23 Ağustos 2021 Pazartesi

AKP’ye oy verenlerin 3’te 1’i kararsız

Ekonomik kriz, pandemi, orman yangınları, sel felaketi gibi birçok konuda eleştirilerin odağı haline gelen AKP hükumetine yönelik tepkiler artıyor. Bu durum anketlere de yansıyor. Metropoll’ün son anketinde AKP seçmeni arasında kararsızların sayısındaki artış dikkat çekti. AKP’nin 2018’de aldığı yüzde 42.5 oy oranı anketlerde yüzde 29’lara kadar geriledi. 

BOLD – MetroPOLL Araştırma Şirketi’nin araştırmasına göre, kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlerin yüzde 30’u AKP kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca AKP’nin oyunun yüzde 29’lara gerilediği araştırmada barajı geçebilen 3 parti Meclis’e girebiliyor.

EN FAZLA KARARSIZ AKP SEÇMENLERİ ARASINDA

MetroPOLL Araştırma Kurucusu Özer Sencar, ‘Kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlerin analizi’ başlıklı araştırmanın sonucunu paylaştı. Buna göre, kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlerin yüzde 30’unu AKP’li seçmenler oluşturdu. CHP’de bu oran yüzde 17,6 iken, İyi Parti’de yüzde 7,2 oldu. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’de ise bu oran yüzde 5,4 olarak belirtildi. ‘Cevap yok’ diyenlerin yüzde 10, ‘Protesto oy’ diyenlerin oranı ise yüzde 27,2 olarak bildirildi.

KARARSIZLARIN ORANI YÜZDE 20’Yİ GEÇİYOR

Metropoll’ün “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yönelttiği son anketinde MHP baraj altında kaldı. Barajı geçen 3 partiden AKP’nin oyu yüzde 29,3, CHP’nin oyu yüzde 19, İyi Parti’nin oyu ise yüzde 10,2 oldu. Ankette kararsızlar, cevap vermeyenler ve protesto oy kullananların toplam oranının yüzde 20’yi aşması dikkat çekti. Baraj altında kalan bir diğer parti HDP’nin oyu ise 9,7. MHP de yüzde 7,3 ile barajın altında kalıyor.

CUMHUR İTTİFAKI İKİNCİ SIRAYA DÜŞTÜ

Yöneylem araştırma şirketi  tarafından yapılan ‘Türkiye Siyaset Paneli’ temmuz ayı araştırmasını yayımladı. 26-30 Temmuz arasında yapılan araştırmada “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldıktan sonra oy oranları AKP yüzde 34.6, CHP yüzde 28.4, İyi Parti yüzde 14.3, HDP yüzde 9.2, MHP yüzde 6.9 olarak gerçekleşti. “Oyunuzu AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’na mı, CHP ve İyi Parti’den oluşan Millet İttifakı’na mı verirsiniz?” sorusunun sonucu yüzde 36.8 Cumhur İttifakı, yüzde 37.7 Millet İttifakı oldu.

CHP VE AKP’NİN OYU BAŞBAŞA ÇIKTI

Aksoy araştırma şirketinin ‘Türkiye Gündemi Temmuz 2021 Araştırması’ anket sonuçlarına göre ise “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna seçmenlerin yüzde 27.4’ü AKP, yüzde 24.2’si CHP, yüzde 12.0’si İyi Parti, yüzde 7.1’i ise MHP dedi. Kararsız seçmenin oyu dağıtıldığında AKP ve MHP’nin 40,3, CHP ve İYİ Parti’nin oy oranı ise 41,6 oldu.

AVRASYA’YA GÖRE DE AKP’NİN OYU YÜZDE 30’UN ALTINDA

Avrasya Araştırma’nın yaptığı ankete göre Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 5.5 puan önünde yer alıyor. Yüzde 2.4 hata payıyla yapılan Temmuz ayı araştırmasında, “Erken seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulan vatandaşların yüzde 24,3’ü AKP, yüzde 21,4’ü CHP, yüzde 11,9’u İyi Parti, yüzde 9,1’i HDP, yüzde 6,1’i MHP, yüzde 3,8’i DEVA Partisi, yüzde 1,9’u Gelecek Partisi, yüzde 1’i Memleket Partisi cevabını verdi. Kararsızlar dağıtıldığında ise oyların yüzde 29,4’ü AKP, yüzde 25’u CHP, yüzde 14,4’ü İyi Parti, yüzde 11’i HDP, yüzde 7,4’ü MHP, yüzde 4,6’sı DEVA Partisi, yüzde 2,3’ü Gelecek Partisi, yüzde 1,1’i Memleket Partisi’ne gidiyor.

 

Afganistan’da efsanevi komutanın oğlu Taliban’a karşı direniş başlattı: Yeni bir iç savaş mı başlıyor?

 

 

 

AKP’ye oy verenlerin 3’te 1’i kararsız yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder