23 Ağustos 2021 Pazartesi

Rum Kesimi’nden ‘Maraş’ misillemesi: Cumhurbaşkanı Tatar da nasibini aldı

Güney Kıbrıs, Kapalı Maraş’ın açılmasına misilleme olarak Kuzey Kıbrıs yönetimindeki siyasetçilerin AB pasaportlarını iptal etti. Listede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bulunduğu bildirildi.

BOLD – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), kapalı Maraş’ın açılması sürecinde etkin olan Türk siyasetçilere Avrupa Birliği üyesi ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ pasaportlarının iptal edilmesi ile karşılık verdi. Pasaportu ptal edilenler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bulunduğu bildirildi.

GKRY hükumet sözcüsü Marios Pelekanos, bu adımı “Eylemleriyle Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü baltalıyorlar” sözleriyle gerekçelendirdi.

Pelekanos, “Kıbrıs ‘sözde kabinede’ yer alan veya Maraş’ın yeniden açılmasına dahil olan kişilerin pasaportlarını iptal edebilir, pasaportları yenilemeyi veya bu kişilere pasaport vermeyi reddedebilir” diye konuştu.

Güney Kıbrıs hükümeti, Türkiye’nin Kıbrıs harekâtını düzenlediği 1974 yılından bu yana yaklaşık 100 bin Kıbrıslı Türkün, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki çok sayıdaki ülkeye serbest dolaşım hakkı da sağlayan Güney Kıbrıs pasaportu aldığını açıkladı.

‘KAPALI MARAŞ’ AÇILIMI

Kapalı Maraş’ın sahil kesimi ve sahile paralel Demokrasi Caddesi geçen yıl Ekim ayında halkın ziyaretine açılmıştı

Kuzey Kıbrıs’ın Gazimağusa kentinin doğu kesimindeki sahil bölgesi Kapalı Maraş’ın bazı bölümleri, 46 yıllık aradan sonra ilk kez geçen yıl Ekim ayında KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yeniden ziyaretlere açılmıştı.

Türkiye’nin Kıbrıs’a düzenlediği harekattan bu yana kapalı bulunan ve ‘Hayalet Şehir’ olarak anılan Kapalı Maraş, öncesinde Ada’nın en önemli turizm ve eğlence merkeziydi. 1974’te Türk askerlerinin ilerleyişi sırasında Maraş’ta yaşayan 15 bin Rum evlerini terk etmiş, bölge dikenli tellerle çevrilerek askeri bölge ilan edilmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz’da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıldönümü etkinliklerine katıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayındaki Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında Maraş bölgesinin yüzde 3,5’inin açılacağını bildirmiş, ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açılımda ikinci aşamaya geçildiğini açıklamıştı.

Güney Kıbrıs, Kapalı Maraş’ın açılmasına sert tepki gösteriyor. Bu konuda alınmış iki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı da bulunuyor. Türkiye’nin adımı başta Avrupa Birliği (AB) ve ABD olmak üzere çok sayıda ülke tarafından sert şekilde kınanmıştı.

Rumların kontrolündeki AB üyesi ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’, Maraş’ın açılmasının BM kararlarını ihlâl edeceğine ve barış sürecini baltalayacağına işaret ederek BM ve AB nezdinde resmi protesto notası vermişti.

Yeni S-400 anlaşması yolda: Ankara’ya yeni yaptırımlar gelebilir

Rum Kesimi’nden ‘Maraş’ misillemesi: Cumhurbaşkanı Tatar da nasibini aldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder