26 Ağustos 2021 Perşembe

Türkiye’de araba almak hayal oldu: En ucuzu 200 bin lira

AKP hükumetinin vergi zamları araba almayı zorlaştırdı. Otomobillerden alınan vergi yüzde 220’ye çıkınca sıfır ve ikinci el araba fiyatları zamlandı. Sosyal medya üzerinden diğer ülkelerdeki asgari ücret ve araba fiyatlarını karşılaştıran vatandaşlar duruma, “Türkiye’de araba almak hayal oldu” tepkisi gösterdi.

BOLD ANALİZ – Türkiye’deki ekonomik her alanda vatandaşı vuruyor. Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını harcayan AKP hükumeti, Hazine’nin verdiği açıkları kapatmak için vergilere yükleniyor. Vergilere gelen zamlarla birlikte döviz kurundaki artışlar sıfır ve ikinci el araba fiyatlarını patlattı.

5 YIL ÖNCEKİ ARABA FİYATLARI KATLANDI

Türk tipi başkanlık sistemi öncesinde 3 TL seviyesindeki dolar bu sene içinde 8,80 lira seviyelerine ulaştı. 4 TL bandındaki Euro ise 10,50 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artışlar araba fiyatlarına da yansıdı. 2015 yılında 40-50 bin TL bandındaki sıfır Citroen C3 marka bir araba artık 180-200 bin TL’ye alınabiliyor. Aynı aracın ikinci el fiyatı ise 2015 yılında 35-40 bin lira seviyesindeyken bu sene 115-130 bin lira arasında değişiyor.

ASGARİ ÜCRETLE ARABA ALINABİLİR Mİ?

Türkiye’de 2 bin 825 lira olan asgari ücretle araba almak ise imkansız hale geldi. Market ürünlerinden pazar fiyatlarına kadar her şeye gelen zamlara yetişemeyen asgari ücretliler ailesini geçindirmekte bile zorlanıyor. 2005-2012 yıllarında asgari ücret düşük olmasın rağmen döviz kurunun da düşük olması sebebiyle asgari ücretli işçiler Tofaş, Fiat, Renault gibi markaların ikinci ellerini satın alabiliyordu. Şu anda 30 yaşına yaklaşan Doğan, Şahin, Kartal gibi araçların fiyatları bile 30 bin liradan başlıyor.

TÜRKİYE’DE 500 BİN TL, ALMANYA’DA 17 BİN EURO

BMW, Audi, Mercedes gibi Alman menşeili otomobilleri Almanya’da yaşayan gurbetçiler rahatlıkla alabiliyor. Almanya’da asgari ücret 1.550 Euro. Türkiye’de hayal bile edilemeyen 2005-2006 Mercedes marka arabalar 2 bin 500 ile 5 bin Euro arasında alınabiliyor. Daha üst segmentteki araçlara 10 bin Euro’ya binilebiliyor.

BULGARİSTAN’DA BİLE DAHA UCUZ

ÖTV tutarının arabanın asıl fiyatından daha yüksek olduğu Türkiye, dünyada araba sahibi olmanın en zor olduğu ülkeler sıralamasında en başta duruyor. Bulgaristan’da yaşayanların bile aynı arabayı almak Türkiye’dekilere göre daha az paraya ihtiyaçları bulunuyor. Bulgaristan’da asgari ücret 1.000 Bulgar levası. 48 bin 756 Bulgar levasına Citroen C4 marka araba alınabiliyor. Türkiye’de ise aynı arabanın anahtar teslim fiyatı 395 bin lira.

Almanya’dan kabul alan Türk doktorun sevinci: Bana değil hekimlere şiddet uygulayanlara kızın

 

Türkiye’de araba almak hayal oldu: En ucuzu 200 bin lira yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder