23 Ağustos 2021 Pazartesi

Erdoğan Türkiye’yi İngiltere’nin ‘Mülteci Merkezi’ mi yapacak?

İngiliz Savunma Bakanının Afgan göçmenler için kaleme aldığı Mülteci Merkezi’ makalesi siyasette kavganın fitilini ateşledi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı İngiltere ile mülteciler konusunda anlaşmakla suçlarken iktidar kanadından yalanlama geldi.

BOLD – İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’in The Mail on Sunday gazetesi için kaleme aldığı bir makale Türkiye’de hararetli tartışmalara neden oldu.

Wallace, ülke ismi anmadan Afganistan’da kendileriyle çalışan Afganlar için bölge ülkelerde ‘Mülteci Merkezi’ kuracaklarını belirtti.

Wallace, yayımlanan makalesinde Afganistan’daki son duruma değinerek, “İçişleri Bakanı ile birlikte sonraki aşamaları düşünüyoruz. Yükümlülüklerimizin arkasında duracağız ve şimdi üçüncü ülkelerden ve mülteci kamplarından gelen insanları nasıl değerlendireceğimizi araştırıyoruz” diye yazdı.

İngiliz basını ise Wallace’in makalesinde bahsettiği ülkelerin Pakistan ve Türkiye olduğunu yazdı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise İngiliz basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı bu açıklamaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan çok sert açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı’na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık” dedi.

DÜRÜST OL ERDOĞAN!

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı İngiltere ile anlaşmakla suçladı. Kılıçdaroğlu paylaşımında, “Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye’de ‘mülteci merkezleri’ kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak. Şimdi Erdoğan’a sorum şu: ‘Ben anlaşma yapmadım’ dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti’nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan!”

SARAY’DAN TEPKİ

Kılıdaroğlu’nun açıklamalarına Saray’dan tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngiltere basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberlere ilişkin, “Dışişleri Bakanlığımız hızla açıklama yaptı ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Fakat ne yazık ki muhalefet yalan ve iftirada ısrar etmekten vazgeçmedi. Bir kere de biz ifade edelim, böyle bir talep yok, talep gelse dahi bunu asla kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.

HULUSİ AKAR’DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve Pakistan’da iltica başvuru merkezi kurulacağı iddiasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Sayın Birleşik Krallık Savunma Bakanı, Birleşik Krallığın ülkesine götürmeyi planladığı Afganlar için Afganistan dışında, iltica başvuru merkezleri kuracaklarından söz ediyor. Ama basına yansıtıldığının aksine Bakan ne Türkiye ne de Pakistan’dan bahsediyor. Makalede böyle bir şey yok. Böyle bir şey konuşulmuş da değil, mümkün de değil” diye konuştu.

Polislere ‘Şerefsiz’ diyen AKP’li vekil görüntülerin paylaşılmasından rahatsız

Erdoğan Türkiye’yi İngiltere’nin ‘Mülteci Merkezi’ mi yapacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder