25 Ağustos 2021 Çarşamba

Kabil’de tahliyeler 31 Ağustos’ta sona eriyor: Türk askeri ne yapacak?

Taliban’ın kesin tavrı ve ABD’nin isteksizliği nedeniyle Kabil’deki tahliye operasyonlarının uzatılmaması kararlaştırıldı. Bunun üzerine birçok ülke de Kabil’den tahliyeleri hızlandırdı. Kabil Havalimanı’nı son olarak ABD askerleri terk edecek. Ülkedeki Türk askerinin durumu ise belirsizliğini koruyor.

BOLD ANALİZ – ABD’nin 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan çekilme planına bağlı kalması nedeniyle müttefik ülkeler Kabil’den tahliye uçuşlarını sonlandırmaya hazırlanıyor. ABD’nin süreyi uzatmama kararında Taliban’ın ’31 Ağustos kırmızı çizgimiz’ açıklaması da etkili olmuştu.

Kabil havaalanını son terk eden ülke ABD olacak. Ancak vatandaşlarını tahliye eden Türkiye’nin 500 civarındaki askerini ne zaman çekeceği konusunda ne bir plan açıklandı ne de buna ilişkin bir işaret var?

Taliban, dün yaptığı açıklamada yabancı güçleri ülkede istemediğini bir kez daha açıkça ifade etmişti.

BATILI ÜLKELER SON TAHLİYELERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Kabil’deki İngiliz askerlerinin yürüttüğü tahliye çalışmaları

ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan’dan 31 Ağustos’a kadar çekilme planına bağlı kalacaklarını açıklamasının ardından tahliye operasyonlarına katılan ülkeler operasyonlarına son verme hazırlıkları yapmaya başladı.

Alman basınında çıkan haberlere göre, Alman ordusu Kabil’den son uçuşunu Cuma günü yapmayı planlıyor.

Fransa’nın ise son tahliye uçuşunu gerçekleştirmeyi planladığı açıklandı. Avrupa Bakanı Clement Beaune, Fransız vatandaşları ve Fransız temsilciliklerinde çalışan Afgan çalışanların tahliyesi için gerçekleştirilen kurtarma operasyonlarını Perşembe günü sonlandıracaklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da İngiliz haber kanalı Sky News’a yaptığı açıklamada, Afganistan’da şu anda neredeyse çifte vatandaşlığı olmayan hiçbir İngiliz vatandaşının kalmadığını söyledi. Raab, ancak kurtarma operasyonlarını son dakikaya kadar sürdüreceklerini ifade etti.

RUSYA, 4 NAKLİYE UÇAĞI GÖNDERDİ

Rusya da kurtarma operasyonları için Afganistan’a dört askeri nakliye uçağı gönderiyor. Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, planlanan büyük tahliye operasyonuyla Rus vatandaşlarının yanı sıra Ukrayna, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan vatandaşlarının Afganistan’dan çıkarılacağı belirtildi. Taliban’la bir süredir görüşmeler yürüten Rusya’nın Kabil’deki temsilciliğini boşaltması ise beklenmiyor.

KABİL’İ SON TERK EDEN ABD OLACAK

Kabil Uluslararası Havalimanı’nda ABD askerlerini yürüttüğü tahliye çalışmaları.

Tahliye operasyonlarına katılan diğer ülkelerin de yakında operasyonlarını durdurması bekleniyor. Alman haber dergisi Spiegel’in edindiği bilgiye göre ABD askerlerinin tamamen çekilmesinden 48 saat öncesine kadar, yani Pazar gününe kadar diğer müttefik ülke askerlerinin tümünün çekilmesi gerekiyor. Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı’nı son terk eden ülkenin ABD olması planlanıyor. ABD’nin şu anda Kabil’de 4 bin 500 askeri bulunuyor.

31 AĞUSTOS ‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü ele geçiren Taliban, Batılı ülkelerin Afganistan’dan devam eden tahliyeler sebebiyle askeri birliklerinin görev süresini uzatmasına karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu söyledi. Afganistan’da 20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçiren Taliban, Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı.

“YABANCI ASKERLERE İHTİYACIMIZ OLMAYACAK”

Taliban’ın Kabil’e ani bir şekilde girmesi sonrası AKP yönetimi, Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama planının askıya alındığını, Taliban tenkik ve işletme desteği isterse bunun sağlanacağını ifade etmişti.

Dün Kabil’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, “Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu ülkenin hükümeti ve halkıyla iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz ancak Kabil Havaalanı’ndaki sorun çözülür çözülmez yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak.” ifadelerini kullandı.

TÜRK ASKERLERİ NE YAPACAK?

Türk askerleri, Kabil’den tahliye edilen Türk vatandaşlarına yardımcı oluyor.

Türkiye, vatandaşlarını Afganistan’dan tahliye işlemlerini de sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada, “Afganistan’da bugüne kadar 1.404 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan 1.061’i bizim vatandaşımız, ve diğerleri farklı ülkelerin vatandaşları.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin tahliye operasyonlarını ne zaman sonlandıracağı ise henüz açıklanmadı. Ayrıca bir diğer önemli konu ise Kabil’deki Türk askerleri.

15 Ağustos’ta başkent Kabil Taliban kontrolüne girmeden ülkede güç bulunduran NATO’ya üye ülkelerin birçoğu askerlerini çekmeyi tamamlamıştı. Sadece ABD’nin 2 bin civarında askeri ve Türkiye’nin de 500 civarında askeri kalmıştı.

Türk askerlerinin Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruması öngörülüyordu. Ancak Kabil bir anda düşünce Türkiye’nin havaalanı planı suya düştü ve ABD’yle Haziran’dan beri yürütülen görüşmeler de yarım kaldı.

Tahliyelerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için ABD, Kabil’deki asker sayısını 4 bin 500’e çıkardı. İngiltere de Kabil’e 900 asker gönderdi.

Ayrıca tahliyeler için Kabil Uluslararası Havalimanı’na birçok ülke az sayıda olsa da asker yolladı.

Şimdi Taliban, Kabil’de sayısı bir anda katlanan yabancı askerlerin 31 Ağustos’a kadar ülkeyi terk etmesini istiyor.

İngiltere ve Almanya gibi tahliye operasyonları için Kabil’e giden yabancı güçlerin ülkeyi 31 Ağustos’a kadar terk etmesi çok da zor olmayabilir. Çünkü bu askerlerin ağır silahları, zırhlı araçları ve teçhizatı bulunmuyor.

Alman haber dergisi Spiegel’in yazdığı gibi Pazar gününe kadar diğer müttefik ülke askerlerinin tümü ülkeden çekilecek. ABD askerleri de daha sonraki 48 saat içerisinde yani 31 Ağustos’a kadar Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı’nı terk edecek.

Ancak Türk askerlerinin bu süre içinde ülkeyi terk etmesi oldukça zor. Çünkü Türkiye’nin ağır silahlarını, zırhlı araçlarını ve teçhizatının bir kısmını çekmediği değerlendiriliyor.

Ayrıca Türkiye’nin 500 civarındaki askerini ne zaman çekeceği konusunda ne bir plan açıklandı ne de buna ilişkin bir işaret var.

Bu durum da 31 Ağustos’u ‘kırmızı çizgi’ ilan eden Taliban ile Türkiye’yi karşı karşıya getirebilir.

Taliban Kabil Havalimanı konusunda noktayı koydu: Yabancı askerlere ihtiyacımız olmayacak

Kabil’de tahliyeler 31 Ağustos’ta sona eriyor: Türk askeri ne yapacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder