23 Ağustos 2021 Pazartesi

AKP’den çılgın proje: Tutsak bebekler için emekleme ve oyun koğuşu

AKP iktidarı, anneleriyle birlikte cezaevinde bulunan 0-6 yaş arası bebek ve çocuklar için bir proje geliştirdi. İki bakanlık arasında imzalanan protokole göre, hapisteki bebekler için emekleme ve oyun koğuşları kurulacak.

BOLD – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) ile Adalet Bakanlığı arasında, ‘Tutuklu, Hükümlü veya Yükümlüler ile Çocuklarının Sosyal Hizmetlerden Yararlandırılması Hakkında İşbirliği Protokolü’ imzalandı.

26 Temmuz 2021 tarihli protokole göre; cezaevlerinde bulunan 12-18 yaşındaki hükümlü ve tutuklu çocuklarla, hükümlü ve tutuklu ebeveynlerinin yanında kalan 0-6 yaşındaki çocukların ve denetimli serbestlik altındaki çocukların ruh, beden ve psikososyal gelişimleri desteklenecek. Cezaevleri 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik oluşturulan emekleme ve oyun alanları için gerekli olan eğitici araç ve gereçleri imkan dahilinde bağış yoluyla temin edecek.

Anka’dan Tamer Arda Erşin’in haberine göre protokol, cezaevi müdürlüklerine yükümlülükler getiriyor. Kurumda annesiyle kalan 0-6 yaş arası çocukların ASHB’ye bağlı özel kreş ve gündüz bakım evlerine ulaşımı, cezaevinde olan ve annesinin yanında kalan çocukların sosyal yardıma ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gibi görevler, cezaevi müdürlüklerinin sorumluluğunda olacak. Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri de çocukların kreşler ve gündüz bakım evlerinden yararlanmasını sağlayacak.

345 BEBEK HAPİSTE

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Şubat 2021’de açıklanan sonra resmi rakamlara göre Türkiye cezaevlerinde 0-6 yaş arası 345 bebek ve çocuk anneleriyle birlikte hapiste yaşıyor. Hapisteki bebeklerin sayısı geçen yıllarda 780’e kadar çıkmıştı.

Cezaevinde bebeklerin yanı sıra hamileler de bulunuyor. 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanununa göre hamile ve bebekli anneler gözaltına alınamaz, tutuklanamaz. Kesinleşmiş bir ceza varsa bile bebek 18 aylık olana kadar ertelenmesi gerekiyor. Ancak bu kanun Gülen Hareketi ve Kürt soruşturmaları kapsamında tutuklanan annelere uygulanmıyor.

AKP’den çılgın proje: Tutsak bebekler için emekleme ve oyun koğuşu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder