25 Ağustos 2021 Çarşamba

Taliban Kabil Havalimanı konusunda noktayı koydu: Yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak

Taliban, Afganistan’da Türk askeri dahil yabancı asker istemediklerini bir kez daha tekrarladı. Kabil’de açıklamalarda bulunan Taliban Sözcüsü Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” dedi. Bu arada G-7 Zirvesinde dünya liderleri Kabil Havalimanı’ndan çekilme tarihini erteleme konusunda uzlaşamadı.

BOLD – Taliban’ın Kabil’e ani bir şekilde girmesi sonrası AKP yönetimi, Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama planının askıya alındığını, Taliban tenkik ve işletme desteği isterse bunun sağlanacağını ifade etmişti.

Kabil’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, Afganistan’da bulunan Türk askeriyle ilgili soruya, “Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” dedi.

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Mücahid, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ordu ve polis kuvvetlerinin Taliban güçleriyle çalışacağını aktaran Mücahid, başkent Kabil’deki büyükelçiliklere güvende oldukları mesajının siyasi ofisleri aracılığıyla iletildiğini belirtti.

Mücahid, Türkiye’nin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nı işletmesi ve ülkede asker bulundurması konusunda, “Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” ifadelerini kullandı.

G-7 ZİRVESİ: ÇEKİLMENİN ERTELENMESİ KONUSUNDA UZLAŞAMADI

ABD Başkanı Joe Biden

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ev sahipliğinde yapılan sanal G-7 zirvesi tamamlandı.

Afganistan gündemiyle toplanan liderler, Batılı askerlerin Kabil Havalimanı’ndan çekilme süreci konusunda uzlaşamadı.

Başkent Kabil’in beklenmedik bir hızla Taliban’ın eline geçmesi sonucu Batılı ülkeler, Afganistan’da kendileri için çalışan kişileri, Taliban yönetiminde yaşamak istemeyen kadınları ve insan hakları savunucularını ülkeden çıkarabilecek yeterli zamana kavuşamamıştı. Bu nedenle bazı ülkeler, ABD’nin Kabil Havalimanı’ndan çekilme tarihini ertelemesini talep ediyordu.

Havalimanındaki Batılı askerlerin çoğunun ABD askerleri olması nedeniyle, ABD’nin desteği olmadan bu görevin devam ettirilmesi mümkün görülmüyor.

BİDEN: 31 AĞUSTOS’TA TAMAMEN ÇIKMAYI PLANLIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden, G-7 liderlerinin tahliyelerin 31 Ağustos’tan sonra da devam etmesi yönündeki çağrılarına uymadı.

Biden, “Tahliyeleri ne kadar erken tamamlarsak o kadar iyi, operasyonun her bir günü oradaki askerlerimiz için yeni bir risk demek. 31 Ağustos’a kadar ülkeden tamamen çıkmış olmayı planlıyoruz.”

Biden, tahliyelerin hızla bitmesi konusunda “Taliban’ın birlikte çalışmak için adımlar attığını” söyledi ve IŞİD’in bölgedeki Horasan ayağının bir saldırı düzenleme riskinin her geçen gün arttığını söyledi.

31 Ağustos’ta çekilmenin bitmesi konusunda ABD ve Taliban daha önce uzlaşmış, ardından Taliban Kabil’e beklenenden çok daha hızlı şekilde girmiş ve planlanandan hızlı yapılması gereken tahliyeler ilk günlerde bir krize dönüşmüştü.

Taliban’ın Kabil’e girdiği 15 Ağustos’tan bir gün önce başlayan tahliyeler kapsamında ABD 70 bin 700 kişiyi tahliye etti. Bunların 4 binden fazlası Amerikan vatandaşı. Almanya ve İngiltere başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri de binlerce vatandaşını ve gerekli evrakları olan, Taliban tehdidi altında bulunan Afganları tahliye etti.

G-7 zirvesi için çağrıyı yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, liderlerin Talban’a yaklaşım konusunda uzlaştığını; ilk şartın Taliban’ın 31 Ağustos sonrası da ülkeden çıkmak isteyen Afganlara güvenli geçiş sağlaması olduğunu söyledi.

TALİBAN: NİTELİKLİ AFGANLARI TAHLİYE ETMEYE SON VERİN

Bu arada Taliban, 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan yapılan tahliyelerin tamamlanması gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD askerlerinin Afganistan’dan ayrılması için belirlenmiş olan takvimde herhangi bir ertelemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Sözcü ayrıca ABD’nin aralarında mühendislerin de bulunduğu nitelikli Afganları tahliye ettiğine işaret ederken, “Onlardan bu tahliyelere son vermelerini talep ettik” dedi.

TALİBAN’A YAKLAŞIM KONUSUNDA ORTAK HAREKET EDİLECEK

ABD Başkanı Joe Biden, ayrıca toplantının ardından yaptığı açıklamada G-7 liderleri, Avrupa Birliği (AB), NATO ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Taliban’a yaklaşım konusunda birlikte hareket etmeye karar verdiklerini açıkladı.

Biden, “Gelecekte kurulacak bir hükümetin meşruiyeti, Afganistan’ın terör yuvası olmasına engel olmak başta olmak üzere uluslararası yükümlülüklere nasıl yaklaştığına bağlı olacak, bu konuda uzlaştık. Hiçbirimiz bu konuda Taliban’ın sözlerine güvenmeyeceğiz, attığı adımlara bakacağız ve Taliban’ın davranışları karşısında attığımız adımlarda yakın işbirliği içinde olacağız.” ifadelerini kullandı.

AB liderleri de toplantı sonrası açıklama yaptı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Taliban’la “sadece güvenli tahliye için irtibat halinde olduklarını” söyledi. Konuyla ilgili bir soru üzerine “Taliban’ı tanıma şu anda masada değil.” dedi.

CIA DİREKTÖRÜ, BARADAR İLE GÖRÜŞTÜ

Washington Post gazetesi, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün pazartesi günü Kabil’de Taliban’ın liderlerinden Abdülgani Baradar ile gizli bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Görüşmenin Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından ABD ile Taliban arasındaki ilk üst düzeyli temas olduğu belirtiliyor.

Haberde Burns’ün görüştüğü Abdülgani Baradar, Taliban’ın ‘fiili lideri’ olarak nitelendiriliyor.

Burns ile Birader arasındaki görüşmede hangi konuların ele alındığı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

Burns’ü Taliban ile görüşmeye gönderen ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’dan çekilme kararı ve bu kararın uygulanma şeklinin yol açtığı kaos nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde.

 

Pentagon açıkladı: Taliban’ın istediği olacak

Taliban Kabil Havalimanı konusunda noktayı koydu: Yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder