24 Ağustos 2021 Salı

Aşı karşıtlarının bir tezi daha çürüdü: ABD, BioNTech-Pfizer aşısına tam onay verdi

ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) BioNTech-Pfizer koronavirüs aşısına tam onay verdi. FDA kararın pandemi ile mücadelede bir ‘dönüm noktası’ olduğunu açıkladı. Bu arada ABD Ordusu, FDA’dan ‘tam onay’ alan BioNTech-Pfizer aşısını yaptırmayı personeli için zorunlu kılacak.

BOLD – ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), BioNTech-Pfizer koronavirüs aşısına tam onay verdi. Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ABD’li ortağı Pfizer, Kovid-19 aşısının 16 yaş ve üzerine uygulanmak üzere tam onayı için mayıs ayında FDA’ya başvuruda bulunmuştu. FDA daha önce aşıya ‘acil kullanım onayı’ vermişti.

BioNTech-Pfizer aşısı koronavirüse karşı tam onay alan ilk aşı oldu.

Aşıların ‘tam onay’ yerine ‘acil kullanım onayı’ alması aşıların güvenli olmadığına dair aşı karşıtlarının sıkça dile getirdiği tezlerden biri idi. FDA’nın onayı, aşı karşıtlarının bir tezini daha çürütmüş oldu.

FDA’dan yapılan açıklamada kararın pandemi ile mücadelede bir ‘dönüm noktası’ olduğu ifade edildi. Aşının 12 yaş ve üzerine uygulanabilmesi için verilen acil kullanım onayının ise yürürlükte kalmaya devam edeceği bildirildi.

BioNTech-Pfizer aşısı ABD’de 11 Aralık 2020’de ‘acil kullanım onayı’ almış ve bu tarihten beri uygulanıyordu. Pazar günü yayınlanan verilere göre ABD’de 204 milyondan fazla kişi acil durum onayının ardından aşı oldu.

FDA’nın aşıya tam onay verebilmek için acil kullanım onayı için sunulandan on kat daha fazla veriyi incelemeye tabi tuttuğu belirtiliyor.

Amerikalılar’ın yaklaşık yüzde 51’i gerekli tüm aşı dozlarını oldu. Ülkede aşılamanın az olduğu yerlerde koronavirüsün Delta varyantı vaka sayılarının artmasına neden oluyor.

AŞIYA GÜVENİ ARTTIRACAK: ZORUNLU HALE GELEBİLİR

Uzmanlara göre, aşıya tam onay verilmesi kamu yönetimi, üniversiteler, sağlık kuruluşları gibi alanlarda görev yapanlar için aşı olmak yükümlülüğünü de beraberinde getirebilir. Ayrıca uzmanlar, aşının tam onay almış olmasının kamuoyunda aşıya duyulan güveni artırabileceği tahmininde bulunuyor.

ABD’de New York ve San Francisco gibi bazı kentler şimdiden restoranlarda yemek yeme, devlet dairelerinde çalışabilme ve diğer bazı faaliyetler için aşı zorunluluğu getirdi.

ABD’de BioNTech-Pfizer aşısının yanı sıra Moderna ve Johnson&Johnson aşıları da acil kullanım onayı almıştı. Moderna da haziran ayı başında FDA’ya tam onay için başvuruda bulunmuş ancak henüz gerekli belgeleri iletmemişti. Johnson&Johnson’un ise bu sene içinde tam onay başvurusunda bulunması bekleniyor.

PENTAGON: 2 DOZ AŞI ZORUNLU OLACAK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), BioNTech-Pfizer firmalarının Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşının ABD İlaç ve Gıda Dairesi’nden tam onay alması sonrası tüm personelin en az 2 doz aşı olmasının zorunlu olacağını duyurdu.

Yaz aylarında dünya genelinde uygulanan seyahat ve sosyal hayata dair kısıtlamaların kalkması sonrası Pentagon’a bağlı birliklerde de vaka ve can kaybı artmış, bu durumun yaşanmasında özellikle delta varyantının etkili olduğu belirtilmişti.

Pentagon sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in ağustos ayı başında konuyla ilgili bilgilendirmeyi yaptığını, aşı zorunluluğunun en geç eylül ortasına kadar resmileşeceğini söyledi.

Kirby, Pentagon’un tüm personelini aşılamak için elinde yeterince doz olduğunun altını çizerken, ordu mensuplarının fiziki olarak birbirine yakın bir şekilde çalıştığını ve bu uygulamanın askerlerin sağlık güvenliği açısından elzem olduğunu ifade etti.

Pentagon sözcüsü, askeri personelin sadece FDA’dan tam onay alan BioNTech-Pfizer aşısının yaptırması gerektiğini, diğer firmaların aşılarının kabul edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

AMERİKAN ORDUSUNUN EN AZ 4’TE BİRİ EN AZ 1 DOZ AŞI OLDU

18 Ağustos tarihinde açıklanan son verilere göre, 1 milyondan fazla askeri personele sahip olan Amerikan ordusunda, 245 bini aşkın kişi en az 1 doz Kovid-19 aşısı yaptırdı.

Yaklaşık 330 milyon nüfusa sahip ABD’de pandeminin başladığı günden bu yana 38 milyonu aşkın Kovid-19 vakası görülürken, ülke genelinde 650 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Delta’dan sonra şimdi de Lambda varyantı: Sinovac aşısına karşı daha dayanıklı

Aşı karşıtlarının bir tezi daha çürüdü: ABD, BioNTech-Pfizer aşısına tam onay verdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder