Gezi Olayları’nın 3. kez yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala bin 342 gündür cezaevinde. Hakkındaki beraat kararı ve Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin kararlarına rağmen Kavala’nın hala cezaevinde olması sosyal medyada tartışma konusu oldu.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren “Türkiye’nin Soros’u” diye hedef gösterdiği iş insanı ve aktivist Osman Kavala, 17 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alınıp İstanbul’a götürüldü.
Gizlilik gerekçesiyle önce açıklanmayan soruştura kapsamında Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklamaya daha sonra iki gerekçe gösterildi: Gezi eylemleri bağlamında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’
TAHLİYE VE TUTUKLAMA
İddianame sürecinde dosya ikiye ayrıldı. Gezi eylemlerine ilişkin iddianame, 19 Şubat 2019’da hazırlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi.
‘Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen davanın 18 Şubat 2020’deki altıncı duruşmasına da tutuklu olarak çıktı. Duruşmada sekiz sanıkla birlikte Kavala da beraat etti ve tahliyesine karar verildi.
Ancak hemen ardından İstanbul başsavcılığı Kavala hakkında darbe girişimi bağlamındaki soruşturmada gözaltı kararı bulunduğunu duyurdu. Tahliyesi beklenen işadamı gözaltına alındı. Oysa Kavala hakkında Ekim 2019’da bu soruşturmada tahliye kararı verilmişti. Buna rağmen Kavala 19 Şubat 2020’de darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen dava kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala 9 Mart’ta 2020’de ise aynı soruşturma kapsamında bu kez ‘siyasal veya askeri casusluk’ suçlamasıyla tutuklandı.
Kavala haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 4 Mayıs 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuru 15 üyeli mahkeme tarafından 29 Aralık 2020’de yediye karşı sekiz oyla reddedildi.
25 Ocak 2021’de AİHM’in bağlı bulunduğu Avrupa Konseyi, ‘Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği’ diye Türkiye’ye hatırlatmada bulundu.
5 Şubat 2021’de İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kavala ve ABD’li akademisyen Henri Jack Barkey’in ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etme’ suçlarından yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Kavala, tahliye edilmemesinin daha ağır bir hak ihlaline yol açacağını söyledi. Mahkeme, tutukluluğun devamına karar verdi.
Gezi Parkı eylemlerinin üçüncü kez yargılandığı davada Kavala’nın oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sivil toplum ve insan hakları aktivisti işadamı Osman Kavala bin 342 gündür tutuklu.
BİRİ SUÇUNU SÖYLESİN!
Sosyal medyada bugün Osman Kavala ile ilgili bir paylaşım çok tartışıldı. Sebastian Carlos adlı sosyal medya hesabından yapılan “Allah’ını seven şu adamın suçunu bir söyler mi? Bakanlığına bir şey mi sattı? Sigorta şirketine başka amaçla kullandığı uçağın faturasını mı ödetti. Milletin anasına mı küfretti? Evindeki milyonlarca €’yu mı sıfırladı? Ehliyetsiz ses sanatçısını ezerek mi öldürdü? Osman ne yaptı?” paylaşımıyla Kavala’nın neden hapis yaptığı sorgulandı.
Gelen yorumlarsa hayli ilginç. Bazı sosyal medya kullanıcıları Kavala’nın birilerinin kinine kurban gittiğini savunurken bazıları da Kavala’nın çökülen serveti yüzünden içeride olduğunu ileri sürdü.
https://boldmedya.com/2021/07/04/kaptan-gemiyi-batiriyor-fareler-tedirgin/
Osman ne yaptı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder