25 Ağustos 2021 Çarşamba

Ankara ile Moskova arasında S-400 gerginliği

Rusya, Türkiye ile yeni S-400 hava savunma sistemi sevkiyatına ilişkin anlaşmanın yakında imzalanacağını açıkladı. Ancak AKP yönetimi,  ‘yeni bir gelişme yok’ diyerek Moskova’yı yalanladı ve Rusya’yı sert ifadelerle suçladı. Ankara-Moskova ilişkilerinde ipler geriliyor.

BOLD ANALİZ – Türkiye ile Rusya arasında ikinci S-400 sisteminin satışı konusunda uzun süredir görüşmeler yürütülüyor. Rusya’da devlete bağlı silah ihracatı şirketi Rosoboronexport’un Genel Müdürü Aleksander Mikheyev de müzakelererin gidişatı konusunda belirli aralıklarla basına açıklamalar yapıyor.

Aleksander Mikheyev, Türkiye’ye yapılması planlanan ikinci parti S-400 sevkiyatına ilişkin pazartesi günü yaptığı açıklamada bu kez kesin konuştu.

Rus haber ajansı Interfax’a konuşan Mikheyev, “Görüşmelerin son aşamasında olduklarını” belirtti ve ekledi: “Yakında resmileştirip anlaşmayı imzalayacağız.” dedi.

AKP YÖNETİMİ: HENÜZ BİR GELİŞME YOK

Ancak AKP yönetimi birkaç farklı kanaldan Rus tarafının açıklamalarını yalanladı.

Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan AKP yönetiminden kaynaklara göre, yapılan görüşmelerde, ikinci sistemle birlikte teknoloji transferinin olup olmayacağı, yerli üretim ya da ortak üretim seçenekleri ile ilgili müzakereler yürütülüyor.  Ancak kaynaklara göre “henüz sonuçlanmış bir şey yok.”

AKP: RUSLAR, ABD İLE İLİŞKİLERİMİZİ ZEHİRLEMEYE ÇALIŞIYOR

‘Middle East Eye’ sitesine konuşan AKP yönetiminden bir isim de anlaşmanın yakında imzalanacağı yönündeki haberleri yalanladı ve hatta Rus yönetimini suçlayıcı ifadelerle sert bir şekilde eleştirdi.

AKP’li kaynak, Rusya ile ikinci parti S-400 anlaşmasının imzalanması konusunda son aşamada olunduğunu yalanladı ve Moskova ile müzakerelerin statüsü konusunda bir gelişme olmadığını söyledi.

AKP yönetiminden kaynak, Rusya’nın, ekonomik problemler ile Washington yönetimiyle önemli sorunlar arasında boğuşan Türkiye aleyhine yanıltıcı açıklamalar yaparak bir algı operasyonu yürütmeye çalıştığına inandığını söyledi.

AKP’li yetkili, “Ruslar ABD ile ilişkilerimizi zehirlemeye çalışıyor” dedi.

ANLAŞMANIN GERÇEKLEŞMEME İHTİMALİ

Birinci parti S-400 anlaşması 2017 yılında imzalanmış ve sistemin parçaları 2019 yılı Temmuz ayında Ankara’ya getirilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sistemin Türkiye’ye transferi sırasında yaptığı açıklamada 2020 yılı Nisan ayında S-400 hava savunma sisteminin aktif olacağını açıklamıştı. Ancak ABD yönetimi sistemin aktif hale gelmesi durumunda Türkiye’nin ağır yaptırımlarla karşı karşıya geleceğini söyledi.

AKP yönetimi, şu ana kadar sistemi 2020 yılı Ekim ayında Sinop’ta sadece test edebildi. Türkiye’nin yüksek irtifa hava savunma sistemi konusunda açığı bulunmasına rağmen sistem hiçbir zaman faal hale getirilemedi.

Middle East Eye sitesindeki makaleyi kaleme alan AKP’ye yakınlığıyla bilinen isim Ragıp Soylu, AKP yönetimini işaret ederek ikinci parti S-400 anlaşmasının gerçekleşmeyebileceğine ilişkin haberinde imalarda bulundu.

Ragıp Soylu, Türkiye’nin Rusya’dan ikinci anlaşma ile birlikte teknoloji transferi ve ortak üretim istediğini ancak AKP’li yöneticilerin Rus tarafının bunu sağlayacağı noktasında şüpheli olduğunu söyledi.

AKP’li yöneticilere göre teknoloji transferi ve ortak üretim, Rus liderliğinin ‘güçlü siyasi iradesi’ ile gerçekleşebilir.

KERİM HAS: İMZALANMA İHTİMALİNİ BEN YÜKSEK GÖRÜYORUM

Rusya uzmanı Kerim Has ise AKP yönetiminin Moskova’ya karşı ‘elini kolunun bağlı olduğunu’ ve bu yüzden imzalamak zorunda kalacağını belirtiyor.

Artı TV yayınına katılan Kerim Has, “(Türkiye’nin) Dış politakada da aynı şekilde yani o büyük güçlerin arasında sıkışmış olduğumuz için birçok açık, şantaja açık yanlarınız olduğu için bu büyük güçler de bunları kullanıyorlar.
Dolayısıyla istemese de yeni bir S-400 turşusunun tekrardan Türkiye’ye satılma ihtimalini ben yüksek görüyorum. Açıklamalara baktığımızda Rus tarafı her geçen gün anlaşmayı kesinleştiriyor gibi. İşte geçen ay önümüzdeki aylarda imzalayabiliriz dedi Rosoboronexport’un başkanı Aleksander Mikheyev. Bu ay konuştuğunda eli kulağında, önümüzdeki aylarda kesin imzalayacağız şeklinde konuştu.” ifadelerini kullandı.

Yeni S-400 anlaşması yolda: Ankara’ya yeni yaptırımlar gelebilir

Ankara ile Moskova arasında S-400 gerginliği yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder