Türkiye’de hiçbir hükumetin daha önce çıkarmadığı ‘Varlık Barışı’ yasaları AKP’nin rutini haline geldi. Bu yasanın denetimsizliği ise uyuşturucudan kazanılanlar gibi kara parayı Türkiye’ye çekti. Sadece Almanya’da 2 yılda yapılan operasyonlarda 1,8 milyar Euro’nun Türkiye’ye yasadışı yollarla sokulduğu ortaya çıktı. Uygulama Türkiye’nin itibarını da ciddi şekilde zedeliyor.
BOLD – Türkiye’de 2016’dan sonra otomatik hale getirilen ve yurtdışından kaynağı belirsiz para getirenlere hiçbir hesabın sorulmadığı ‘Varlık Barışı’ yasaları Türkiye’yi Almanya’nın kara para cenneti yaptı.
Almanya’da 2019 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda 1,8 milyar Euro civarında kara paranın bu ülkeden Türkiye’ye sokulduğu ortaya çıktı.
Her 2 operasyonda da yakalanan kişilerin parayı ‘Hawala’ (Arapça – havale) adı verilen ve ‘güvenilir aracılar’ üzerinden yürütülen bir sistemle Türkiye’ye aktardığı ortaya çıktı.
Almanya’daki uzmanlar Varlık Barışı’nın kişileri suça teşvik ettiğini ve Türkiye’nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtiyor.
2019 YILINDA ORTAYA ÇIKARILAN ÇETE
Almanya’da 2019 yılında düzenlenen kapsamlı bir operasyonla yasadışı para transferi yaptığı belirlenen 7 kişi hakkında bu yılın Mart ayında Düsseldorf Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı.
Suç örgütü oluşturmak, silah ve ödeme hizmetleri yasalarına muhalefet etmekle suçlanan sanıkların yasadışı yollarla toplamda 213 milyon Euro’yu Almanya dışına havale ettikleri ifade edilmişti. İddianamede, havalelerin büyük bir bölümünün Türkiye’ye yapıldığına dikkat çekildi.
İddianamede, sanıkların müşterilerine resmi izinle çalışan banka ve mali hizmet veren kuruluşlar dışında para göndermek imkanı sunmak için “Hawala” adlı bir düzenek kullandıkları ve bu sistemle günde 1 milyon euroya kadar başta Türkiye olmak üzere Almanya dışına para gönderdikleri ileri sürüldü.
İddianamede suç çetesinin lideri olarak tanımlanan kişi de yasa dışı yollarla 2 bin 367 havale gerçekleştirmekten sorumlu tutuldu.
1,6 MİLYAR EURO DEĞERİNDE 7,5 TON ALTIN TÜRKİYE’YE SOKULDU
Temmuz ayının ilk günü Alman medyasına düşen haberde ise Köln kentinde faaliyet gösteren bir kaçakçılık çetesinin Türkiye’ye yasa dışı yollardan 1,6 milyar euro değerinde 7 buçuk ton külçe altın soktuğu iddia edildi.
Köln Savcılığı, soruşturmanın 3’ü gözaltında olmak üzere 53 zanlıyı kapsadığını bildirdi.
Çetenin Almanya’da Ocak ayında çok sayıda şehirde Türk kuyumculara yapılan baskınlarda elde edilen bilgiler sonucunda ortaya çıktığı kaydedildi.
HOLLANDA’DAKİ UYUŞTURUCU PARASI
Söz konusu altının Hollanda’daki uyuşturucu ticaretinden elde edilen ya da nargile tütünü ile karaborsadan toplanmış paralarla alındığı ve hedefin para aklamak olduğu belirtildi.
Bu çetenin de ‘Hawala’ adlı yasadışı sistemle 1,6 milyar dolar değerindeki 7,5 ton altını Türkiye’ye soktuğu kaydedildi.
ÇETE LİDERİ TÜRKİYE’DE ARANIYOR
Savcılık, örgütün ele başı olarak İstanbul’da yaşayan altın-mücevher toptancısı Turan S.’den şüphelenildiğini belirtti. Yapılan açıklamada, S.’nin Türkiye’de arandığı kaydedildi.
Alman makamlarının, Türkiye’deki elebaşı ile ilgili bir adli yardım talebinde bulunup bulunmadığı bilinmiyor.
Şüpheliler, kara para aklama, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı, Ödeme Hizmetleri Denetim Yasası’nın (ZAG) ihlâli ve çete kurmakla suçlanıyor.
HAWALA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Hawala, Almanya’da geleneksel bankacılık dışında para göndermek için kullanılan 100 yıllık bir geçmişe sahip bir sistem. Sistem Ortadoğu kaynaklı olduğu için havalenin Arapça söylenişi ile biliniyor.
Hawala sistemi kişi ya da şirketlerin, bulundukları ülkelerin dışındaki kişi ve kuruluşlara mevcut uygulama ve kuralların dışında, dolasıyla kayıt altına alınmadan para transfer edilmesini sağlıyor.
Küresel finans sisteminin dışına çıkılan bu sistemde para ‘güvenilir aracılar’ üzerinden aktarılıyor. Örneğin Almanya’daki güvenilir aracı parayı teslim aldığını bir diğer ülkedeki ortağına bildiriyor. O da aynı tutarı, almış gibi ödeme yapılması gereken kişiye teslim ediyor. Bu transfer elektronik ortamda kayıtlara geçmiyor.
Hawala sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılan Pay-Pal adlı ödeme yönteminin ilkel bir versiyonu olarak da görülebilir. Sistem şöyle işliyor: Örneğin A adlı müşteri Almanya’daki bir finansal hizmet sağlayıcısına veya kuyumcuya nakit ödeme yapıyor. Türkiye’de bulunan B adlı alıcı ise bulunduğu kentteki anlaşmalı kuyumcudan, komisyon düşüldükten sonra Almanya’da ödenen miktarın karşılığını teslim alıyor. İki arabulucu daha sonra komisyonu aralarında pay ediyorlar. Bu şekilde, para akışı kayıtlara geçmiyor ve transferin takibi mümkün olmuyor.
Kuyumcunun Almanya’da tahsil ettiği havale bedeli ise altına dönüştürülüyor. Bu paralar karşılığında Almanya’da satın alınan eski altınlar külçe haline getirildikten sonra paravan şirketler aracılığıyla Türkiye’ye ihraç ediliyor. Türkiye’de herhangi bir vergiye tabi olmadan alıcısına ulaştırılıyor.
Almanya’da bu tür ticari para işlemleri için, şirketlerin Bankacılık Denetleme Kurumu’ndan (BaFin) izin alması gerekiyor. Lisans olmadan yapılan bu tür havale işlemleri yasa dışı olarak kabul ediliyor. Kara para aklama suçu kapsamında değerlendiriliyor.
10 YILA KADAR HAPİS
Suç çeteleri ve radikal terörist grupların uzun zamandır yasa dışı para transferlerini gerçekleştirmek için Hawala sistemine başvurduğu biliniyor.
Alman yasalarına göre kara para aklayan ya da aklanmasına katkıda bulunanlar 3 ay ila 5 yıl hapis cezasına çarptırılabiliyor. Ancak suç örgütlü bir şekilde işlenmişse bu ceza 6 aydan 10 yıla kadar hapis olabilir.
VARLIK BARIŞI SUÇA TEŞVİK EDİYOR
Alman medyasına konuşan uzmanlar, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının vergi incelemesine tabi olmadan Türkiye’de değerlendirmek üzere başlatılan Varlık Barışı uygulamasının da bu yöntemi teşvik ettiğini ifade ediyor.
Ayrıca uzmanlara göre bu durum Türkiye’nin uluslararası itibarına da zarar veriyor.
İLK VARLIK BARIŞI 2008 YILINDA YAPILDI
Varlık Barışı, yurtdışı ve yurtiçindeki para, altın, döviz, sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar gibi servetlerin kaynağı sorulmadan ekonomik sisteme dahil edilmesi anlamına geliyor. Cumhuriyet tarihinde AKP iktidarı dışında hiçbir hükumetin başvurmadığı Varlık Barışı, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Temmuz ayı başında yeniden 6 ay uzatıldı.
AKP hükumeti, Varlık Barışı düzenlemesini ilk defa 2008 yılında çıkardı. Yurtdışı ve yurtiçinde para, altın, dövizi bulunan kişiler 2008 yılında bu uygulamaya ciddi ilgi gösterdi. 47,3 milyar liranın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kaydedileceği beyan edildi. Bu paralardan 1 milyar 600 milyon lira vergi kesildi. Bu verginin ne kadarının tahsil edildiği ise açıklanmadı.
VERGİ İSTENEN SON BARIŞ 2013’TE YAPILDI
İkinci Varlık Barışı ise 2013 yılında çıkarıldı. 2008 yılında olduğu gibi mal varlıklarının sisteme girişi karşısında yüzde 2 vergi uygulandı. Türkiye’ye getirmek üzere 69 milyar 830 milyon liralık varlık beyan edilirken, 1 milyar 480 milyon lira vergi tahakkuk ettirildi. Ancak 8 milyar 500 milyon lira tutarındaki varlık için 170 milyon vergi tahsil edilebildi.
15 TEMMUZ SONRASI İNCELEMESİZ ‘BARIŞLAR’
Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde iki kez Varlık Barışı yasası çıkaran AKP hükumeti, Cumhurbaşkanlığı döneminde de bu düzenlemeden vazgeçmedi. 2016 yılında öncekilerden farklı olarak nereden kazanıldığı bilinmeyen varlıkların sıfır vergi ve incelemeden sisteme kaydedilmesinin önü açıldı. Bu çerçevede getirilen para, döviz altının Mali Suçları Araştırma Kurulu, Gümrük, Gelir İdaresi ve Vergi denetimlerinin dışında tutuldu. 2016 yılından sonraki barışlarda kaç kişinin ne kadar varlığını sisteme kaydettiği açıklanmadı.
İKİ YILDA 32 MİLYAR TL AKLANDI
Varlık Barışı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sürekli uzatıldı. 2018 ve 2019 yıllarında da Varlık Barışı yapıldı. 2018’de 16 milyar lira, 2019 yılında 17 milyar liralık para denetimsiz ve vergisiz sisteme dahil edildi.
2020 yılında altıncı kez çıkarılan yasa ile yurtdışındaki para, altın, döviz, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirim süresi tanındı. Gerçek ve tüzel kişiler, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirmeleri halinde sıfır vergi ve denetimsizce mallarını kullanabiliyor.
Erdoğan 2021’de sone eren süreyi önce Temmuz ayına, ardından da 2021 yılı sonuna kadar uzattı.
AKP ve Erdoğan’ın vazgeçemediği Varlık Barışı yasalarıyla bugüne kadar 150 milyar liranın ekonomiye girdiği tahmin ediliyor.
Son yıllarda çıkarılan yasa çerçevesinde artık ekonomiye ne kadar paranı girdiği de açıklanmıyor.
Çıkarılan Varlık Barışı yasaları, Türkiye’yi Almanya’nın kara para cenneti yaptı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder