23 Ağustos 2021 Pazartesi

Afganistan’daki tahliye zora girebilir: Taliban, 31 Ağustos’u ‘kırmızı çizgi’ ilan etti

Taliban Sözcüsü, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu ve Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı. Ancak birçok ülke bu süre içinde Afganistan’daki tahliye operasyonlarını tamamlayamayacağını ifade ediyor. 31 Ağustos tarihi Türk askerini de bağlayıcı bir uyarı.

BOLD ANALİZ – Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü ele geçiren Taliban, Batılı ülkelerin Afganistan’dan devam eden tahliyeler sebebiyle askeri birliklerinin görev süresini uzatmasına karşı çıktı.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu söyledi. Afganistan’da 20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçiren Taliban, Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı.

İngiliz haber kanalı Sky News’a konuşan Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, “ABD ve İngiltere, tahliyelerin devamı için ek süre talep ederse buna yanıtımız ‘hayır’ olacak” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Afganistan’daki son Amerikan askerlerinin bu tarihte ülkeden çekileceğini açıkladığını hatırlatan Şahin, çekilme süresinin uzatılmasının Afganistan’ın işgalinin de uzaması anlamına geleceğini belirtti.

Şahin, “Bu bizde güvensizlik yaratır. Eğer işgali uzatma niyetleri varsa, bu yeni bir tepki uyandırır” ifadelerini kullandı.

Kabil’den tahliye edilen Almanya için çalışan Afganlar

ABD, askerlerinin tamamını 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan çekmeyi planlıyor. Ayrıca Taliban ile ABD arasında 2020 yılı Şubat ayında Katar’ın başkenti Doha’da yapılan anlaşmaya göre ABD askerlerinin bu yılın Mayıs ayına kadar çekilmesi öngörülüyordu. ABD Başkanı Biden Joe Biden bu süreyi Eylül ayına kadar uzatmıştı.

İNGİLTERE, ABD’DEN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASINI İSTEYECEK

İngiltere ise ABD’den askerlerinin görev süresini uzatmasını talep etmeye hazırlanıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yarın video konferans yöntemiyle yapılacak G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden’a, Afganistan’da kalan son Amerikan birliklerinin geri çekilmesini ertelemesi çağrısı yapması bekleniyor.

Sky News’a konuşan İngiltere’nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, Johnson’un bu talebini yarın düzenlenecek olan G7 devlet ve hükümet başkanları zirvesinde gündeme getireceğini söyledi.

Johnson, Kabil Havalimanı’nda tahliyelere daha fazla zaman ayrılması için bunun gerekli olduğunu düşünüyor.

BİDEN, BASKI ALTINDA

ABD Başkanı Joe Biden, çekilmenin tamamen sonlanmasının planlandığı 31 Ağustos tarihinin ertelenmesi ve tahliyelerin bu tarihten sonra da sürmesi konusunda baskı altında.

Bu konuda birçok ülke lideriyle iletişim halinde olduğunu belirten Biden, “Buna gerek kalmayacağını umduğunu” söyledi.

Biden, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi konusunda yeterli planlama yapılmadığı ve 20 yıldır ABD için çalışan Afganların risk altında arkada bırakıldığı eleştirilerine de maruz kalıyor.

Pazar günü Beyaz Saray’dan son durumla ilgili açıklama yapan Biden, “Açık konuşayım, Kabil’den binlerce kişinin tahliye edilmesi zorlu ve acılı olacak. Ne zaman başlarsa başlasın böyle olacaktı. Daha çok uzun bir yolumuz var ve daha birçok yanlış olabilir” dedi.

Biden, Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini, G-7 ülkelerinden uzatma talebi gelirse “Ne yapabileceğimize bakacağız” yanıtını vereceğini söylemişti.

TALİBAN, TAHLİYE OPERASYONUNDA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Biden, bir haftadır havalimanı dışında ölümlere ve yaralanmalara yol açan olayların Pazar günü durulduğunu hatırlattı ve “Taliban’ın havalimanı çevresindeki güvenli alanın genişletilmesi konusunda işbirliğine açık hareket ettiğini” söyledi:

“Dört kıtadan 25’ten fazla ülke tahliye çalışmalarına yardımcı oluyor. Kabil Havalimanı etrafındaki güvenlik çemberini genişlettik. Bu adımı atarken Taliban da işbirliği yaptı.”

İngiltere Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey de, Taliban’ın havalimanı dışında işbirliği yaparak tahliye uçağı bekleyenleri bir sıraya soktuğunu ve süreci hızlandırdığını söyledi.

IŞİD TEHLİKESİ

Bu arada ABD yönetimi IŞİD’in bir saldırı düzenlemesinden de endişe ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Amerikan haber kanalı CNN’e yaptığı açıklamada, “Tehdit gerçek, ileri derecede ve devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Biden da hafta sonu yaptığı konuşmada IŞİD’in Afganistan’da bir saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Biden, “Cuma günü söylemiştim, IŞİD Taliban’ın yeminli düşmanı ve birbirleriyle savaş geçmişleri var. Ancak bizim de sahada askerlerimiz var. Havalimanındaki bu askerler ve siviller, belli bir mesafeden de olsa IŞİD saldırısı tehdidi altındalar.” ifadelerini kullandı.

HAVALİMANI’NDA SİLAHLI ÇATIŞMA

Alman ordusu, Kabil Havalimanı’nda Pazartesi sabahı çıkan çatışmada bir Afgan güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladı. Üç Afganın da yaralandığı çatışmayı kimin başlattığı ya da saldırganların kim olduğu bilinmiyor.

Yapılan açıklamada Amerikan ve Alman birliklerin, Afgan güvenlik güçlerinin yanında yer aldığı belirtildi.

Tahliye süreçlerinde uluslararası birliklere yardım eden Afgan askerlerin, Taliban’a teslim olmayı reddeden bir birlik olduğu düşünülüyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı dışındaki kalabalıkta hafta sonu yaşanan izdihamda da 7 kişi hayatını kaybetmişti.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNDEN TAHLİYELER İÇİN DESTEK İSTENDİ

Tahliyeleri askeri kargo uçaklarıyla sürdüren ABD, altı ticari havayolu şirketinden de tahliyeler için yardım istedi.

ABD’nin en büyük havayolu şirketleri olan United Airlines, American Airlines, Atlas Air, Hawaiian Airlines ve Delta Air dahil olmak üzere şirketlerden 18 uçak talep edildi.

Bu uçakların, Afganistan’dan askeri uçaklarla çıkarılıp üçüncü ülkelere götürülen ABD vatandaşları ve ABD vizesi olan Afganları bu ülkelerden alarak ABD’ye taşımaları istendi.

ABD ordusunun ticari şirketlerden yardım istediği son uluslararası operasyon, 2003’teki Irak işgali sırasında sivillerin tahliyesi olmuştu.

ABD yasaları, sivillerin taşınması için ticari şirketlerden yardım istenmesine izin veriyor.

AFGANİSTAN’DAKİ YABANCI GÜÇLER

15 Ağustos’ta başkent Kabil Taliban kontrolüne girmeden ülkede güç bulunduran NATO’ya üye ülkelerin birçoğu askerlerini çekmeyi tamamlamıştı. Sadece ABD’nin 2 bin civarında askeri ve Türkiye’nin de 500 civarında askeri kalmıştı.

Kabil Uluslararası Havalimanı’nda Türk Ordusu’na ait zırhlı araç ve Airbus A-400M askeri nakliye uçağı

Türk askerlerinin Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruması öngörülüyordu. Ancak Kabil bir anda düşünce Türkiye’nin havaalanı planı suya düştü ve ABD’yle Haziran’dan beri yürütülen görüşmeler de yarım kaldı.

Tahliyelerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için ABD, Kabil’deki asker sayısını 4 bin 500’e çıkardı. İngiltere de Kabil’e 900 asker gönderdi.

Ayrıca tahliyeler için Kabil Uluslararası Havalimanı’na birçok ülke az sayıda olsa da asker yolladı.

Şimdi Taliban, Kabil’de sayısı bir anda katlanan yabancı askerlerin 31 Ağustos’a kadar ülkeyi terk etmesini istiyor.

İngiltere gibi tahliye operasyonları için Kabil’e giden yabancı güçlerin ülkeyi 31 Ağustos’a kadar terk etmesi çok da zor olmayabilir. Çünkü bu askerlerin ağır silahları, zırhlı araçları ve teçhizatı bulunmuyor.

Ancak Amerikan ve Türk askerlerinin bu süre içinde ülkeyi terk etmesi oldukça zor. Çünkü Türkiye ve ABD’nin ağır silahlarını, zırhlı araçlarını ve teçhizatının bir kısmını çekmediği değerlendiriliyor.

Bu durum da 31 Ağustos’u ‘kırmızı çizgi’ ilan eden Taliban ile Türkiye ve ABD’yi karşı karşıya getirebilir.

Afganistan’da efsanevi komutanın oğlu Taliban’a karşı direniş başlattı: Yeni bir iç savaş mı başlıyor?

Afganistan’daki tahliye zora girebilir: Taliban, 31 Ağustos’u ‘kırmızı çizgi’ ilan etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder