27 Ağustos 2021 Cuma

Dünyanın en güvenli şehirleri listesinde İstanbul gerilerde

“Dünyanın En Güvenli Şehirler Listesi”nde İstanbul, 60 büyük şehir arasında kendisine 37. sırada yer buldu. İstanbul, adalet sistemi kapasitesinden suç oranlarına, sosyal uyumdan ortak değerlere kadar birçok konunun göz önünde bulundurulduğu kişisel güvenlik kategorisinde ise 48. sıraya geriledi. 

BOLD – Dünya çapında 60 büyük şehri 76 gösterge üzerinden analiz eden “Dünyanın En Güvenli Şehirler Listesi” açıklandı. İstanbul’un da yer aldığı listenin genel sıralamasında Danimarka’nın başkenti Kopenhag başı çekerken, Kanada’nın Toronto kenti ikinci, Singapur ise üçüncü sırada yer aldı. İstanbul ortalamanın altında kaldı.

İSTANBUL 60 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA 37. OLDU

Euronews’in haberine göre geniş çaplı araştırmalar ve uzmanlarla yapılan kapsamlı mülakatlar sonucundaki değerlendirmeler bu yılki listede beş kategoride düzenlendi. Sağlık, dijital, altyapı, kişisel ve çevresel güvenlik kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirmede bulunan listenin genel sıralamasında İstanbul ortalamanın altında kalarak 37. sırada yer aldı. The Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan listenin değerlendirmesine Kovid-19 salgını damgasını vurdu. 2021 yılında kent güvenliği açısından bakıldığında öncelikli konu sağlık güvenliği olarak ortaya çıktı.

İSTANBUL KİŞİSEL GÜVENLİKTE 48. SIRADA

Adalet sistemi kapasitesinden suç oranlarına, sosyal uyumdan ortak değerlere kadar birçok konunun göz önünde bulundurulduğu kişisel güvenlik kategorisinde kentlerin bu konuda neler yaptığı incelendi. Buna göre suça karşı veri tabanlı teknik kullanımı, silah düzenlemeleri ve uygulamaları, terör, askeri çatışma ve sivil ayaklanma tehdidi, kişi başına düşen polis, savcı, hakim ve yargı personeli sayısı, sosyal güvenlik açısından aile içi şiddet ve cinsel tacizle ilgili kanunlar değerlendirildi, adli ve şiddet suçların tekrarlanma sıklığı, organize suçlar, terör saldırılarının şiddeti, madde kullanımıyla bağlantılı ölümler, yolsuzluk düzeyi, sözleşmelerin yürütülebilirliği, gelir dağılımı düzeyi, kadın cinayetleri oranı ve aile içi şiddetin tekrarlanma sıklığına bakıldı. Bu kategoride İstanbul 48. sırada yer aldı.

EN GÜÇLÜ ŞEHİRLER SIRALAMASINDA 34.

Dünya Ekonomik Forumu, Kentsel Stratejiler Enstitüsü ile dünyanın en güçlü şehirleri raporunda ise İstanbul 34. sırada yer almıştı. Raporda İstanbul,  yaşanabilirlik, çevre ve ulaşım açısından çok önemli sorunları olsa da, güçlü ekonomisi ve güçlü kültürel altyapısıyla öne çıktı. Ekonomi, Ar-Ge, yaşanılabilirlik, kültürel etkileşim, çevre ve ulaşım gibi şartların birlikte değerlendirildiği listede zirveyi Londra alırken, Londra’nın ardından ikinci sırayı New York alırken, üçüncü sıradaki Tokyo aldı. Avrupa’dan Paris, Amsterdam ve Berlin ilk ona giren diğer şehirler oldu.

UYUŞTURUCU KULLANIMINDA ÖN SIRALARDA

İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık, İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) ve Yeşilay’ın ortaklaşa yürüttüğü “Atık Su Analizi” raporunda İstanbul’da birçok uyuşturucu türünün yüksek miktarda kullanıldığı ortaya çıktı. Araştırmada İstanbul’un birçok Avrupa şehrini uyuşturucu kullanımında geride bıraktığı tespit edildi. Ortaya konan verilere göre İstanbul kokain kullanımında Helsinki, Oslo, Stockholm gibi şehirleri ve eroin kullanımında ise Barselona’yı geride bıraktı.

 

Okullar açılıyor, düğünler serbest: Cezaevlerinde 1,5 senedir açık görüş yasak

Dünyanın en güvenli şehirleri listesinde İstanbul gerilerde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder