27 Ağustos 2021 Cuma

Kabil’deki IŞİD saldırısında ölü sayısı artıyor: 180 kişi hayatını kaybetti

Kabil’de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın bulunduğu bölgede IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda ölü sayısı 180’i geçti, 150 kişi de yaralandı. Saldırıda 13 ABD’li asker hayatını kaybetmişti.

BOLD – Afganistan’ın başkenti Kabil’de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın bulunduğu bölgedeki saldırılarda ölenlerin sayısı 180’i geçti, en az 150 kişi yaralandı.

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliyeler sürerken, Kabil Havalimanı’nın çok yakınında art arda patlamalar meydana geldi. Görgü tanıkları başkent Kabil’de toplamda altı patlama meydana geldiğini belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı’ndaki saldırıda ölen Amerikan askeri sayısının 13 olduğunu bildirdi. Urban, yaralı sayısının 18’e çıktığını ve yaralıların cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan’dan çıkarıldığını açıkladı.

İki yetkili ise saldırıda yaşamını yitiren Afgan sayısının 169 olduğunu ve bu sayının daha da artabileceğini ifade etti. Aynı yetkililer, parçalara ayrılmış cesetlerin olduğunu ve kimlik belirleme çalışmalarının da sürdüğünü kaydederek ölü sayısının artmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Bölgede görev yapan gazeteciler, 132 cesedin kimliğinin belirlenemediğini kaydederken, 200 yaralının da tedavi gördüğünü aktardı.

Euronews’in haberine göre Bir Taliban yetkilisi ise ölenlerden 28’inin örgüt militanı olduğunu açıkladı.

TALİBAN SALDIRIYI KINADI

Saldırıları kınayan Taliban, patlamanın ABD askerlerinin güvenliği sağladığı yerde gerçekleştiğini bildirdi.

Bölgede bulunan muhabirler ise başkenti kana bulayan saldırılarda ilk iki bombanın havalimanında patladığını kaydetti. Daha sonra 1 patlama Baba Mina, 2 patlama Şehr-i Nav’da, 1 patlama kentin başka bölgesinde meydana gelirken Darulaman Sarayı yakınlarında silah sesleri yükseldi. Ancak çatışan taraflarla ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Başkentte duyulan 6. patlama sesinin ise ABD güçlerinin kendi ekipmanlarını imha işlemi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı saldırıların dışındaki patlamaların ‘ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha’ işlemi olduğunu kaydetti.

Pentagondan yapılan açıklamada, saldırı istihbaratı alındıktan sonra Taliban ile sınırlı bilgi paylaşımı yapıldığı ve bu iş birliği sayesinde bazı saldırı girişimlerinin engellendiği kaydedildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur.” denildi.

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ

Taliban’ın hızlı şekilde yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da gerginlik sürerken düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, saldırıyı düzenlediği öne sürülen militanın fotoğrafını yayınlayarak eyleme yönelik bilgiler paylaştı. Bildiride, militanın ABD askerlerinin 5 metre yakınında eylemi gerçekleştirdiği iddia edildi.

ABD ASKERLERİNİN 5 METRE YAKININDA

IŞİD, intihar eylemi düzenleyen militanın, yabancı güçler için çalışan çevirmenlerin belgelerini inceleyen ABD askerlerinin 5 metre yakınında bombayı patlattığını yazdı.

Afganistan’dan tahliyelerin hızlanmasının ardından IŞİD’in Afganistan’da faaliyet gösteren militanların intihar eylemi yapabileceği yolunda istihbarat bilgileri paylaşılmıştı.

ABD Başkanı Biden’dan Kabil açıklaması: Bedelini ödeteceğiz

Kabil’deki IŞİD saldırısında ölü sayısı artıyor: 180 kişi hayatını kaybetti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder