14 Şubat 2021 Pazar

Çin, ilk koronavirüs vakalarına dair verileri DSÖ’ye vermeyi reddetti

Pekin yönetimi, koronavirüs salgınını kökeninin araştırmak için Çin’e giden Dünya Sağlık Örgütü ekibine ilk tespit edilen 174 vakaya dair ham verileri vermeyi reddetti. Bu bilgilerin, salgının nasıl ve ne zaman başladığının belirlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

BOLD – Çin’in, koronavirüs salgınının kökenini araştırmak için bu ülkeye giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibine, Kovid-19 salgınının nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığını belirlemelerine yardımcı olabilecek “ilk vakalara ait ham bilgileri vermediği” belirtildi.

DSÖ ekibi, Pekin yönetiminden Aralık 2019’da Wuhan kentinde salgının ilk döneminde tespit edilen 174 Kovid-19 vakasına ilişkin ham verileri talep ettiklerini, ancak bunun geri çevrildiğini açıkladı.

Çin’in verileri sunma konusundaki isteksizliği, çok sayıda ülke ve bilim insanı tarafından, Çin’in salgının kökenlerini araştırmaya yönelik yaklaşımında şeffaflık eksikliği olarak yorumlanıyor.

DSÖ HEYETİ İLE ÇİNLİ YETKİLİLER ARASINDA TARTIŞMA

Ekipte bulunan Avustralyalı enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dominic Dwyer, Çinli yetkilikerin sadece özet bilgileri ve veri analizlerini verdiğini, Çin’in verileri paylaşmamasının DSÖ heyeti ile Çinli meslektaşları arasında sert tartışmalara yol açtığını kaydetti.

Dwyer, söz konusu ham verilerin, hastalara belirtilere dair hangi soruların sorulduğunu ve bu sorulara ne cevaplar verildiği gibi bilgiler içerdiğini kaydetti. Dwyer, bunun bir salgının nasıl ortaya çıktığına dair araştırmalarda standart bir uygulama olduğunu belirtti.

HEYET, HAM VERİLER ÜZERİNDEN KENDİ ANALİZLERİNİ YAPAMADI

Ek olarak salgın tespit edilmeden önceki aylara dair tıbbi kayıtlarda geriye dönük aramalara ilişkin toplu veriler ve analizler sağlandığını belirten uzmanlar, virüse dair hiçbir kanıt bulamadıklarını söylediler.

Fakat iki ekip üyesi basına yaptıkları açıklamalarda, bu retrospektif çalışmaların dayandığı ham verilerin kendileriyle paylaşılmadığını, bu nedenle virüsün Çin’de ne kadar erken ve ne kadar fazla yayılmaya başladığına dair kendi analizlerini yapamadıklarını kaydetti.

“İLK VAKALARIN SADECE YARISI HAYVAN PAZARINA MARUZ KALMIŞ”

DSÖ uzmanı, salgının ilk olarak Wuhan’daki canlı hayvan pazarında tespit edildiğinin, ancak söz konusu ilk 174 vakanın sadece yarısının bu pazara maruz kaldığının altını çizdi.

Salgının kökenini araştırmak konusunda ham verilere özellikle bu nedenle ihtiyaç olduğunu ifade eden Dwyer, “Bu bilgileri almak konusunda ısrar ettik. Neden vermediler, bu konuda yorum yapamam. Siyasi bir neden mi, zamanla mı ilgili yoksa verileri paylaşmak mı zordu bilmiyorum” diye konuştu.

Ham verilerin paylaşılmadığının nihai raporlarında belirtileceğini söyleyen Dwyer, bunun dışında Çinli yetkililerin geçen yıla göre çok daha fazla veriyi kendilerine sağladığını söyledi.

“ÇİN, VİRÜSÜN YURTDIŞINDAN DONMUŞ GIDALARLA GELDİĞİNİ SAVUNUYOR”

Pekin, koronavirüsün Çin’de ortaya çıktığı fikrine karşı, virüsün ithal donmuş gıdalarla ülkeye girmiş olabileceği fikrini gündeme getiriyor. Araştırmada ye alan DSÖ heyetine liderlik eden bilim insanı Peter Ben Embarek, geçen salı günü yaptığı açıklamada bunun bir olasılık olduğunu söylemiş ama şimdiye kadarki çalışmaların vahşi hayvan pazarlarını işaret ettiğini belirtmişti. DSÖ, Çin’de görev alan ekibin ön raporunun en erken önünüzdeki hafta hazır olabileceğini belirtti.

DSÖ HEYETİNİN HAKLA TEMAS ETMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Ocak ayında Çin’e giden ve 10 uzmandan oluşan DSÖ ekibi Covid-19 salgınının kökenini araştırmak için bu ülkede dört hafta geçirdi. Çinli yetkililerin kontrolünde araştırmalar yapan ekibin halkla temas etmesine izin verilmedi. Heyet virüsle ilgili araştırmalar yapan kurumlar, hastaneler ve bilim insanlarıyla görüştü.

ABD’DEN ÇİN YÖNETİMİNE TEPKİ

“Kovid-19 araştırmasının ilk bulgularının iletilme şekli ve onlara ulaşmak için kullanılan süreçle ilgili derin endişelerimiz var” diyen Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, raporun bağımsız ve Çin hükümeti tarafından değişime girmemiş olması gerektiğini söyledi,

Çin, daha önce de ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin nisan 2020’de DSÖ’ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Daha sonra uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak ocak başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını DSÖ’ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Aylar sonra Çin’e giren DSÖ heyeti koronanın kaynağını bulamadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder