24 Ağustos 2021 Salı

Erdoğan ve Miçotakis, Afganistan’dan göçü görüştü: Sınırlandırılması ortak çıkarımız

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede Afganistan’dan göçün sınırlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını ve bunun iki ülkenin de çıkarına olduğunu söyledi. Bu arada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’ye ‘göç merkezi’ kurulacağı iddialarını bir kez daha yalanladı.

BOLD – Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde, Taliban’ın kontrolüne geçen Afganistan’dan olası bir göç akınının sınırlandırılmasının iki ülkenin de çıkarına olacağı konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Atina’da Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Roberta Metsola ile görüşen Miçotakis, Yunanistan’ın, olası bir Afgan göçü akınına karşı gerekli tüm önlemleri aldığını ve alınmaya devam edeceğini söyledi.

Ülkesinin sınırlarının Avrupa Birliği’nin (AB) sınırları olduğunu hatırlatan Miçotakis, ‘alınan ve alınacak önlemlerin insan haklarına saygı çerçevesinde olacağına’ dikkat çekti, “Göç akınını geçmişte önlediğimiz gibi şimdi de önlemeye hazırız” dedi.

Erdoğan görüşmede, göç konusunda işbirliğinin karşılıklı anlayış ve çıkarlara dayalı olarak ilerletilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

AB’den yükümlülüklerini samimi şekilde yerine getirmesini beklediklerini belirten Erdoğan, Türkiye’yi ‘güvenli üçüncü ülke’ ilan etmenin uluslararası yükümlülükleri ortadan kaldırmadığını, bu konuda samimi bir işbirliği sergilenmesini beklediklerini ifade etmişti.

“AB, AFGANİSTAN’A YAKIN ÜLKELERE DESTEK OLMALI”

AB’nin de Afganistan’a yakın ülkelere destek vermesi gerektiğini vurgulayan Miçotakis “Böylece göç akınının Avrupa’ya yansıması bir ölçüde önlenmiş olur” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Metsola ise Yunanistan’ın olası göç akınlarına karşı aldığı önlemleri yerinde gözlemlediğini söyledi.

Önlemlerden duydukları memnuniyeti dile getiren Metsola, “Avrupa Parlamentosu’nun mesajı, AB’nin bir bütün olarak Avrupa’nın sorumluluğunu üstlenen Yunanistan gibi ülkelere verdiği desteğin tam olduğu yönündedir” dedi.

Metsola, “Afganistan’ı terk etmek isteyen ve büyük bir trajedi yaşayan Afganların çevre ülkeler tarafından korunmaya alınmaları için uluslararası toplum ve BM’yle işbirliği gerek” diye konuştu.

AB, AFGANLARA İNSANI YARDIMIN MİKTARINI ARTTIRIYOR

Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Afganlara insani yardım miktarının 50 milyondan avrodan 200 milyon euroya çıkarılacağını duyurdu.

Leyen, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, AB’nin Afganlar için “ülke içinde ve dışında” yaptığı insani yardımın miktarının 50 milyondan 200 milyon euroya çıkarılacağına ilişkin açıklamanın, öğleden sonra video konferansla düzenlenecek G 7 Zirvesi’nde yapılacağını açıkladı.

“GÖÇ MERKEZİ İDDASINA ÇAVUŞOĞLU’NDAN YALANLAMA”

ABD Dışişleri Bakanlığı ve İngiliz medyası tarafından dile getirilen Türkiye’de Afganistan’dan tahliye edilenler için göç merkezi kurulacağına dair iddiaları bu kez de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yalanladı.

Böyle bir öneri gelmediğini ifade eden Çavuşoğlu, gelse de kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, “ABD’nin geçici olarak Afganları Türkiye’de barındırabileceğine dair haberler çıktı, hemen ABD Büyükelçiliği bunu yalanladı, sonra biz de yalanladık, çünkü böyle bir şey hiç konuşulmadı, gerçek dışı bir haberdi. Bunu yalanladık. Bugün İngiltere ile ilgili haberlerin üzerine atlayanlar kendi ülkesine saldırmaya başladı, gerçek olmayan haberler üzerine… Biz de bu süreçte bir açıklama yaptık, herhangi bir ülkeden böyle bir öneri gelmediğini, gelse de kabul etmeyeceğimizi söyledik. Ancak muhalefet bunu gerçekmiş gibi kabul ederek ülkemize ve bakanlığımıza saldırdı, diğer taraftan da İngiliz hükümetini hedef alarak açıklamalar yaptı. Türkiye muhalefeti bu duruma düşmemeli. Gerçek olmayan bir haber üzerine atlayıp yanlış içine düşmemeli.” dedi.

Dışişleri yalanladı ancak iddiaların sonu gelmiyor: Taliban’dan kaçanlar Türkiye’de mi ağırlanacak?

Erdoğan ve Miçotakis, Afganistan’dan göçü görüştü: Sınırlandırılması ortak çıkarımız yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder