22 Ağustos 2021 Pazar

Uluslararası hukuka aykırı kararları tartışılan Yargıtay’ın ‘Erdoğanlı açılış’ hassasiyeti

Uluslararası hukuka aykırı kararları yüzünden Türkiye’yi sık sık tazminata mahkum ettiren Yargıtay, Erdoğan’ın katılacağı açılış seferber oldu. Üyelerine gönderdiği mesajda katılımın zorunlu olduğunu bildiren Yargıtay, Temmuz ayında AİHM’in Bylock kararı sonrası çok tartışılmıştı. AİHM, Yargıtay’ın Bylock kararlarını hukuka aykırı bulmuş ve Türkiye’yi cezalandırmıştı.

BOLD – Yargıtay Başkanlığı Yeni Hizmet Binası’nın açılışı 1 Eylül Çarşamba günü AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşecek.

KAYILIM DURUMUNUN BİLDİRİLMESİ

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay tetkik hakimleri, Yargıtay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcıları ve Yargıtay çalışanlarına bina açılışıyla ilgili bir davetiye gönderdi. Davetiyede Erdoğan’ın açılışa katılacağı özellikle belirtildi. Açılış töreninin programı ve katılım durumunun 24 Ağustos saat 17:00’ye kadar bildirilmesi gerektiği kaydedildi. Bu bildiriye rağmen dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

KATILIM ZORUNLU

Odatv’de yer alan habere göre, davetiyelerin ardından Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca; Yargıtay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcıları ve Yargıtay tetkik hakimlerinin cep telefonlarına bir mesaj gönderdi.

Mesajda katılımın zorunlu olduğu ifade edildi. Gönderildiği iddia edilen mesaj şöyle: “Yargıtay yeni hizmet binası ve 2021-2022 adli yıl açılış tören davetiyeleri Sayın Savcılarımızın odalarına bıraktırılmış olup, makamın tensipleri uyarınca katılımın zorunlu olduğu hususları saygı ile duyurulur.”

YARGITAY’IN BYLOCK KARARI VE AİHM’NİN İTİRAZI

Gülen Hareketi mensuplarına yönelik gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalarda iletişim uygulaması Bylock en önemli delil sayılıyordu.

TÜRKİYE YARGITAY’IN BYLOCK KARARI YÜZÜNDEN MAHKUM EDİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Temmuz ayında ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski polis memuru Tekin Akgün’ün başvurusunda kararını açıkladı. Mahkeme, başka delillerle desteklenmediği sürece sadece kullanıcı olmanın makul şüphe oluşturmayacağını vurguladı. Türkiye, Akgün’e 12 bin euro tazminat ödemeye ve bin euroluk mahkeme masraflarını karşılamaya mahkum edildi.

ÖRTÜŞÜYOR DEDİLER AMA…

AİHM’in kararının ardından başlayan tartışma sonrası Yargıtay 16. Ceza Dairesi üyeleri Habertürk gazetesine kararlarının AİHM’in verdiği kararla örtüştüğünü belirten demeçler verdi. Yargıtay üyeleri uygulamaları için şunları söyledi, “Biz, ByLock kullandığı kesin olarak ortaya çıkan kişinin yapmış olduğu görüşmelerin içeriğini ve yan delillerini birlikte değerlendirmeden karar vermiyoruz. Kişi, ByLock’u örgütsel amaçlı kullanmamışsa, örgüt üyeliği iddialarına ilişkin yan delil de arıyoruz.”

YARGITAY’IN KARARI VAR

Öte yandan, Kişinin mahkum edilmesi için ‘ByLock’ listesinde adının bulunmasının yeterli olduğu belirtilen Yargıtay kararları bile mevcut.

Bizzat Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 24.4.2017 tarih ve 2015/3 Esas numaralı kararında ceza için kişinin adının listene bulunmasının yeterli olduğu belirtiliyor.

“30 yaşındaki eşim cezaevinin ihmali yüzünden hasta oldu”

Uluslararası hukuka aykırı kararları tartışılan Yargıtay’ın ‘Erdoğanlı açılış’ hassasiyeti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder