25 Ağustos 2021 Çarşamba

Emekli generaller Adli Tıp yolcusu: Erdoğan af mı edecek?

28 Şubat döneminin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, kaldığı cezaevinden Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Dört emekli generalin daha Adli Tıp’a sevk edilmesi bekleniyor. Anayasa’nın af yetkisi tanıdığı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat’ın kudretli paşası Çevik Bir ve diğer emekli generaller için af yetkisini kullanıp kullanmayacağı merak konusu oldu.  

BOLD ANALİZ – 28 Şubat davasında aldıkları müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından onananlardan biri olan dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, kaldığı cezaevinden Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Adli Tıp raporu sonrasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın demans hastası olduğu belirtilen Çevik Bir ve diğer emekli generalleri affetme yetkisi bulunuyor.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan.

DÖRT EMEKLİ GENERAL DE ADLİ TIP’A SEVKEDİLECEK

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası kararlarının onaması sonrası haklarında tutuklama kararı verilen emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu 14 emekli general cezaevine girdi. Generallerin ilerleyen yaşları nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunları, infaz erteleme ihtimalini gündeme getirdi. Çevik Bir’in, resen Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verilirken, Avukat Ümit Kara, sağlık sorunları olan emekli generaller Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Kenan Deniz ve Hakkı Kılınç’ın da Çevik Bir gibi Adli Tıp Kurumu’na sevk edilebileceğini ifade etti.

CEZALARI ERTELENEBİLİR Mİ?

Adli Tıp kurumana sevkedilen emekli generallerin hapis cezalarının infazı hastalık nedeni ile ertelenebiliyor. Geri bırakma kararı, Adli Tıp Kurumu’nca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığı’nca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumu’nca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yerin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca veriliyor. Mahkumun geri bırakma süresi içinde bulunacağı yer, kendisi veya yasal temsilcisi tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildiriliyor. Mahkumun sağlık durumu, geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığı’nca veya onun istemi üzerine, bulunduğu veya tedavisinin yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sağlık raporunda belirtilen sürelere, bir süre bulunmadığı takdirde birer yıllık dönemlere göre bu fıkrada yazılı usule uygun olarak incelettirilebiliyor.

DENETİMLİ SERBESTLİKLE DE SERBEST KALABİLİRLER

Geçen yıl TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve 90 bin hükümlü ve tutuklunun serbest kaldığı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a göre de maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını cezaevinde yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlülerin cezası, Adalet Bakanlığının belirleyeceği devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmek koşuluyla, denetimli serbestlik tedbiri altında infaz edilecek.

CUMHURBAŞKANI’NIN AF YETKİSİ BULUNUYOR

Anayasanın 104’üncü maddesi cumhurbaşkanına “sürekli hastalık, sakatlık ve yaşlılık” durumunda af yetkisi tanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu maddeye dayanarak 2015’te 4, 2017’de 1, 2019’da 3 ve 2020 yılında da 1 kişi olmak üzere bugüne kadar 9 mahkumu affetti. Erdoğan’ın bu yetkisini emekli generaller için de kullanıp kullanmayacağı merak konusu oldu.

CEZAEVLERİNDE 1605 HASTA TUTUKLU BULUNUYOR

300 bine yakın tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevlerinde İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre en az 604’ü ağır olmak üzere en az 1605 hasta tutuklu bulunuyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamalarına göre Adli Tıp Kurumu, bunlardan 1330 tutuklu ve hükümlüye “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. 2020 Yılı Hapishaneler Raporu’na göre, geçen yıl içerisinde toplam 1182 tutuklu işkence ve kötü muamele, sağlık, iletişim ve bilgiye erişim gibi nedenlerle derneğe hak ihlâli başvurusu yaptı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığını yaz-boz tahtasına çevirdi

Emekli generaller Adli Tıp yolcusu: Erdoğan af mı edecek? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder