bireyci ve içe dönük bir edebiyat anlayışında iken süreç içerisinde toplumcu gerçekçi edebiyata yönelmiştir. Öykü ve romanlarında kendi yaşamından güçlü izler vardır. Demir Özlü’nün anlatılarında 50’li ve 60’lı yılların İstanbul’u bütün güzelliği ve gerçekliğiyle gözler önüne serilir. Demir Özlü’nün hayata veda etmesi, edebiyatımızda hiç şüphe yok ki büyük bir kayıptır. Anısı ve kitaplarıyla aramızda yaşayacaktır.”

PEN: GELENEKSEL KALIPLARI KIRDI

Pen Yazarlar Derneği, Özlü’nün gidişini “Türk Edebiyatının ‘1950 kuşağı’ diye anılan ‘bunalım edebiyatı’ diye tanınan akımın temsilcilerinden biri, arkadaşımız, değerli yazarımız Demir Özlü (1935-2021) sonsuzluğa göçtü” sözleriyle duyurdu.

PEN ‘in açıklamasında “50’lerde Türkiye’nin politik koşullarını sorgulayan, geleneksel kalıpları kıran, bunu bireysel varoluş sorunlarıyla harmanlayan; 60’ların varoluşçuluk, gerçeküstücülük, İkinci Yeni akımlarıyla besleyen bir kuşağın temsilcisiydi. Adnan Özyalçıner, Ferit Edgü, Nezihe Meriç, Leyla Erbil, Orhan Duru, Onat Kutlar, Erdal Öz, Bilge Karasu’ların kuşağı. Onlar edebiyatımızda modernist akımlara yol açtılar; öyküleriyle şiir dünyamızı etkilediler. Düşünceye dayanan, felsefeyle beslenen öykülerin, romanların yazarı Demir Özlü 60’dan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi’nin ilk üyelerinden biriydi. 12 Mart’ta yargılandı ve yaşamı boyunca “sakıncalı” etiketini omuzladı. Uzun yıllar yurtdışında yaşasa da hep Türkçe yazmayı ve eserleriyle edebiyatımızı zenginleştirmeyi sürdürdü.” denildi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder